Eiropas Komisija: Spānijas un Portugāles valstu budžeti pārsniedz atļauto deficīta līmeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 10 mēnešiem.

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien, 7.jūlijā, oficiāli atzina, ka Spānija un Portugāle pavēstījušas, ka abas valstu budžetu deficīts neatbilst Eiropas Savienīabs (ES) dalībvalstu nosacījumiem, ziņo AFP.

Tādējādi EK ir spērusi pirmo soli pretim tam, lai sodītu dalībvalstis par līdz šim nesodītiem pārkāpumiem – valsts budžeta deficīta pārsniegšanu. „Komisija apstiprina, ka Spānija un Portugāle nemazinās savu pārāk lielo deficīta līmeni rekomendējošajā termiņā,” teikts ES paziņojumā.

Ja šo pārkāpumu apstiprinās visu ES valstu finanšu ministri, tad komisija uzdevums būs piedāvāt soda mērus, kas būtu jāpiespriež abām kaimiņvalstīm, kas iepriekš smagi cieta globālajā finanšu krīzē.

„Nesen divas valstis novirzījās no ceļa, kas bija virzienā uz deficīta mazināšanu un nesasniedza savus budžeta mērķus,” teica EK viceprezidents Valdis Dombrovskis, kurš ir atbildīgs par eirozonas jautājumiem. „Mēs strādājam kopā ar spāņu un portugāļu amatpersonām, lai atrastu labāko risinājumu,” viņš piebilda.

AFP atgādina, ka vairākas ES dalībvalstis, īpaši Vācija, jau ilgstoši mudināja komisiju būt bargākai pret valstīm, kas pārkāpj noteikto valsts budžeta deficīta līmeni. Tomēr ir arī pretēji domājošie – piemēram, Francija un Itālija varētu cīnīties par soda mēru neieviešanu pret Spāniju un Portugāli, jo arī Francijas un Itālijas ekonomikas šobrīd nepiedzīvo vieglus laikus.

Savukārt Portugāles premjers Antonio Košta iepriekš brīdināja, ka Briseles sankcijas izsauks eiroskepticisma vilni Portugālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti