Rīta Panorāma

Intervija ar SM Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktora vietnieku Jāni Kalniņu

Rīta Panorāma

EK izmeklē "Meta" iespējamos bērnu tiesību pārkāpumus

Muzeju naktij divdesmit gadi

Muzeju nakts ceļvedis: no bitēm līdz kosmosam un vēl tālāk

Sestdienas, 18. maija, vakarā jau 20. reizi patīkami pavasarīgā gaisotnē norisināsies Muzeju nakts – 217 muzeji, organizācijas un apskates vietas visā Latvijā vērs apmeklētājiem savas durvis, sirdis un pagalmus. Šī gada Muzeju nakts vienojošā tēma ir "Izzināt un iegūt, pētīt un saprast" un, lai nepavadītu pusi dienas pētot un saprotot, kuru no pasākumiem varētu apmeklēt, piedāvājam Muzeju nakts ceļvedi, kas piemērots dažādām gaumēm visā Latvijā.

Ilustrācija klusajai diskotēkai “Kultūru disko” Mākslas muzejā "Rīgas Birža".
Ilustrācija klusajai diskotēkai “Kultūru disko” Mākslas muzejā "Rīgas Birža".

Rīga – no ikdienas līdz kosmosam

Muzeju nakts laikā braucieni ar vilcienu izmaksās uz pusi lētāk

“Muzeju nakts” laikā, 18. maijā, vilcieniem, kas no pulksten 18.00 līdz pusnaktij atradīsies ceļā, pilnas cenas viena brauciena elektroniskajām un drukātajām biļetēm tiks piešķirta 50% atlaide.

“Vivi” tīmekļvietnē un mobilajā lietotnē biļetēm šiem reisiem atlaide jau būs piemērota. Tāpat vilcienu biļetes ar 50% atlaidi varēs iegādāties arī biļešu kasēs, bet gadījumā, ja konkrētajā stacijā kase ir slēgta, biļeti ar atlaidi noformēs konduktori kontrolieri vilcienā. Regulārās vilciena biļešu atlaides nesummējas ar Muzeju nakts akcijas atlaidi.

Ir valsts iestādes, kuras ikdienā apmeklētājiem nav nemaz tik viegli pieejamas. Lai beidzot uzzinātu, kā izskatās Rīgas pils un Latvijas Republikas Saeimas telpas, kāds ir ikdienas darbs Satversmes tiesā, kādas diplomātiskās dāvanas atrodas Ministru kabinetā, jānodrošinās ar pacietību stāvēt iespējamās rindās, kā arī ar līdzpaņemtu personu apliecinošu dokumentu.

Mākslas muzejs "Rīgas birža" no pulksten 19.00 muzeja ātrijā organizēs "Kultūru disko". Katram apmeklētājam bezvadu austiņās būs iespēja atskaņot kādu no pieejamās mūzikas kanāliem, kuros skanēs dažādu kultūru deju mūzika. Savienojoties dažādajiem kustību izpausmes veidiem, ikviens dalībnieks ir aicināts veidot starpkultūru dialogu ar deju mūzikas palīdzību.

Rakstāmmašīnu muzejs neformālā un interaktīvā formā ļaus uzzināt dažādus interesantus faktus par rakstāmmašīnām – kā tās strādā, kas ar tām notika, kad pasauli pārņēma modernie datori… Visa vakara laikā apmeklētāji varēs izmēģināt vairākas rakstāmmašīnas, kā arī ar to palīdzību sagatavot pastkartīti,* ko nosūtīt sev vai kādam citam mīļajam.

Žaņa Lipkes memoriāls jau no pulksten 17.00 dalīsies ar Žaņa Lipkes stāstu gan organizētās, gan individuālās ekskursijās. Būs iespējams iepazīt arī Ķīpsalu un tās atjaunošanas darbus, pabūt Lipkes bunkurā ar virtuālās realitātes brillēm. Taps mākslinieka Daniila Vjatkina murālis par ebreju glābējiem, un vakaru noslēgs Alda Kolosova un pavadošās grupas koncerts.

Meteorītu muzejs stāstīs stāstu par četriem Latvijā atklātajiem meteorītiem, ļaus apskatīt pavisam nesen no Saules sistēmas atlidojušo Ribekas meteorītu, kā arī daļiņu no Mēness un Marsa. Muzejā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem par visretāk sastopamajiem un visvecākajiem objektiem pasaulē.

"Skaņu mežs Visuma centrā"
"Skaņu mežs Visuma centrā"

Vidzeme – no pastaigām līdz izbraucieniem

*Muzeju nakts piedāvājums ir bez maksas, taču atsevišķas norises, kas atzīmētas ar * – par papildu samaksu.

Alūksnes muzejs jau no pulksten 18.00 paralēli dažādu izstāžu apmeklējumiem palīdzēs apgūt aušanas prasmes, aicinās piedalīties viktorīnā, kas ļaus uzzināt par izglītības un skolu pirmssākumiem Vidzemes novadā, atgūt skaistu rokrakstu glītrakstīšanas darbnīcā, kā arī kopīgiem spēkiem veidot ekspresizstādi par Muzeju naktī piedzīvoto. Pils pagalmā norisināsies sportiskas aktivitātes, bet vakaru noslēgs naksnīga pastaiga pa Alūksnes muižas parku gida un lukturīšu pavadībā.

Zaubes kultūrvieta jau no pulksten 14.00 piedāvās doties pastaigā pa pastaigu taku, kas ļaus tuvāk iepazīt Zaubi, tās skaisto dabu un vēsturisko mantojumu. Savukārt pulksten 17.00 ikviens, kurš jau paspējis sailgoties pēc Dziesmu svētkiem, ilgas pēc pagājušās vasaras kliedēs koru sadziedāšanās koncertā.

Ainažu ugunsdzēsības muzejs no pulksten 19.00 ļaus eksperimentēt ar dažādām ķīmiskām vielām Adriana Gintera pavadībā. Kā bērni, tā arī pieaugušie būs aicināti vizināties ar ugunsdzēsības automašīnām, kā arī cienāties ar "ugunīgo gaiļa" zupu. Apmeklējot muzeja patstāvīgo ekspozīciju, interesenti mācīsies atrast, izdomāt un uzzināt.

MABOCA galerijā "Visuma centrs" pulksten 22.00 skanēs eksperimentālās mūzikas koncerts, kurā uzstāsies taivāniešu–vācu projekts "SABIWA" un korejiešu–vācu projekts "bela". Vakara gaitā būs iespējams sasveicināties arī ar nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivāla "Skaņu mežs" krusttēvu Viestartu Gailīti un analogās fotogrāfijas meistari Ievu Balodi.

Valkas Novadpētniecības muzejs sadarbībā ar Valgas muzeju organizēs izbraukumus ar vagoniņu, kas savieno abus muzejus. Apmeklējot abus muzejus, sacensības mīlošie aicināti piedalīties vērības konkursā, jo acīgākie vakara izskaņā iegūs balvas. Interesanti būs ikvienam – varēs izgatavot telpas dekorus, ļaut apgleznot savu seju, piedalīties izzinošās ekskursijās, kā arī skatīties filmas par Jāni Cimzi un Valkas dalīšanu.

Latgale – no māla līdz virtuālajai realitātei

Naujenes Novadpētniecības muzejs apmeklētājus gaidīs jau no pulksten 15.00 dienā, lai priecētu ar vairākām jaunām izstādēm. Topošajiem un esošajiem pasaules pētniekiem būs iespēja iejusties arheologu lomā un pētīt gliemežus. Rosīties un radīt gribošie apgūs jaunas prasmes  mazcimdiņu adīšanas meistarklasē un krustdūriena pamatu apgūšanas nodarbībā. Mierīgās atpūtas cienītāji aicināti klausīties pasaku lasījumus, kā arī nesteidzīgi baudīt kafiju dzelzceļa stacijas bufetē.

Rotko muzejs no pulksten 19.00 piedāvās skatīt Latviešu un pasaules mākslinieku laikmetīgās mākslas izstādes – Purvīša balvas nominanta Romāna Korovina "Nomirsim kopā", ukraiņu mākslinieka Vjačeslava Pasinoka "Cerība bērna acīm" un daudzas citas. Digitālās pasaules entuziasti piedzīvos mākslinieka Pētera Martinsona keramikas darbus virtuālajā realitātē. Acu atspulgi iedegsies priekā un liesmās, apmeklējot poļu keramiķi Alīcija un Dmitrijs Bulavki-Fankidejski performatīvi atklās vērienīgu uguns skulptūru.

Līvānu Stikla un amatniecības centrs pulksten 18.00 erudīcijas spēlē par Līvāniem centīsies noskaidrot viszinošāko sava novada pārstāvi. Neizpaliks arī ar stiklu saistītas aktivitātes – māksliniece Ingūna Audere atklās stikla darbu izstādi "Pietura laiktelpā", stikla pūtēji demonstrēs savas prasmes stikla pūšanā*, un īpašā performancē satiksies karstais stikls un mūzika. Būs apskatāma arī vietējo amatnieku un mājražotāju izstāde, kā arī Unas Guras keramikas izstāde, kas vēlāk pārtaps arī radošajā keramikas darbnīcā.

Viļānu Novadpētniecības muzejs organizēs vakaru tradicionālā veidā, piedāvājot apmeklēt vairākas izstādes un patstāvīgās ekspozīcijas, kas ļauj ielūkoties Latvijas ainavu glezniecības meistardarbos, kā arī Viļānu un Latgales vēsturē. Tomēr jau pulksten 21.00 tiks iedarbināta laika mašīna, un Viļānu Kultūras namā sāksies diskotēka "Rūķītis" pagājušā gadsimta 80. gadu stilā. Dejotāji un līksmotāji uz pasākumu lūgti ierasties tā laika modes tendencēm atbilstošā apģērbā.

Vārkavas Novadpētniecības muzejs pulksten 19.00 aicina piedalīties velo braucienā no muzeja līdz pat Vārkavas muižai. Aktivitātes visa vakara garumā turpināsies Vārkavas muižā, iepazīstoties ar muižas topošo ekspozīciju, apmeklējot pils pagalmu, piedaloties radošās darbnīcās un aplūkojot Vārkavas apkaimes mākslinieku gleznu izstādi. Viesiem tiks piedāvāta Muzeju nakts īpašā zupa, ko varēs baudīt, klausoties mūziķa Vaira Nartiša koncertu un kopīgi pētot zvaigznes.

Zemgale – no bitēm līdz džezam

Jāņa Jaunsudrabiņa muzejs "Riekstiņi" pulksten 18.00 uzburs skaistu pasauli, lasot fragmentus no rakstnieka "Baltās grāmatas" un "Zaļās grāmatas". Lasījumiem sekos sadziedāšanās un sadancošanās, kas ikviena garastāvokli iekrāsos gaišās krāsās. Neizpaliks arī mierpilna tējas pauze, jautras un izzinošas viktorīnas, kā arī paša muzeja apskate.

Latvijas Biškopības vēstures muzejs pieminēs biškopības dižgarus Paulu Grīnupu un Jāni Kurzemnieku ar vienam veltītas izstādes un otram darināta mākslas darba atklāšanas ceremonijām. Iepazīstot bites, apmeklētāji mielosies ar medu, kūpinās dūmkannu, uzzinās par bišu dzīvi un to nozīmi, kā arī satiks pašas bites.

Ādolfa Alunāna memoriālais muzejs durvis vērs jau pulksten 10.00, lai visas dienas garumā runātu, spēlētu un mācītos par teātri. Apmeklētājiem izdziedās teātriem rakstītas dziesmas, atbildēs uz āķīgiem jautājumiem, piedalīsies teātra viktorīnā un izmēģinās savu meistarību aktiera lomā. Visas dienas garumā Ādolfa Alunāna monologos atdzīvosies viņa reiz teiktie vārdi un pagalmu apdzīvos dažādu izrāžu tēli.

Dobeles novada muzejs pulksten 19.00 gaidīs apmeklētājus, lai paralēli piedāvātu radošas darbnīcas gan bērniem, gan pieaugušajiem – būs iespējams izmēģināt veidot apdrukas sietspiedes tehnikā, piedalīties skanošajā darbnīcā kopā ar zvanu ansambli "Primus" un uzzināt par drifta mašīnu vēsturi, uzbūvi, kā arī doties trasē.

Vircavas muižas pārvaldnieka namā no pulksten18.00 ar vēsturiskām leģendām un seniem mīlas stāstiem tiks atdzīvinātas muižas telpas. Jaunie džeza talanti priecēs aizraujošā "Jam session"*, un tā klausītāju emocijas uz papīra lapām tvers divas mākslinieces. Mūzikas un mākslas pavadībā varēs apmeklēt arī kūku bāru*.

Kuldīgas novada muzejs
Kuldīgas novada muzejs

Kurzeme – no smilšu graudiņa līdz spoguļiem

Kuldīgas novada muzejā tiks atklāta mākslinieces Ilonas Jahimovičas vēsturisko spogulīšu izstāde "Otrā pusē". Apmeklētājiem atvērts būs muzeja balkons, kas pēc saulrieta tiks izrotāts ar gaismu šovu. Muzeja teritorijā darbosies karuselis un dažādas aktivitātes bērniem, un ikviens varēs ieraudzīt savu atspulgu greizajos spoguļos un ļauties dejai DJ Ērika Vilerta pavadībā.

Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu namā" būs redzami pārsteidzoši un izklaidējoši priekšnesumi no Liepājas ceļojošā leļļu teātra "Maska", Rīgas cirka māksliniekiem un Liepājas Tautas teātra. Savas prasmes demonstrēs varkalis Juris Kambaris un rotkalis Andris Grebis. Vakara noslēgumā muzeja teritorijā uzstāsies postfolkloras grupa "Iļģi" un būs redzams uguns šovs.

Cementa ražošanas vēstures muzejs no pulksten 19.30 sniegs atbildes uz jautājumiem par cementa rašanos, veidošanu un nozīmi – apmeklētāji iepazīs cementa vēsturisko ekspozīciju un doties autobusu ekskursijās uz cementa rūpnīcu. Automašīnu cienītāji aicināti aplūkot autotehniku un piedalīties aktivitātēs, kas saistītas ar automodeļu veidošanu.

Tiņģeres muiža apmeklētājiem durvis vērs pulksten 19.00, aicinot apmeklētājus doties ekskursijā uz vēsturisko liecību krātuvi. Austrumu kultūras interesenti varēs piedalīties meistarklasē par Senās Indijas mītu pasauli, sakrālo dejās un mudrās, un vēstures cienītājus iepriecinās stāstījums par priekšmetiem no 19.gs., ko cilvēki vairs nelieto. Vakars noslēgsies ar kopīgām naksniņām un meklēšanas spēli.

Jaunpils muzejs vakaru iesāks ar tikšanos pie pils senā lielgabala, lai kopīgi apskatītu muzeju un ūdensdzirnavas. Būs iespējams izkalt pašam savu monētu*, vērot zinātnisko šovu, iemīlēt savas nepilnības, sēžoties karikatūrista priekšā, kā arī piedalīties aizraujošā izlaušanās spēlē no pils senā pagraba*.

Ar plašāku Muzeju nakts programmu iespējams iepazīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti