Dienas ziņas

Zemgales zemnieki neziņā par piensaimniecības nākotni

Dienas ziņas

Izmeklē nelaimi Lībagu pagastā

Piensaimnieki gaida atbalstu

Vidzemes piensaimnieki gaida valsts atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Apjaušot Krievijas sankciju patiesos apmērus, piensaimnieki laukos šobrīd jūtas teju kā uz adatām. Pēc tam, kad Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumi uzteikuši iepirkuma līgumus daudziem lauksaimniekiem Latvijā, piena cena strauji krītas. Šobrīd jau tā sasniegusi vien nieka 19 centus par litru. Ilgtermiņā šāda piena cena lauksaimniekiem var būt liktenīga.

Piensaimnieku kooperatīvs “Māršava” kopš šodienas saražoto pienu Lietuvas pārstrādes uzņēmumiem vairs nenodod. Par laimi „Māršavai” pagaidām izdevies rast noietu vietējā tirgū. Taču šobrīd nav skaidrs, kā šāda Lietuvas uzņēmumu rīcība ietekmēs piena iepirkuma cenas Latvijā. „Kas ir 19, tas ir 13 santīmi. 13 santīmi nav bijuši kopš 2009. gada,” secina kooperatīva „Māršava” valdes priekšsēdētāja Dace Pastare.

Kooperatīva valdes priekšsēdētāja uzskata, ka vispirms no Krievijas sankcijām cietīs piena pārstrādes uzņēmumi, jo nebūs kur saražoto produkciju realizēt. Tad šī lavīna gāzīsies pāri arī piena ražotājiem. „Mums galvenais nepārtraukt ražošanu, mēs varētu samazināt kaut kādu iemeslu pēc. Bet ilgtermiņā tas var būt spēcīgs atsitiens uz izslaukumiem un govju veselību,” norāda Pastare.

Savukārt zemnieku saimniecības “Dzintari” saimnieks Andrejs Kārklis šobrīd ir noskaņots ļoti pesimistiski. Viņš uzskata, ka Latvijas zemnieki šobrīd cieš no valdības vēlmes pārlieku izpatikt Eiropas Savienībai. „Piena cena krītas, šodien viņai ir 20, 21. Bet viņa jau kritīsies un nokritīs bezdibenī un ar piena nozari ir cauri,” z/s „Dzintari” saimnieks Andrejs Kārklis.

Lai uzbūvētu jaunu lopu novietni, pirms trijiem gadiem saimniecība ņēmusi kredītu. Ja piena cenas turpinās kristies, saimniecība to vairs nespēs atmaksāt.  „Vai tad kāds man te pagaidīs? Kā nebūs vienu mēnesi samaksāts, būs maksātnespēja klāt un pa pakaļu un ārā! Ej zemenes vai sēnes lasīt!” nosaka Kārklis.

Piensaimnieki cer, ka valdība rīkosies ātri un šajā situācijā zemniekiem palīdzēs.

„Divu nedēļu laikā vajaga izmaksāt visas subsīdijas, lai var pārdzīvot ražas laiku. Otrkārt, beidzot valsts varbūt sāks piedomāt pie nodokļu politikas,” uzsver Pastare.

Lai gan valdība ir attiekusies samazināt PVN pārtikas precēm, lauksaimnieki tomēr uzskata, ka smago situāciju atvieglotu arī PVN samazināšana vietējiem pārtikas produktiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti