Kultūras ziņas

Otro reizi Latvijā – "International Opera Stars" Galā koncerts

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

LTV gatavojas Dziesmu un deju svētkiem

«Esam zemajā startā» – Latvijas Televīzija gatava Dziesmu un deju svētkiem

Vispārējie Dziesmu un deju svētki ir pasākums, kurā reizi piecos gados vairāk nekā nedēļas garumā dalībniekiem ir iespēja parādīt plašu latviskā mantojuma klāstu. Daudzus no pasākumiem būs iespēja vērot ne vien klātienē, bet arī Latvijas Televīzijas (LTV) tiešraidēs.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Svētkiem jau ilgstoši gatavojās vairāk nekā 40 tūkstoši dalībnieku. Bet darba gaidās ir arī Latvijas Televīzijas darbinieki, kuri gatavojās koncertu tiešraidēm.

Latvijas Televīzijā svētku pasākumus būs iespēja vērot no 30. jūnija līdz 9. jūlijam, baudot gan svētku koncertus, gan daudzveidīgos svētku laika pasākumus.

"Gan dažādu raidījumu vadītāji, veidotāji, moderētāji, režisori, tehniskie nodrošinātāji gan Raidījumu daļā, gan Ziņu dienestā, gan LSM, gan RUS.LSM – būtībā visās iespējamās redakcijās cilvēki šobrīd strādā, ļoti aktīvi darbojas, gatavojas. Varam teikt, ka mēs esam jau zemajā starta pozīcijā visi," norāda LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

Aktīvākais gatavošanās posms ir kopš pagājušā gada rudens, lai nodrošinātu pat vairāk televīzijas satura, kā tas bija iepriekšējos svētkos. Šajā reizē būs īpašs saturs arī jauniešiem, kas nedaudz atšķirsies no ierastajiem koncertu ierakstiem.

"Tā mūsu unikalitāte, tā mūsu vērtība, tas mūsu īpašais, tas ir jārāda, un arī jauniešiem jārāda, jo tie jau būs nākamie, kas nesīs šos svētkus tālāk atkal saviem bērniem un mazbērniem," uzsver Roķe.

"Pirmkārt, mēs esam sabiedriskais medijs. Un tas nozīmē, ka mēs jau arī pildām uzdevumu saglabāt mūsu kultūru, saglabāt mūsu vēsturi, saglabāt mūsu unikalitāti. Neviens cits to tik masveidīgi, tik plaši nedarīs."

"Kultūras ziņas" ielūkojas telpā, kur notiek darbs pie vokāli simfoniskās mūzikas koncerta "Šūpulis", kas 4. jūlijā notiks operas namā. Tiek gatavots plāns operatoriem, lai precīzi izceltu skaņdarba detaļas un instrumentu iespēles. Plāns dod iespēju strādāt pēc Eiropā izstrādāta simfonisko koncertu ierakstīšanas procesa, lai pasākuma laikā darbs noritētu bez stresa.

Režisore Agita Cāne-Ķīle skaidro: "Te visgrūtākais ir tieši tas ieguldītais darbs pirms tam, jo darbs notiek absolūti uz papīra. Tev ir mūzikas ieraksts, tev ir nošu partitūra, kameru plāns, orķestra izvietojums, un tad tu ieslēdz savu iztēli un mēģini iedomāties, kā tas varētu izskatīties, kas pēc kā labāk iet, kā lai to visu savieto.

Tas ir tiešām diezgan ilglaicīgs darbs pirms tam, rūpīgs, bet cerams, ka pēc tam rezultāts būs daudz kvalitatīvāks."

Darbs pie lieluzveduma "Mūžīgais dzinējs" tiešraides sācies apmēram pirms pusgada, veicot laukuma apskati, izvēloties vietas kamerām, saskaņojot tehniskās nepieciešamības. Pēc iepriekš veidotajiem deju zīmējumiem un muzikālā pavadījuma ierakstiem plānots, kā veiksmīgāk televīzijas skatītājiem parādītu krāšņos deju rakstus. Nākamnedēļ plānus salīdzinās ar mēģinājumu procesā veiktām izmaiņām.

Režisore Liene Žeimunde uzsver: "Pirmkārt, man ir ļoti liels prieks, ka šie svētki notiek, neskatoties uz to, ka sagatavošanās process bija saistīts ar dažādām dabas klizmām, un ar visu ko, kas pa šiem gadiem ir noticis. Bet Dziesmu svētki Latvijā ir un būs. Otra lieta, es zinu, ka man nākamajā nedēļā būs darbs no astoņiem rītā līdz vienpadsmitiem vakarā dažas dienas un dažas dienas no astoņiem rītā līdz vieniem naktī. Kas, protams, dod lielu gandarījumu, bet tā ir arī liela fiziskā slodze."

Kā izdevies šis darba process, to varēs vērtēt, no 30. jūnija sekojot līdzi svētku pasākumu tiešraidēm.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas  Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti