Kultūras ziņas

Pētera Sidara "Latviešu gambīts"

Kultūras ziņas

Mākslas akadēmijas pasniedzēju "Kvadrāts"

60. gadu grafiskā valoda

Izstāde «Uz lielās dzīves trases» noslēdz ceļojumu Rotko mākslas centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceļojošā izstāde „Uz lielās dzīves trases. 20. gadsimta sešdesmito gadu grafiskā valoda" noslēdz savu vairāk nekā divus gadus ilgušo ceļojumu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā (DMRMC), kur tā būs skatāma līdz 10. aprīlim.

Izstāde uzsāka ceļojumu 2013. gada decembrī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) Lielajā zālē, tad apceļoja Ventspils, Talsu un Madonas muzejus. Rotko centrs kļūs par tās noslēguma posmu.

Šī izstāde ir stāsts par 20.gadsimta 60. gadu jauno grafisko valodu, kas parādīta caur tā laika mākslinieku darbiem dažādās mākslas jomās. Šajā desmitgadē tieši grafika kļūst par galveno izteiksmes līdzekļi, ko mākslinieki izmanto arhitektūrā, dekoratīvajā mākslā, interjerā, audumos. Tendence iekļaut mākslu sadzīvē padarīt to par ikdienas sastāvdaļu liecina par tieksmi radīt jaunu vidi gan privātajā, gan sabiedriskajā telpa, tāda veidā apliecinot arī cilvēku jauno domāšanas veidu.

"Tas bija kā revolūcija pēc 1950. gadiem. Tā ir pilnīgi cita plaknes organizēšanas un telpas organizēšanas dinamika," skaidro viena no izstādes kuratoriem Sandra Krastiņa. "Ideju līmenis gāja vienā kopsolī ar to, kas notika pasaulē, par to ir šī izstāde."

Par to liecina arī izstādes formāts, kas ir veidots ne tikai no informatīviem materiāliem un fotogrāfijām, bet arī reāliem tā laika mākslas paraugiem, kas izstādes apmeklētājiem noteikti būs palikuši atmiņā kā parastas ikdienišķās lietas. Daļu no izstādes darbiem veido arī Marka Rotko centrā esošie eksponāti - Pētera Martinsona keramikas darbi, ko mākslinieks ir uzdāvinājis centram.

"60. gadi ir interesanti Rotko centram, jo tas ir laika posms, kas skar arī Rotko daiļradi. Tikai citā mākslas medijā - glezniecībā," saka DMRMC vadītāja vietnieks Māris Čačka. "Šī izstāde ir unikāla arī ar to, ka turpina nu jau vairāk nekā pirms gada organizēto arī 60. gadu raksturojošu projektu – Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas projektu izstādi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti