Sadaļas Sadaļas

Speciāliste: Bērna brokastis nedrīkst aizstāt ar ātrajām uzkodām vai saldumiem

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Slimību profilakses nodaļas sabiedrības veselības analītiķe Līva Aumeistere stāsta, ka brokastis bērniem ir ļoti svarīgas. Regulāra brokastošana zinātniskajā literatūrā tiek saistīta gan ar veselīgākiem uztura paradumiem, piemēram, augstāku dārzeņu un augļu patēriņu, zemāku saldināto dzērienu patēriņu, gan arī labākiem sasniegumiem mācībās. 

“Pēc naktsmiera enerģijas krājumi, kas ir uzņemti ar uzturu iepriekšējā dienā, bērna organismā ir izsmelti. Tādēļ ir svarīgi, lai bērns paēstu brokastis. Ar brokastīm uzņemtā enerģija palīdzēs labāk koncentrēties mācībām skolā. Ja bērns būs paēdis brokastis, vieglāk būs arī sagaidīt pusdienas,” skaidro Aumeistere.

Regulāri brokastis jāēd gan bērniem, gan jauniešiem. “Brokastošana samazina enerģijas bagātu, bet zemas uzturvērtības našķu patēriņu starp ēdienreizēm. Un ir pierādīts, ka bērnībā apgūtie regulāras un veselīgas brokastošanas paradumi tiek turpināti arī pieaugušo vecumā,” stāsta Aumeistere.

Eksperte aicina ielāgot, ka brokastis nedrīkst aizstāt ar saldumiem, konditorejas izstrādājumiem, ātrām uzkodām pa ceļam uz skolu vai starpbrīdī starp stundām. Maltītei jābūt pilnvērtīgai un bagātai ar dažādām uzturvielām.

Tā var būt graudaugu putra, kurai pievienoti svaigi vai žāvēti augļi, ogas, rieksti vai sēkliņas. Vēl brokastīs var ēst brokastu pārslas (bez pievienota cukura vai ar zemu cukura saturu) ar pienu vai bezpiedevu jogurtu un svaigiem vai žāvētiem augļiem, ogām, riekstiem vai sēkliņām.

Ja bērns priekšroku dod brokastīm, kas nav saldas,  SPKC Sabiedrības veselības analītiķe iesaka pagatavot omleti ar dārzeņiem un zaļumiem, klāt liekot rupjmaizes, graudu vai kliju maizes šķēli. Tāpat labs brokastu piemērs ir rupjmaizes, graudu vai kliju maizes šķēle, kas papildināta ar vārītu olu, biezpienu vai sieru un dārzeņiem, zaļumiem.

Sabiedrības veselības analītiķe arī aicina neaizmirst padzerties. Vislabāk slāpes remdēt ar ūdeni, nevis ar dažādiem saldinātiem dzērieniem, piemēram, limonādi, kompotu, sulu vai tamlīdzīgiem dzērieniem: “Tā rekomendācija arī bērniem un jauniešiem būtu, ka mēs sākam dienu ar glāzi ūdens. Garšas uzlabošanai, it sevišķi vasarā, ūdenim var pievienot nedaudz citronu šķēlītes, augļu gabaliņus, piparmētru lapiņas u.tml. Ziemā, kad ir aukstāks un no rītiem gribas sasildīties, – tā varētu būt arī nesaldināta tēja.”

Eksperte arī piebilst – ir būtiski, ka bērnam jebkurā brīdī ir iespējams padzerties ūdeni. Tādēļ ir  svarīgi, ka ikdienas gaitās viņam vienmēr līdzi ir ūdens pudele.

SPKC veiktā Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījuma dati par regulāru brokastošanu rāda, ka aizvien mazāk bērnu no rīta brokasto. Vidēji brokastošanas īpatsvars samazinājies par pieciem procentpunktiem kopš 2014. gada un 17 procentpunktiem kopš 2002. gada. 2018. gada aptaujas dati liecina, ka būtisks brokastošanas īpatsvara samazinājums ir īpaši pusaudžiem 13 un 15 gadu vecumā. Regulāri brokasto mazāk kā 60% šī vecuma zēnu un mazāk kā puse meiteņu.

Kopumā ļoti zemais brokastu ēšanas īpatsvars un negatīvās tendences Latvijas skolēniem norāda, ka šis ir viens no virzieniem, kurā aktīvi jāveido efektīvas veselības veicināšanas programmas, iesaistot gan pašus bērnus, gan bērnu vecākus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt