Eirovīzija

"Kā uzvarēt Eirovīzijā? Samantas Tīnas ceļš uz Roterdamu". Eirovīzijas dziesmas pirmizrāde

Eirovīzija

Triana Park "Line" (Supernova 2017 final)

"Kā uzvarēt Eirovīzijā? Samantas Tīnas ceļš uz Roterdamu". Eirovīzijas dziesmas pirmizrāde

VIDEO: Kā Eirovīzijā izskanēs Latvijas vārds? Samantas Tīnas dziesmas pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirmatskaņojumu LTV raidījumā “Kā uzvarēt Eirovīzijā. Samantas Tīnas ceļš uz Roterdamu” piedzīvojusi Samantas Tīnas Eirovīzijas dziesma “The Moon is Rising”, ar kuru viņa kāps uz skatuves Roterdamā jau maijā. Dziesma ir aicinājums katrai sievietei pašai sev uzlikt karalienes kroni. Tai tapis arī videoklips, kurā piedalās 20 dejotājas un īpašie viesi.

Dziesma “The Moon is Rising” tapusi īpašā “RigaLive” dziesmu rakstīšanas nometnē un uzreiz iekaroja Samantas Tīnas simpātijas. Dziesmas autori ir Oskars Uhaņs (SKVR), Aminata Savadogo un Samanta Tīna.

Aicina katru pašu uzlikt sev karalienes kroni

Samanta Tīna, gatavojoties videoklipa filmēšanai, komandai atklāja savu ideju: “Es gribu runāt par mums kā sievietēm, kuras ir dažādas. Mums katrai ir savs stāsts, bet mēs gribam būt šeit tādas, kādas mēs esam. Arī dziesmā ir teksts, ka tu esi šeit, savā īstajā vietā, ka tev nav jānožēlo. Tā ir sava veida skola, lai kur tu būtu. Tādā veidā vēlos vērst sabiedrības domu uz to, ka neskatīsim vīru pēc cepures. Mana ideja klipam ir, ka tur ir tāda kā modes mēle, podests, pa kuru iet sievietes katra ar savu stāstu un lēni stop kadri, kas viņas iezīmē.”

Klipā Samantas Tīnas tēls veidots kā karaliene. Klipa stilists Anatolijs Ksenofontovs skaidroja: “Samanta būs kā karaliene pa vidu visām dejotājām – tāda sieviete, kādu grib redzēt visi!

Viņa būs stipra, nevis vāja, un patstāvīga, vienlīdzīga ar vīrieti, jo vienlīdzībai starp dzimumiem ir jāpastāv.

Klipā ir 40 tēli, un darba apjoms pirms klipa filmēšanas bija liels. Cerams, ka viss būs kārtībā. Dziesma ir ļoti forša un spēcīga. Paldies arī Aminatai, kas piedalījās dziesmas rakstīšanā. Viss būs kārtībā – būs uguns, kā mēs ar Samantu teicām – būs uguns!”

Skaidrojot savas dziesmas vēstījumu, Samanta Tīna atzīmēja, ka pati daudz saskārusies ar mobingu un apsaukāšanu – jau sākot no skolas laikiem, kad vecākiem nav bijusi iespēja aizbraukt uz Rīgu un nopirkt “stilīgas” drēbes, vai kad pirmo reizi uzvarējusi TV šovā un sākusi lasīt par sevi internetā komentārus. Viņa atceras vienu savu zvanu mammai: “Mammīt, kāpēc mani tik ļoti nemīl, es gribēju tikai dziedāt? Kāpēc runā par manu svaru, par maniem vaigiem? Vēl joprojām par to runā… Kas ir pareizs? Nav “pareizs – nepareizs”.

Mēs katrs esam unikāls šajā pasaulē, un tādas otras kopijas nav, un to es gribu, lai cilvēki saprot. Nedrīkst vērtēt cilvēku pēc vizuālā izskata.”

Kā atzīmēja video veidotāji, Samanta Tīna spēj pārliecināt un labi izstāstīt savu vīziju. “Skaidrs, ka tā nav vienkārši dziesma, bet dziesma ar spēcīgu ideju. Protams, es negribētu uztaisīt kaut ko virspusēju, bet lai ir pārdzīvojums, ar ievadu, iztirzājumu un nobeigumu kā klasiskā kino,” norādīja operators un klipa režisors Ritvars Bluka.

Kā tapa videoklips?

Dziesmas videoklips tika filmēts gan ar kamerām, gan ar telefoniem, un režisors nolēma to visu montēt kopā. Klipā piedalās 20 dejotājas, kā arī vairāki īpašie viesi. Visas dejotājas ir Samantas Tīnas izvēlētas. Proti, sociālajā tīklā “Instagram” tika rīkots konkurss, kurā bija jāpamato, kāpēc katra klipa dalībniece būtu “īstā”.

Videoklipa horeogrāfe Baiba Klints par dziesmu sacīja: “Tā dziesma ir ļoti spēcīga, ne tikai vokāli, bet arī skanējuma ziņā – dropi, skaņas.

Viss ir tik labs, ka var tādu “bombu” uztaisīt! Te ir tā, ka var, prasās un gribas uztaisīt šovu.”

Klipa filmēšanas vietā, kura tika izvēlēta lielās telpas un dienas gaismas dēļ, bija ļoti auksti. Viena no klipā iesaistītajām dejotājām Samanta arī atklāja, ka valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa dēļ mēģinājumu bija maz – pie horeogrāfijas strādāts divas nedēļas. Tomēr visas dalībnieces ir profesionālas un izdevies iegūt arī labu rezultātu. “Pirmkārt, mēs kā mākslinieki jau esam pieraduši, ka apstākļi dažādi un māksla prasa savu. Ir bišķiņ grūti runāt, cik auksts ir, bet šis ir tikai sākums. Bet tā dziesmas enerģija un Samantas enerģija – mēs viena otru ceļam augšup un mums nav nekādu šķēršļu. Par pašu dziesmu – man liekas, ļoti liels spēks. Tas spēks, tā līnija ir kaut kur līdzīga, kā bija arī iepriekšējā Samantas dziesmā, kas uzvarēja Eirovīzijas atlasē. Man patīk ideja, ka pati sieviete sev uzliek kroni. Pirmajā mēģinājumā Samanta izstāstīja ideju, ka nevis apkārtējo viedoklis dod mums to pārliecību, bet mēs, katra sieviete pati sev. Neatkarīgi no tā, kāds mums ir svars, ko sabiedrība par mums domā. Tas ir burvīgs manifests, ko nest tālāk,” sacīja dejotāja.

Pēc filmēšanas klipa pirmajā lokācijā un gatavojoties otrajai, Samanta Tīna dalījās pārdomās: “Mēs esam uzstādījuši visādus lāzerus, gaismas efektus, vakar man tika sūtītas bildes, un tās izskatījās iespaidīgi. Es laikam varu teikt, ka es vienmēr, esot maza, skatījos tos MTV video klipus un domāju: “Wow, cik forši!” Tagad jau tas viss ir attīstījies un ir iespēja to visu saorganizēt. Paldies puišiem, kuri ir bijuši tik ļoti pretimnākoši arī ar atbalstu. Es esmu ļoti priecīga. Redzu, ka arī komandai ir interese, kā tas sanāks, kādas iespējas vēl ir. Man patīk, ka ir tā saspēle, tā iesaiste no visām pusēm, nevis tā – kā nofilmēts, tā ir! Bet ka ir tā interese. Man kaut kā sakrīt tādus cilvēkus savā karjerā satikt, un tā tas ir.”

Garais ceļš uz Eirovīziju

Samantas Tīnas ceļš uz lielo Eirovīziju bijis garš. Dziedātāja nacionālajā Eirovīzijas atlasē ir piedalījusies sešas reizes un pēdējā vainagojās ar panākumiem aizvadītajā gadā. Pagājušais gads būtu bijis jubilejas gads Latvijas dalībai Eirovīzijā – apritētu 20 gadi. Tā kā pagājušajā gadā konkurss nenotika, tad jubileju varam atzīmēt šogad.

Atceroties savu sešu nacionālo atlašu garo ceļu uz iespēju pārstāvēt Latviju lielajā Eirovīzijā, Samanta Tīna atzīmēja, ka viņai visvairāk atmiņā palikusi 2013. gada dziesma “I Need A Hero”, kas iekaroja klausītāju uzmanību arī starptautiski un kuru atceras vēl šodien.

“Man vajadzēja visu šo pieredzi, iziet visiem šiem gadiem cauri ar pareizajiem un nepareizajiem cilvēkiem, lai būtu šeit un tagad.

Lai būtu šis 2020. gads un tā situācija, kad visu pasauli pārņēma vīruss un, iespējams, ka es vienkārši esmu arī tik stipra, jo man vajadzēja pārdzīvot un pārciest to, ka pagājušajā gadā Eirovīzijas nebija un sagaidīt arī to ceļazīmi uz 2021. gadu,” norādīja dziedātāja.

Eirovīzijas nacionālās atlases “Supernova” žūrijas ilggadējs dalībnieks un mūzikas producents DJ Rudd uzskata, ka Samanta Tīna ir ļoti laba Latvijas pārstāve un fināliste Eirovīzijas konkursam: “Viņa ir ļoti pieredzējusi, viņai uz skatuves ir tas saucamais “stage presence” jeb skatuves klātesamības efekts, kad visi jūt, ka mākslinieks ir uzkāpis uz skatuves. Es ceru, ka viņai nebūs bail atrasties tur un ka no viņas staros pārliecība, kāda parasti staro. Viņai ir ļoti spēcīga balss…

Runājot par Eirovīzijas formulām, ja tās nav balādes, kas uzvar, parasti tie ir dziedātāji ar ļoti spēcīgiem vokāliem, Samantai tas ir liels pluss.

Eirovīzijas komentētājs, ''Supernovas'' konkursu vadītājs un DJ Toms Grēviņš Samantai vēl stiprus nervus: “Stiprus nervus! Stiprus nervus! Tas ir tas, kas ir nepieciešams, šo spēli spēlējot. To var izmantot, neizmantot, var izmantot štruntīgāk, labāk, tas bieži vien nav atkarīgs no mākslinieka paša, bet no komandas, kas ir apkārt. Samantai ir forša komanda, par to es neuztrauktos. Stiprus nervus, jo, ja kaut kas nesanāks, kā vajag…. Mēs zinām, kā tas Latvijā notiek. Ja sanāks – visi apkamps, būs ziedi un mūžīga mīlestība. Ja kaut kas nesanāks, pēc šīs pauzes un otrās iedotās iespējas Samantai būs jāspēj parādīt, un viņa var arī izgāzt krūtežu un pateikt: “Ei, kas jums kaut kas nepatīk, ja?” Un tam būs nepieciešami stipri nervi.”

Savukārt ilggadējā Latvijas Televīzijas Eirovīzijas delegācijas vadītāja Zita Kaminska uzsvēra: “Samantas milzīgs pluss ir ārkārtīgā pieredze, viņa prot dziedāt, nav jāuztraucas par šķībām notīm, pieradusi pie skatuves, kamerām, prot uzrunāt auditoriju, nestrādā tikai uz Latvijas auditoriju un prot uzrunāt arī citas valstis.”

Samantas Tīnas Eirovīzijas dziesmas autori – Oskars Uhaņs (SKVR) un Aminata Savadogo – un viņa pati cer, ka uz Eirovīzijas lielās skatuves kaut trīs sekundes izdosies izbaudīt un apjaust to, ka viņa beidzot ir tur nonākusi.

KONTEKSTS:

Jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ 2020. gada Eirovīzijas konkurss tika atcelts. Bija plānots, ka tas notiks Roterdamā, jo 2019. gadā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā uzvarēja Nīderlandes pārstāvis Dunkans Lorenss ar balādi "Arcade", izcīnot Nīderlandei tiesības rīkot nākamo konkursu. Nīderlande šīs tiesības realizēs 2021. gadā.

Paredzēts, ka 2021. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 22. maijā, bet pusfināli – 18. maijā un 20. maijā. Konkursa organizatori izstrādājuši vairākus scenārijus, lai nodrošinātu konkursa norisi dažādos epidemioloģiskajos apstākļos.

Eirovīzijas noteikumi nosaka, ka 2021. gada gada konkursā var piedalīties 2020. gadā izvirzītie valstu pārstāvji, taču ne ar pērn uzvarējušo dziesmu. Uz Roterdamu dosies arī Latvijas nacionālā atlases konkursa “Supernova” 2020. gada uzvarētāja Samanta Tīna.

Iepriekšējās raidījuma “Kā uzvarēt Eirovīzijā: Samantas Tīnas ceļš uz Roterdamu” sērijas sekoja līdzi Samantas Tīnas dziesmas, tērpa un priekšnesuma tapšanas procesa aizkulisēm, kā arī meklēja atbildi uz jautājumu – vai pastāv Eirovīzijas uzvaras formula? Uzklausīts arī Marijas Naumovas uzvaras stāsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti