Rīta Panorāma

Interija ar Andri Ameriku

Rīta Panorāma

Intervija ar Ilzi jurkāni un Normundu Baranovski

Intervija ar Māri Balodi

Balodis: Q drudža ierosinātājs nav atrasts; aicina lietot pasterizētu pienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Cilvēku un dzīvnieku veselībai bīstamā Q drudža, par kura klātbūtni ir aizdomas divās saimniecībās Vidzemē un Kurzemē, ierosinātājs aizvien nav atrasts, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis.

Viņš uzsvēra, ka, iespējams, govis, kuras dzīvoja abās saimniecības, Q drudzi pārslimoja jau iepriekš. Tomēr jebkurā gadījumā – šobrīd ir konstatēta pozitīva reakcija analīzēs, nevis pati saslimšana.

Balodis gan uzsvēra, ka apkārt esošo, dažādo kaitēkļu dēļ no Q drudža nebūs iespējams izvairīties. „Būsim reālisti – ik pa brīdim Q drudzis kaut kur tiks konstatēts,” viņš teica. Taču no saslimšanas var izvairīties uzturā lietojot karsētu vai pasterizētu pienu. No Q drudža un citām slimībām var izvairīties arī pašiem iedzīvotājiem savās mājās, karsējot pienu līdz aptuveni 75 grādu karstumam.

Q drudzis ir zoonoze - infekcijas slimība, ar ko var saslimt gan dzīvnieki, gan cilvēki. Q drudzi izraisa mikroorganisms, kā nēsātāji var būt liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā atrodamā informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti