4. studija

4. studija

4. studija

Kāpēc Latvijas Mākslas muzeja kafejnīcā ir itāļu nevis latviešu ražoti krēsli?

Kuriem produktiem ir «nesaderība» ar alkoholu?

Uztura speciālisti: Alkoholiski dzērieni un «smagi ēdieni» - dubultslodze organismam

Lai arī ir dzirdēts daudz un dažādu nostāstu, kā "ir pareizi" lietot alkoholu - cik daudz dzert, ko uzkost un kā pieveikt paģiras - uztura speciālisti norāda, ka ar alkoholiskajiem dzērieniem ir jābūt uzmanīgiem: jālieto ar mēru un jāizvairās tos "kombinēt" ar "smagiem" ēdieniem.

"Nēģi neatbild par alkohola ietekmi uz jūsu organismu" - šāds uzraksts redzams uz kāda Latvijā ražota nēģu iepakojuma.

Vaicāts par šāda uzraksta parādīšanos uz nēģu iepakojuma, ražotājs skaidro, ka tā esot viņu asprātīga ideja. Šāds sauklis uzdrukāts tāpēc, lai nēģu ēdāji apdomātu, ar ko kombinēt zivju maltīti.

Pircēji  un pārdevēji gan atmet ar roku un saka, ka ne tikai zivis esot cilvēka vēderam nekaitīgas, bet arī  mušmirēm neko ļaunu nevar nodarīt. "Ka tik zivs ir svaiga, tad nav bīstami. Vairāk jau ar alkoholu sēnes ir bīstamas nekā zivis. Zivīm jābūt svaigām, tad nekas nebūs bīstams," pamāca pārdevēja Vija.

"Pat mušmires var dzert ar šņabi, zaprosto. Es esmu ēdis mušmires - tikai vajag labu šņabi un labas mušmires," ar savu pieredzi lepojas Andris. "Tikai pateicoties šņabim, es paliku dzīvs. Varu vēl ar "veļļuku" braukāt," norāda Andris.

Tiesa, kāda pārdevēja tirgū šādu praksi tomēr neiesaka izmēģināt. "Nevar sēnes kopā ar alkoholu. Arī ar marinēto sēni ir jābūt uzmanīgam. No kura katra es sēni nepirktu," viņa piezīmē.

Vēl kritiskāks pret sēņu vieglprātīgu lietošanu uzturā ir pavārs Jānis Rubenis. "Gan alkohols, gan sēnes ļoti noslogo aknas. Tas var radīt pārslodzi, kad tiek lietots alkohols," saka Rubenis.

Taču pavārs piezīmē - sēnes nav vienīgie produkti, kas kombinācijā ar alkoholu var radīt vēdera problēmas. "Ja grasāmies vairākas dienas nodarboties ar svētku svinēšanu, lietot alkoholu, sēdēt pie galda un ēst, tad ir jāizvairās no picām, grilētām ribiņām. Arī šašliku iesaku marinēt pašiem, jo veikalā papildus pievieno daudz tauku, lai sulīgāk. Taču tas noslogo organismu," norāda Rubenis.

No grādīgā jāatturas arī tad, ja iekaisis zobs. "Ir rūgstošie alkohola dzērieni, ko nav ieteicams lietot, ja ir iekaisumi. Stiprie dzērieni un alkohols ir veidots no cukura," norāda uztura speciāliste Lizete. "Ja dzeram tukšā dūšā, tad nākamajā rītā ceļamies ar sliktu dūšu, jo ir nokritis cukura līmenis," pauž Lizete.

Lai alkohola ietekmi justu mazāk, ir jādzer ūdens. Turklāt tik daudz, cik iepriekšējā vakarā alkohols. Paģiru rītā prasās pēc marinēta gurķīša. Pikantā uzkoda palīdzot ātri noregulēt cukura līmeni asinīs.

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti