Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Jāni Reiru

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku logo autore

Skolēnu dziesmu svētku logo - bērna iedvesmas auglis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Viņas meitiņa grafikas darbiem ik reizi kāroja pielikt arī savu roku, tos rūpīgi parakstot ar apaļām nullītēm. Turpat blakus viņa klusām boksterēja un iesaucās: "Ola!" Viņas mamma, māksliniece Elīna Elere, neatraujot zīmuli no papīra, uzzīmēja gaili. "Grafikas darbnīcas" mākslinieces radītais tēls kļuvis par XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku logo.

"Skicēs mākslinieks parasti izstrādā ārā visu savu enerģiju. Man patīk griezt uzreiz, tā es arī darīju - uzreiz ņēmu un griezu. Tanī laikā Līvucis rakstīja. Viņa saka - ola, un tad es sapratu, ka ir jāgriež gailis," stāsta Elīna Elere.

Gailis tapis "Grafikas darbnīcā", turpat blakus mākslinieces Elīnas Eleres meitas Līvas pirmajam boksterim burtu pasaulē. No maza lina gabala izauga logo XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

"Nevar visu izdarīt datorā. Bērnus nevar radīt datorā. Šis ir tā kā bērns. Sajūtas mēs nevaram dabūt caur datoru. Oriģināldarbi, kurus jūs varat ar pirkstiem izbaudīt un ar acīm skatīt - cilvēkam ir dotas maņas, tāpēc mēs vēl esam cilvēki, ka mēs spējam ar maņām sajust, sagaršot. Caur datoru to nevar nodot tālāk," pauž Elīna Elere.

Viņa pati savulaik dziedājusi Dziesmu svētkos, tāpēc zina to kņudošo sajūtu, kad dzied kopkoris. "Neatceros, kā mēs dziedājām, bet atceros, ka mēs metām vainagus gaisā," viņa saka.

Elīnas Eleres grafikās ir kārtīgas latvietes pašapziņa un arī humora deva. "Visādas tautas ir gājušas cauri Latvijai, bet mēs joprojām 21.gadsimtā varam stāvēt savos nacionālajos tautas tērpos. Un mēs zinām savas dziesmas. Tas ir liels lepnums," norāda Elīna Elere.

Kā vēstīts, no 6. līdz 12.jūlijam Rīgā norisināsies XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti