Dienas ziņas

Iedibina balvu "Auces vidusskolas lepnums"

Dienas ziņas

Slēdz lauku teritoriju ģimeņu ārstu prakses

Piensaimnieki pārorientējas uz gaļas lopu audzēšanu

Vidzemes mazie piensaimnieki pārorientējas uz gaļas lopu audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz ar krīzi piensaimniecībā zemnieki meklē iespējas papildus darboties citās nozarēs. Kā vienu no risinājumiem viņi saskata gaļas liellopu audzēšanu.

Bioloģiskā zemnieku saimniecība “Jasmīni” jau vairāk nekā desmit gadus nodarbojas ar Eiropas staltbriežu audzēšanu – pašlaik ganāmpulkā ir aptuveni 200 dzīvnieku.

Tomēr, lai laukos varētu veiksmīgi saimniekot, ar vienu rūpalu vien nepietiek – atzīst saimnieks Edmunds Juškevičs, tāpēc pievērsies arī gaļas liellopu un aitu audzēšanai. “Jo vairāk ir nozaru, jo ir lielāka iespēja izdzīvot lauksaimniecībā, jo vienmēr jūs ziniet – tirgus ir mainīgs,” saka lauksaimnieks.

To, ka uz vienu darbības jomu paļauties nevar, pierāda krīze piensaimniecībā – uzsver “Jasmīnu” saimnieks. Pašlaik piensaimnieki meklē iespējamos risinājumus, un kā viens no tiem – gaļas liellopu audzēšana. “Daudzi sāk saprast, ka tas, salīdzinot ar piensaimniecību, ir daudz lēnāks bizness. Tas nedod tādus ieguldījumus uzreiz, taču ir daudz mierīgāks, tev nav tā stresa,” norāda Juškevičs.

Taču saimnieks arī  neslēpj – šī nozare prasa lielus ieguldījumus, jo nepieciešami līdzekļi vaislas materiāla iegādei.

Lauku konsultāciju biroja speciālisti uzskata, ka piensaimniekiem, pilnībā pārorientējoties uz citu nozari, jābūt apdomīgiem. “No viena grāvja ārā, otrā iekšā – tā mums nevajadzētu domāt šobrīd. Es ar to biju domājusi, ka likvidēt kādu nozari un kaut ko taisīt vietā. Es nedomāju, ka vajadzētu tagad visiem stāties garās rindās un gaidīt burtiski rindā uz šķirnes lopu nopirkšanu. Pieprasījums ir liels un, manuprāt, resursi ir efektivitāte, un resursi jāizmanto, kas ir saimniecībā,” skaidro Valmieras Lauku konsultāciju biroja vadītāja Daiga Siliņa.

Aptuveni 60% piensaimniecību Latvijā strādā ar mazāk nekā 6 tūkstošiem litru piena izslaukuma dienā, kas norādot uz neefektivitāti. Tāpēc tām vajadzētu meklēt papildu ieņēmumu avotus – izmantot pilnīgi visus saimniecībā pieejamos resursus un iespējas. “Varam orientēties uz šķirnes telīšu pārdošanu, jo tuvākās austrumu valstis vēl joprojām grib un vēlas nopirkt, un ir iespējas arī pārdot šķirnes dzīvniekus,” saka Siliņa.

Jautājums par pārorientēšanos vairāk skar tieši mazās piensaimniecības, jo lielās saimniecības Vidzemē turpina strādāt, kā ierasts. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti