Panorāma

Kooperatīvam "Trikāta" pasludināta maksātnespēja

Panorāma

Kā novērst dzimumnoziegumu?

Aizdomas par Q drudzi

Latvijā aizdomas par bīstamā Q drudža uzliesmojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vismaz divas zemnieku saimniecības Latvijā, iespējams, skāris Q drudzis (arī Kū drudzis) - reti sastopama bīstama infekcija, kas var skart kā lopus, tā arī arī cilvēkus.

Q drudzis ir zoonoze - infekcijas slimība, ar ko var saslimt gan dzīvnieki, gan cilvēki. Q drudzi izraisa mikroorganisms, kā nēsātāji var būt liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā atrodamā informācija.

Patlaban ir aizdomas, ka Q drudzis skāris divas lielas saimniecības Kurzemē un Vidzemē. Vienā saimniecībā ir 260 govis, otrā - ap 400 ragaines.

Gadījumā, ja galīgās laboratoriskās analīzes apstiprinās lopu saslimšanu ar Q drudzi, tad saimniecībām nāksies rēķināties ar finansiāliem zaudējumiem - lopus var ārstēt tikai ar antibiotikām, un ārstēšanas laikā saimniecības nedrīkst realizēt savu produkciju - pienu un gaļu.

Zinātniskais institūts BIOR nākamajos mēnešos padziļināti vērtēs Q drudža izplatīšanās riskus un sagatavos priekšlikumus valsts uzraudzības programmai. Paredzēts doties uz vairākām saimniecībām, kur varētu būt paaugstināts risks dzīvnieku saslimšanai ar Q drudzi. Šajā saimniecībās paredzēts ņemt papildu paraugus.

"Skaidrosim, vai atsevišķās seroloģiskās reakcijas govīm ir fona parādība, vai arī šajās novietnēs varētu būt nopietnākas problēmas," raidījumam "Panorāma" sacīja BIOR Dzīvnieku slimību diagnostikas laboratorijas vadītāja Ieva Rodze. Viņa gan norādīja, ka līdz šim nav ziņu par govju masveida abortiem Q drudža dēļ.

SPKC informācija liecina, ka infekcijas slimību izraisa Coxiella burnetii baktērijas, kas spēj inficēt cilvēku un citus zīdītājus.

Q drudzim ir ļoti daudzveidīga daba. Cilvēki var slimot ar gripai līdzīgiem simptomiem un neiedomājas, ka ir inficējušies, piebilda Rodze.

Lai izvairītos no saslimšanas ar Q drudzi, cilvēkiem jāatturas dzert nepasterizētu pienu. Nevārīta kazas piena lietošana uzturā bija iemesls plašajam Q drudža uzliesmojumam Nīderlandē pirms nepilniem desmit gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti