Nesen Briselē notikušajos Maizes svētkos Latgali pārstāvēja biedrība "Latgolys golds" ("Latgales galds"), kur goda vietā līdzās rupjmaizei tika likts arī Latgales tradicionālais speķis.
Zīmola "Latgolys špeks" veidotājs Andris Mejers tiek dēvēts par Latgales speķa vīru. Kopā ar savu sievu Zoju un citiem Latgales mājražotājiem viņi ir veidojuši biedrību "Latgolys golds", kas popularizē šim novadam tradicionālo produkciju.
Smaidīgs un latgaliski sirsnīgs, darot darbu vienmēr ģērbies goda drānās, Andris Mejers virtuozi griež špeku un stāsta par to: "Kāpēc dažiem nepatīk speķis? Tas tāpēc, ka viņi nav ēduši īstu speķi, kāds ir bijis iepriekš. Kad kaut ko gribas, es zinu, ko man gribas. Speķa gabaliņu nogriežu, apēdu un mana dvēsele nomierinās. Viss, es esmu paēdis."
Andrim Mejeram ir laba sadarbība ar vietējiem bioloģisko saimniecību zemniekiem. No viena tiek ņemts svaigs speķis, no otra ķiploki. Pareizās receptes proporcijas "Latgolys špekam" nākušas ar laiku - tas ģimenē tiek gatavots jau 20 gadus.
Pasaulē ir dažādas speķa receptes, Andris Mejers stāsta par viņa iecienītāko: "Mēs taisām maisījumu - sāls, ķiploki, pipari, vēl lauru lapas ieliksim. Daudz nevajag, lai nepārsistu garšu."
Tieši šādi pagatavots speķis ir pieprasīts gan Latvijas, gan Eiropas tirgotavās.
Latgales speķim arī ir nākotne, jo tam garša arī ir ļoti laba, cita. Es visiem saku, ka tas ir Latgales speķis. Paies pāris gadi un Latgales speķis būs brends," pārliecināts Andris Mejers.
Drīz īstenosies Andra Mejera sapnis - speķa veikals Rēzeknē, kur "Latgolys špeks" būs pieejams visiem.