Kā labāk dzīvot

Cik veselīgi ir Latvijas iedzīvotāji?

Kā labāk dzīvot

SPKC turpina pērn uzsākto kampaņu "Uzticies pārbaudot!"

Kā vasarā izaudzēto vislabāk saglabāt rudens un ziemas mēnešiem?

Kā ogas visvērtīgāk uzglabāt ziemai: ieteikumi un receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 3 mēnešiem.

Marinēt vai skābēt, žāvēt vai saldēt? Kā vasarā izaudzēto vislabāk saglabāt rudens un ziemas mēnešiem, un ko darīt, ja veselības vai pārliecības dēļ vecmāmiņu receptes neder, Latvijas Radio raidījumā “Kā labāk dzīvot” stāstīja pavārgrāmatu autore Signe Meirāne, blogere un veselīga uztura atbalstītāja Līga Andžāne un Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente, pārtikas tehnoloģe Solvita Kampuse.

ĪSUMĀ:

  • Vislabāk ogas saldēt, bet var arī vārīt ievārījumu ar mazāk cukura, izmantojot pektīnu.
  • Pēc blendēšanas gan ogas, gan dārzeņi jāsasaldē nekavējoties, lai nezūd C vitamīns.

Ātro ievārījumu receptes no saldētām ogām:

Saldēšanu mūsdienās uzskata par labāko ogu saglabāšanas veidu, jo C vitamīna zudums tādējādi ir krietni mazāks, nekā ogas termiski apstrādājot un cukurojot. No saldētām ogām ziemā var gatavot ātros ievārījumus – turklāt to var darīt, ogas vienkārši atlaidinot, nav nepieciešams tās obligāti karsēt. Šādā veidā ogām jāpievieno daudz mazāk cukura, nekā nepieciešams, gatavojot ievārījumus.

Pavārgrāmatu autore Meirāne dārza labumus ziemai izvēlas saglabāt, izmantojot dažādas metodes - gan konservējot, gan saldējot. Viņa arī ir atradusi veidu, kā vārīt ievārījumu ar mazāku cukura daudzumu – bioloģiskajos veikaliņos ir nopērkams pektīns, kas palīdz ievārījumam glabāties ilgāk, tādējādi ļaujot izmantot mazāk cukura.

Savukārt blogere Andžāne priekšroku dod saldēšanai, jo tas ļauj ne tikai samazināt cukura daudzumu uzturā, bet arī ietaupīt laiku virtuvē, nenodarbojoties ar laikietilpīgo ievārījumu vārīšanu.

Arī dārzeņus var saglabāt ziemai saldējot, nevis konservējot. Piemēram, tomātus var noblanšēt, sablendēt un sasaldēt, lai izmantotu dažādu mērču un zupu pagatavošanai.

Pārtikas tehnoloģe Kampuse gan uzsvēra, ka pēc blendēšanas dārza labumi ir jāsasaldē nekavējoties, jo tās rezultātā atbrīvojas fermenti, kas ir vairāk ieslēgti šūnu struktūrās, un tas veicina strauju C vitamīna zudumu. “Ja uzreiz sasaldē šo masu, procesi tiek palēlināti un C vitamīna zudumi nav tik strauji,” norādīja Kampuse.

Jāatgādina, ka Veselības ministrijas jaunās veselīga uztura rekomendācijas pieaugušajiem iesaka katru dienu ēst dārzeņus, augļus un ogas, īpaši vietējas izcelsmes un sezonai atbilstošus. Ieteicamais daudzums  ir vismaz piecas porcijas jeb 500 grami augļu un dārzeņu dienā. Vismaz puse no tiem jālieto svaigā veidā. Tāpat tiek rekomendēts uzturā ierobežot sāli un cukuru, kā arī to saturošus produktus.

 

Ātrie ievārījumi no saldētām ogām

Ogu un čia sēklu džems

(1 krūze jeb 300g)

Nepieciešams:

  • 3-4 mīkstas žāvētās dateles, bez kauliņa, saspaidītas,
  • 80 ml ūdens,
  • 250 g saldētu ogu (avenes, zemenes, mellenes, kazenes, upenes),
  • 2 ēd.k. čia sēklu.

Pagatavošana:

Saspaidītās dateles liek nelielā panniņā, pielej ūdeni un uzvāra. Pievieno pārējās sastāvdaļas, samaisa, uzkarsē līdz viss uzvārās. Noņem no plīts un noliek malā uz 15 minūtēm, lai džems sabiezē, atstājot pannas vāciņu pusvirus un ik pa laikam apmaisot, lai masa būtu viendabīgāka. (Ja džemu vēlas pavisam viendabīgu, īpaši, ja izmanto lielas ogas kā zemenes vai kazenes, sablendē ar rokas blenderi). Slēgtā traukā ledusskapī var uzglabāt līdz 5 dienām.

 

Melleņu ātrais ievārījums

Nepieciešams:

  • 150 g svaigu vai saldētu melleņu,
  • 1 ēd.k. citrona sulas,
  • 2 tējk. kļavu sīrupa,
  • 1 tējk. malta kardamona,
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta.

Pagatavošana:

Ogas un visas sastāvdaļas ieber katliņā vai nelielā panniņā, uzkarsē un uz lēnas uguns pavāra 5 minūtes. Var pasniegt ar pankūkām kopā ar nesaldinātu jogurtu, mandeļu skaidiņām, piparmētras lapiņām.

 

Ābolu un ogu ievārījums

Nepieciešams:

  • 2 āboli, nomizoti, serde izņemta, sagriezti nelielos gabaliņos,
  • ¼ tējk. malta kanēļa,
  • 100 g saldētu aveņu vai citu ogu (der jebkādas),
  • 2 ēd.k. kļavu sīrupa.

Pagatavošana:

Ābolus un kanēli liek katliņā vai nelielā panniņā ar nelielu daudzumu ūdens (nepārspīlējot – tikai daudz, lai āboli nepiedeg!) un uz vidēji lielas uguns, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg, ļauj vārīties aptuveni 20-25 minūtes jeb līdz āboli kļuvuši mīksti.

Iemaisa saldētās ogas un kļavu sīrupu, pavāra vēl aptuveni 10-15 minūtes, ik pa laikam apmaisot un saspaidot lielākās ogas (piemēram, zemenes) ar dakšiņu. Kad ievārījums sasniedzis vēlamo konsistenci, noņem no uguns. Masai atdziestot, ievārījums turpinās sabiezēt.

Var izmantot pie brokastu putras, granolas, čia pudiņa, cepot banānmaizi, uz grauzdētas maizes šķēles kopā ar riekstu sviestu vai pankūkām. Slēgtā traukā ledusskapī var uzglabāt 5-7 dienas.

 

Vasaras ogu ievārījums

Nepieciešams:

  • 400 g saldētu vasaras ogu,
  • 3 ēd.k. kļavu sīrupa vai šķidra medus,
  • 2 ēd.k. čia sēklu.

Pagatavošana:

Ogas un kļavu sīrupu liek katliņā vai nelielā panniņā, uz vidējas uguns uzkarsē un pavāra 5-10 minūtes līdz ogas kļūst mīkstas. Noņem no plīts un saspaida ogas ar dakšiņu (vai kartupeļu biezputras stampiņu), pievieno čia sēklas, uzliek atpakaļ uz plīts un uz mierīgas uguns pavāra vēl 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Noņem no plīts un atdzesē.

Ja vēlas pikantāku, var pievienot nedaudz ingvera vai rīvētu citrona miziņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti