Kad sirdī vēl Līgo, bet spēka vairs nav. Kultūras ierosmes brīvdienu izskaņai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad Līgo svētki ir atnesuši piecu dienu garas brīvdienas. Esam sagatavojuši piedāvājumus, kā īsināt laiku, kad viss ir izrunāts, apēsts un izdziedāts.

Filmas Līgo tematikā

Svētku noskaņojumu raisīt un padarīt ilgstošāku var attiecīgās tematikas filmas:

“Limuzīns Jāņu nakts krāsā”

Par nemainīgu Līgo klasiku saucam Jāņa Streiča 1981. gada “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” – filmas traģikomiskais stāsts ar izciliem latviešu aktieriem: Lilitu Bērziņu, Olgu Dreģi, Uldi Dumpi, Gundaru Āboliņu un citiem. “Ērik, uznes mani kalnā!”, “Man kā vēsturniecei…”, “Salda mēle visos laikos bijis labs kapitāls!” un citu citātu veidolā filma dzīvo mūsu ikdienā kā vasarā, tā ziemā.

“Limuzīns Jāņu nakts krāsā”
“Limuzīns Jāņu nakts krāsā”

"Īsa pamācība mīlēšanā"

Klasiska Jāņu filma ir arī Imanta Kreicberga 1982. gada muzikālā komēdija "Īsa pamācība mīlēšanā" pēc Rūdolfa Blaumaņa darba motīviem. Galvenajās mīlētāju lomās Rolands Zagorskis un Esmeralda Ermale. Filmas odziņa ir lustīgais ansamblis “Ornaments” un dejotāji, kas izpilda līksmās Raimonda Paula dziesmas.

 
“Jāņu nakts”

No jaunākām filmām noteikti der noskatīties 2007. gada “Midsummer Madness” (latviskais nosaukums “Jāņu nakts”), ko par īsākās nakts svinībām Latvijā uzņēmis austriešu režisors Aleksands Hāns (Alexandr Hahn). Vienā no galvenajām lomām ir populārais austriešu aktieris Tobijasu Moreti, kuru mēs pazīstam kā “komisāra Rekša” saimnieku.

 

“Saule brauca debesīs”

No animācijas filmām tematiski atbilstoša būs Rozes Stiebras 2018. gada vizuālā poēma “Saule brauca debesīs”, kas balstīta uz Raiņa “Spēlēju, dancoju motīviem”. Animācijas filmas varoņiem savas balsis aizdevuši aktieri Kaspars Znotiņš, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Lelde Dreimane un citi. Savukārt skaņu celiņa autori ir grupa “Jauno Jāņu orķestris”.

 

“Blakus”

Noteikti jānoskatās režisores Alises Zariņas 2019. gada komēdijdrāma “Blakus”, kurā galveno varoņu mīlas stāstam, kurus atveido Anta Aizupe un Āris Matesovičs, var dzīvot līdzi trīs Jāņu garumā. Filma jau iemantojusi savas paaudzes auditorijas atzinību par reālistisko, bet humorpilno patiesību attēlošanu. Arī mūzikai filmā ir ierādīta liela loma – to veido latviešu aktuālā akternatīvā, indie pop mūzika, bet tituldziesmas autori ir duets “Čipsis un Dullais”.

“Sēņotāji”

Līgo brīvdienu tematikai atbilstoša būs arī režisora Ivara Tontegodes 2013. gada psihedēliskā filma “Sēņotāji”, kur galvenās lomas spēlē Andrejs Možeiko un Sandra Kļaviņa, ievedot skatītāju varoņa Pētera dzīves peripetijas.

“Saulgriežu kults”

No ārzemju kino nesenā piedāvājuma saistībā ar saulgriežiem jāatzīmē režisora Ari Astera 2019. gada šausmu filma “Midsommar” ( latviskais nosaukums “Saulgriežu kults”). Estētiski skaistā filma skatītāju ieved cilvēka psihes sarežģītos kambaros, kuros notiek cīņa ar zaudējuma sāpēm.

Par ēdiena vēsturi

Gatavojot svētku maltīti un arī pēc tās baudīšanas interesanti būs izzināt – kāpēc mēs šādi ēdam? Arī ēšana ir nozīmīga daļa no mūsu kultūras. Latvijas gastronomijas tradīcijas – vēsturi un mūsdienas caur pavārgrāmatām un citiem avotiem pēta Astra Spalvēna. Viņas pārdomas var lasīt gan “Facebook” lapā, gan mājaslapā latvijasvirtuve.com.

Grāmata  "Haralds Sīmanis. Dziesminieks”

Grāmata ir vislabākais sabiedrotais laika īsināšanai. Tikko apgādā “Zvaigzne ABC” iznākusi rakstnieces Gunas Rukšānes grāmata par dziesminieku Haraldu Sīmani. Grāmatā apkopotas sarunas ar laikabiedriem, atmiņas, fotogrāfijas. "Grāmata “Haralds Sīmanis. Dziesminieks” vēsta par unikālu personību, kuras dzīvesstāsts būs saistošs ne tikai mūziķiem – tas ieinteresēs arī vēsturniekus un ikvienu lasošo cilvēku, jo esmu centusies parādīt arī laikmetu, kurā veidojās brīvību mīlošais Haralds Sīmanis,” saka grāmatas autore.

Iespēja apceļot Latviju

Garās brīvdienas dod iemeslu garākam kulturālam izbraukumam, kam nav jābūt saistītam tieši ar Līgo tematiku:

Lietotnes

Iedvesmu un vajadzīgo informāciju kulturālam ceļojumam var atrast arī bezmaksas lietotnē “Letonika ceļo”. Tajā apkopotas vairāk nekā 2000 apskates vietas, 60 maršruti ar fotogrāfijām un precīzām norādēm. Dabas tūristam noderīga būs aplikācija “Dabasdati.lv”, kas palīdzēs izsekot dabas norisēm un fiksēt tās kartē. Savukārt aplikācija “Navicup” būs zinošs gids pastaigām kā Latvijas, tā Igaunijas mežos.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūzikas ieraksti

Līgo brīvdienas ir labs iemesls, lai iepazītu, cik bagāta ir latviešu tautas un etnomūzikas skatuve. Muzikālo izpēti var sākt ar sekojošiem albumiem vasaras saulgriežu tematikā:

  • “Laiksne” – “Jāņu nakti zelta rasa” (2002.)
  • “Kur vakara zvaigzne lec” – “Dzelzs vilks” (2005.)
  • “Īsākās nakts dziesmas” – “Iļģi” (2009.)
  • “Līgo” – “Raxtu Raxti” (2016.)
  • “Jāņu dziesma” – “Laimas Muzykanti” (2015.)
  • “LĪGO” – “ImantaDimanta un draugi” (2019.)

"Skroderdienas Silmačos"

Noslēgumā var ieplānot klasiku – līdz 27. jūnijam Latvijas Nacionālais teātris piedāvā noskatīties lugas “Skroderdienas Silmačos” 2016. gada ierakstu Druvienas Silmačos Indras Rogas režijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti