"Vecpāpanu" saimniece Olga Brence, lai būtu skaidrs par ko tad ir runa, uz galda degustēšanai liek divu dažādu veidu ābolu čipsus. Saimnieks Māris Brencis stāsta, ka ideja par ābolu čipsiem radās pagājušajā gadā un tad tika meklēta arī informācija. „Informācija bija pieejama internetā. Pētījumus bija veikuši Dobeles zinātnieki (..) Mēs par labāko atzinām „Antaris” šķirni,” saka Brence.
Viss gatavošanas process notiek ar pašu ģimenes spēkiem un, protams, pašu rokām.
Nomizotus un sagrieztus plānās apaļās šķēlītēs, ābolus liek kaltēties, tagad gan vēl nākas izlīdzēties ar divām pavisam nelielām kaltēšanas ierīcēm. Saimnieki startējuši arī projektu konkursā, lai iegūtu lielāku apjomu kalti un lēš, ka drīz tam vajadzētu arī īstenoties.
Pagaidām gan, nelielo apjomu dēļ, ābolu čipsus saimnieki piedāvā tikai zaļajos tirdziņos. No sākuma gan pircēji ir bijuši skeptiski: no skata tāds kaltēts ābols vien ir, bet kad pagaršots, tad jau pircēju vairs netrūkst. „Viņš paņem un tas kraukšķ,” par pircēju sajūtām stāsta Brencis.
Ja par ābolu čipsiem var teikt, ka "Vecpāpanos" tas ir tikai sākums, tad vīna gatavošanā jau ir ilggadīga pieredze. Tas top gan no pašu audzētajām ogām, gan arī tagad saimnieks lietā liek vairāk ābolu sulu, ar to aizstājot ūdeni.
Tā kā "Vecpāpanos" ir arī tūrisma saimniecība, tad te gatavoto vīnu piedāvā degustācijai tūristiem.
Saimniecībā audzē arī avenes, ir arī viesu māja, vārdu sakot, tiek meklētas dažādas saimniekošanas iespējas. Kā atzīst saimnieks, tad savulaik ņemts vērā kādreizējā zemkopības ministra Edvīna Breša ieteikums. „Man atmiņā palika viņa teiktais: ja jūs neesat lielie, bet mazie, tad mēģiniet dažādot savu saimniecību,” saka Brencis.
Bet tagad ābolu čipsus saimniecībā gatavo, lai ar tiem jau septembra sākumā piedalītos izstādē „Rīga Food”.