Atbalsta OIK samazinājumu lieliem ražotājiem no 2016.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 2016. gada 1. janvāra obligātās iepirkumu komponentes (OIK) maksājumus energoietilpīgajiem uzņēmumiem samazinās, ja tam piekritīs Eiropas Komisija, informēja Ekonomikas ministrija. 

Latvijas lielākie rūpniecības uzņēmumi, iespējams, jau no 2016.gada tiks atslogoti no nastas, ko tiem rada iepriekšējos gados būtiski augusī elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente (OIK), jo valdība vienojās, ka lielajiem ražotājiem tiks piemērota samazināta OIK likme. Lielajiem ražotājiem OIK likme nākotnē tiktu noteikta 1,89 centu līmenī par vienu kilovatstundu, veicinot kopējo elektroenerģijas izmaksu samazināšanos par aptuveni 10%.

Iecere paredz, lielo ražotāju samazinātā OIK likme tiktu kompensēta ar jaunu, augstāku likmi citiem lietotājiem, tomēr tās kāpums tiek lēsts neliels - no 2,69 centiem līdz 2,77 centiem.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis skaidro, ka likmes apjoms varētu samazināties par trešdaļu.

„Protams, ka no valsts puses ir pareizi runāt par to, vai atbrīvot šādus uzņēmumus, kuru konkurētspējai elektroenerģijas cena ir izšķirīga, no OIK maksājumiem, bet Eiropas Savienības esošā likumdošana mums neļauj to pilnībā darīt. Bet jaunās pamatnostādnes vides un enerģētikas jomā ļauj nepiemērot šādiem uzņēmumiem 80 procentus no atjaunojamo energoresursu maksājumiem. Citiem vārdiem - mums ir iespēja samazināt šo OIK slogu par aptuveni vienu trešdaļu no OIK maksājuma, kas ir aptuveni 80 procenti no atjaunojamo energoresursu maksājuma,” skaidroja ministrs. 

Paredzēts, ka līdz 2014. gada 31. decembrim EM sadarbībā ar Finanšu ministriju iesniegs EK saskaņošanai atbalsta mehānismu, lai samazinātu līdzdalību enerģijas, kas ražota no atjaunojamajiem energoresursiem, finansēšanā Latvijas energoietilpīgajiem uzņēmumiem.

 "Esmu pateicīgs kolēģiem ministriem par atbalstu Ekonomikas ministrijas izstrādātajam obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu apjomu samazinājuma grafikam. Šis ir reāls solis pretī mūsu uzņēmējiem, tādā veidā valdība reāli palīdz ražotājiem kļūt konkurētspējīgākiem Eiropas un citos pasaules tirgos,"  pēc valdības sēdes pauda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Tiesa gan, lai ieviestu samazinātu OIK likmi, Latvijai būs nepieciešama Eiropas Komisijas atļauja, tāpēc iepriekš bija iecerēts, ka atlaides stāsies spēkā tikai no 2017.gada. Tomēr Ekonomikas ministrija nolēma pasteigties, lai atlaidi būtu iespējams ieviest jau ātrāk, atklāj ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.  

„Tas, ko no savas puses mēs varētu mēģināt izdarīt, ir sagatavot šo shēmu skaņošanai Komisijā līdz šī gada beigām, un tad cerēt, ka Komisija attiecīgi to saskaņos līdz 2016.gada sākumam,” sacīja Lazdovskis. 

Elektroenerģijas izmaksas ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē ikvienas nozares konkurētspējas ne tikai nacionālā, reģionālā, Eiropas Savienības (ES), bet arī starptautiskajā līmenī. Īpaši šis aspekts ir attiecināms uz tiem uzņēmumiem, kas savu pamatdarbību ir izvērsuši energointensīvajās nozarēs, tādās kā metālrūpniecība, šķiedras ražošana, būvmateriālu ražošana. Šādos uzņēmumos izmaksas par elektroenerģiju var sasniegt līdz pat 40 % no operacionālajām izmaksām, kas ir daudz augstākas nekā līdzīgos uzņēmumos ārpus ES, piemēram, Latvijas gadījumā Krievijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Ķīnā.

Ņemot vērā faktu, ka elektroenerģijas izmaksu kāpums ES ir vērojams jau kādu laiku, atsevišķas ES dalībvalstis ir izveidojušas īpašus valsts atbalsta mehānismus energointensīvās rūpniecības atbalstam, lai vismaz zināmā apmērā kompensētu elektroenerģijas izmaksu kāpumu. Šāda atbalsta esamība Latvijas energointensīvo uzņēmumu eksporta tirgos rada konkurences kropļošanu, nostādot šos uzņēmumus daudz nelabvēlīgākā stāvoklī, skaidroja Ekonomikas ministrija (EM).

No 2016.gada cerības uz elektroenerģijas cenu samazināšanos ir arī citiem Latvijas elektroenerģijas patērētājiem ir, jo tad darbu uzsāks Zviedrijas - Lietuvas elektropārvades kabelis, kas ļaus Baltijas reģionā importēt vairāk elektroenerģijas no Skandināvijas.  

OIK apmērs ir atkarīgs no obligātā iepirkuma elektroenerģijas cenu un elektroenerģijas tirgus cenas starpības, kā arī saražotā elektroenerģijas apjoma. OIK apmērs mainās ik gadu, tradicionāli 1.aprīlī.

OIK ir veids, kā valsts atbalsta elektroenerģijas ražotājus. Iepirkumam līdzekļi tiek gūti no elektroenerģijas galalietotāju maksājumiem. OIK ietvaros savu saražoto enerģiju var pārdot ražotāji, kas izmanto atjaunojamos resursus un ražo efektīvā koģenerācijā.

Obligātajā iepirkumā elektroenerģiju no ražotājiem iepērk AS „Latvenergo” par noteiktu cenu, un OIK komponente ietekmē elektrības gala cenu patērētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti