Kultūras rondo

Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle pulcē 104 māksliniekus

Kultūras rondo

Andra Akmentiņa darbs "Skolotāji" - autora debija romānu žanrā

Mākslas akadēmijas modes skate aizvadīta 90. gadu stilā

Mākslas akadēmijas modes skate turpinās ar lekcijām un jauno dizaineru izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielākais notikums mācību gadā – tā Mākslas akadēmijas modes skati vērtē Modes nodaļā. Skate notika 6.jūnijā bijušās tekstilrūpnīcas "Rīgas manufaktūra” telpās. Savukārt 7. jūnijā akadēmijas telpās norisinās atvērtās industrijas ekspertu lekcijas, bet 8.jūnijā tiks atklāta publiski pieejama jauno dizaineru kolekciju izstāde, kas ļaus ikvienam interesentam tuvāk iepazīt jauno modes mākslinieku veikumu.

Vakar notikušās skates laikā demonstrētas turpat 20 spēcīgākās jauno modes mākslinieku radītās kolekcijas sievietēm un vīriešiem. Šogad par modes skates vizuālā noformējuma centrālo tēmu izvirzīti 90. gadi, kas ir arī Modes nodaļas dibināšanas laiks.

"Ne vienmēr tās kolekcijas, kas tiek skatē, ir visaugstāk novērtētās,” norāda Latvijas Mākslas akadēmijas Modes katedras vadītāja docente Māra Binde.

"Varbūt atzīmes ir labākas tiem, kas paliek "šovrūmā”. Tāpēc otro gadu organizējam "šovrūmu”, lai redz tās kolekcijas, kas nenonāk uz skatuves, vai tāpēc, ka neatbilst skates formātam, piemēram, nav uzvelkama un parādāma, jo vairāk ir kā instalācija, izrādes kostīmi, vai izmantotas smalkas apstrādes, kuras "uz mēles” nevar nolasīt. Tas vairāk ir izstādes formāts.”

Pati modes skate, tās skatuve un vide, kas šogad atradās bijušās rūpnīcas "Rīgas Manufaktūra” telpās, tapusi sadarbībā ar scenogrāfijas nodaļas pasniedzējiem un studentiem. Industriālās telpas un skates koncepcija par 90.gadu sajūtu ir Vēsmas Konteres-Makvilanas iecere. Viņa ir Mākslas akadēmijas absolvente, tagad Vesterdāles Oslo Mākslas komunikāciju un tehnoloģiju augstskolas profesore.

"Ir sanācis tā, ka sajutām, kas notiks modē, jo konceptu sākām izstrādāt gada sākumā. Kad nāca šī gada rudens un nākamās vasaras modes kolekcijas, redzējām, ka 90. gadu tēma ir atgriezusies pasaules modē. Mums veiksmīgi sanācis. Bet būtu jāsaka, ka profesionāli sajutām šīs tendences, tādā veidā šī modes skates ideja parāda cikliskumu,” vērtē Kontere-Makvilana.

Mākslas akadēmijas studentu modes skates programmas ietvaros 7. jūnijā norisināsies atvērtās industrijas ekspertu lekcijas "Mode un komunikācija”, tur uzstāsies arī Vēsma Kontere-Makvilana.

„Šogad gribēju parādīt studentiem, kā var strādāt mode, komunicējot caur telpu.

Mēs izstrādājām mūsdienu Norvēģijas modes mākslinieku koncepta telpām dažādas tipoloģijas, kādā veidā var komunicēt un parādīt modi telpā,” atklāj Kontere-Makvilana.

Tas var būt pop-up, modes skates, veikals, kur apvienojas vairāki mākslinieki, viss atkarīgs no dizainera vēlmēm un pieredzes.

Savukārt 8.jūnijā tiks atklāta publiski pieejama jauno dizaineru kolekciju izstāde, kas ļaus ikvienam interesentam tuvāk iepazīt jauno modes mākslinieku veikumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti