Panorāma

Miljards Austrumeiropas drošībai

Panorāma

Rēzeknes novadā ugunsgrēks izposta vecticībnieku dievnamu

Ārzonas kompānija sola būvēt naftas pārstrādes rūpnīcu

Ventspilī topošās rūpnīcas īpašnieki - nezināmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība otrdien vienojās piešķirt gandrīz 100 miljonu eiro lielu nodokļu atlaidi kompānijai "Baltic New Technologies", kas Ventspilī būvēs naftas pārstrādes rūpnīcu. Taču pozitīvo vēsti aizēno tas, ka uzņēmuma īpašnieki slēpjas ārzonās un valdības ministri nemaz nav papūlējušies noskaidrot, kas stāv aiz solītajām miljardu eiro lielajām investīcijām.

Jau pēc diviem gadiem kompānija "Baltic New Technologies" netālu no "Ventspils nafta tremināla" pārkraušanas kompleksiem sola sākt pirmās Latvijas naftas pārstrādes rūpnīcas būvdarbus. Tās sākotnējā ražošanas jauda sasniegšot divus miljonus tonnu gadā un darbu jaunajā rūpnīcā varēs rast aptuveni 300 ventspilnieku. Ja projekts būs veiksmīgs kompānijas vadība neizslēdz ražotnes paplašināšanu. Tādā gadījumā investīcijas parētu pārsniegt pat vienu miljardu eiro.

"Projekts ir nozīmīgs ne tikai Ventspils brīvostai, bet arī visai Latvijai, ņemot vērā milzīgo investīciju apjomu. Brīvostā kravu apgrozījums varētu palielināties no viena līdz diviem miljoniem tonnu, atkarībā no ražošanas jaudas," saka Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis.

Uzņēmuma valdes loceklis Oļegs Mihaļevičs stāsta, ka investori sākotnēji izskatījuši arī citu valstu piedāvātās iespējas. Ventspils izvēlēta potenciāli zemāko izmaksu dēļ. "Laukums atrodas vistālāk Ventspilī. Tas ir pie "Ventspils naftas termināļa" (VNT). Tur nav nepieciešama nekāda loģistika. Visu naftu mēs varam saņemt no VNT un visu gatavo arī," saka Mihaļevičs.

Tomēr, par spīti vērienīgajām investīciju solījumiem, "Baltic New Technologies" vismaz ārēji neatgādina kompāniju, kurai būtu pa spēkam šāda mēroga projekti. Kompānija dibināta pirms pieciem gadiem. Tās pamatkapitāls ir vien 2845 eiro un aizvadītos gadus tā darbojusies ar zaudējumiem, ko pamatā veidoja administrācijas izmaksas. Arī uzņēmuma valdes loceklis vairāk bijis pazīstams kā grāmatu apgāda "Kontinents" vadītājs un grāmatas "Izvēlies veselību!" autors. Savukārt kā kompānijas īpašnieks norādīta Britu Virdžīnu salās reģistrētā kompānija "Thrioss Assets Limited".

Apmaiņā pret vērienīgajām investīcijām šodien valdība projekta īstenotājiem nolēma piešķirt nodokļu atlaides vairāk nekā 90 miljonu eiro apmērā. Tiesa, kas stāv aiz šī projekta, īsti nezina arī par nozari atbildīgie ministri.

"Es neesmu ticies ar šiem pārstāvjiem. Projekts ir iesniegts, mēs to virzījām uz valdību, tas ir akceptēts. Vēl tas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Bet finansējums tiks izmaksāts tādā gadījumā, ja rūpnīca tiks uzbūvēta, sāks strādāt," saka Matīss.

To, kas ir projekta patiesie īstenotāji, neatklāj arī Ventspils brīvostas pārvaldnieks, tai pašā laikā Mihaļevičs norāda, ka investori ir ar lielu pieredzi. "Tieši šīs kompānijas īpašnieks ir Latvijas iedzīvotājs - pēdējie divi gadi Latvijas iedzīvotājs. Bērni tagad mācās Latvijas skolā. Viņš pārbrauca no Krievijas. Viņam pieder līdzīga virziena rūpnīca. Bet viņš ir tikai iniciators. Protams, tur būs citi akcionāri, tie būs akcionāri no ASV un daļa no Eiropas," skaidro Mihaļevičs.

Viņš gan atzīst, ka tā nav tik slavena kā "Shell".

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis gan norāda, ka svarīgi, lai vērienīgā nodokļu atlaide tiktu piešķirta reāliem ārvalstu investoriem. "Ja šis patiesā labuma guvējs ir ārvalstu pilsonis, kas nevēlas atklāt savu seju vai identitāti, tas varētu būt pieņemami, ja runa iet par vairāku simtu miljonu eiro investīcijām. Tas ir vēlams tautsaimniecībai. Cits stāsts, ja patiesais labuma ieguvējs nav ārvalstu, bet pašmāju pilsonis. Tad tā nodokļu atlaide netiks piešķirta atbilstoši sākotnējām iecerēm," saka Dombrovskis.

Tiesa, pie teju 100 miljonu latu vērtais valsts atbalsts nav akmenī iecirsts. Pie nodokļu atlaides "Baltic New Technologies" varēs tikt vien brīdī, kad ražotne būs uzbūvēta un reāli sāks darboties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti