“Griķis nav graudaugs, bet pēc sastāva ir līdzīgs kviešiem, rudziem, miežiem, auzām. Olbaltumu un ogļhidrātu proporcijas ir līdzīgas. Vēl bez tā griķos ir B grupas vitamīni un minerālvielas, vērā ņemams dzelzs daudzums, magnijs, varš, mangāns un citi mikroelementi, piemēram, selēns,” norādīja diētas ārsts Andris Brēmanis.
Restorāna “Entrosol” šefpavārs Raimonds Zommers norādīja, ka griķu risoto var ātri pagatavot no iepriekšējās dienas maltītes pārpalikumiem, piemēram, dārzeņu biezeņa ar saldo krējumu un sviestu un novārītiem griķiem.
“Biezenī var būt jebkādi dārzeņi, piemēram, selerijas vai ziedkāposti. Tā būs saistviela. Ja biezeņa nav, varam izmantot krēmsieru, kas to visu sasaistīs,” ieteica Zommers.
Tāpat risotto var pievienot, piemēram, svaigu kabaci, ķirbi, baklažānu vai sēnes. Dārzeņus sasmalcina un liek cepties uz karstas pannas eļļā. Pievieno nedaudz sāli un apcep visu dažas minūtes.
“Tad liekam klāt biezeni. Ļaujam visam tikai izsilt, jo viss jau ir gatavs,” skaidroja šefpavārs.
Pēc tam pievieno sieru: ”Var izmantot Krievijas, Holandes vai Čedaras sieru. Šajā gadījumā ir Parmas siers.” Kad risotto noņemts no plīts, to var papildināt ar dažādiem zaļumiem, ko Zommers ieteica uzturā lietot bagātīgi.