Dietologi uzskata, ja sāli lieto mērenos daudzumos, tas nerada kaitējumu. Gluži pretēji, sālī esošais nātrijs un hlors ir dzīvībai svarīgas vielas, un tādēļ nav jācenšas pilnībā atturēties no šīs garšvielas. Bet, ja sāls tiek lietots pārāk lielos daudzumos, cilvēks riskē saslimt ar kardiovaskulārām, nieru slimībām un pat ar vēzi.
Lai lietotu tieši pareizo sāls daudzumu, vispirms ir jāzina sāls daudzums, ko dabiski satur pārtikas produkti. Tad sāls pievienošana ēdienam neizraisīs tik negatīvu efektu. Piemēram, 100 grami rupjmaizes satur apmēram divus, trīs gramus sāls, tā ir gandrīz puse ieteicamās dienas devas. Pasaules Veselības organizācija (PVO) iesaka lietot mazāk par pieciem gramiem sāls dienā, tā ir apmēram viena tējkarote. Tas būtu jāņem vērā, gatavojoties samazināt sāls daudzumu ēdienā.
Daudzi ēdienam mēdz pievienot sāli, to iepriekš nepagaršojot. Ja pamaina šo ieradumu un pārliecinās par garšu, tad var atklāt, ka sāls nemaz nav nepieciešams, jo garšas ziņā nav atšķirības. Arī iepērkoties ieteicams pārbaudīt etiķeti, lai uzzinātu, kurā no iecienītākajiem produktiem ir mazs sāls daudzums un kurā tas ir liels, un izvēlieties produktu ar zemāku sāls saturu. Ražotāji piedāvā plašu produktu klāstu ar zemu sāls saturu, vien nepieciešams mazliet uzmanības, lai izdarītu izvēli par labu samazinātām sāls daudzumam pārtikā.
Bieži vien sāls tiek lietots pārāk daudz ieraduma dēļ, pat neiedomājoties, ka nekas netiktu zaudēts, ja to nelietotu. Tieši otrādi, samazinot sāls lietošanu, cilvēka dzīvesveids kļūst veselīgāks un tiek atklāta ēdiena dabīgā garša.
Tāpēc nevajag uztraukties, ka ēdiens ar mazāku sāls daudzumu varētu būt ne tik garšīgs. Cilvēka garšas kārpiņas ātri pielāgojas pārmaiņām, un ēdiens, kas nesatur pārmērīgu sāls daudzumu, garšos tā, kā tam vajadzētu būt. Katru reizi, gatavojot ēdienu, var samazināt pievienoto sāls daudzumu.
Diezgan bieži, ja cilvēks nolemj lietot mazāk sāls, viņš ieskatās internetā. Tur ir pieejamas daudzas receptes ar zemu sāls saturu, kas atbildīs ikviena gaumei. Atliek izvēlēties to, kas katram patīk, improvizējot un papildinot ar kaut ko savu.
Bieži receptēs lietotājam ir norādīts pievienot šķipsniņu sāls, tomēr daudzi cilvēki pievieno vairākas šķipsniņas. Jāatceras, ka pie galda cilvēki vienmēr var paši pievienot sāli atbilstoši viņu gaumei. Tas nebūt nav jādara, gatavojot maltīti.
Jāatceras, ka sāls lietošana nav vienīgais veids, kā padarīt ēdienu garšīgāku. Garšvielu skapītī noteikti ir garšaugi, garšvielas un citi dabas labumi, ar kuriem var lieliski aizstāt sāli un iepazīt dažādas garšas.