Valmieras gaļas kombināta īpašnieki sola atjaunot darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Valmieras gaļas kombināts ar nosaukumu „Triāls” par maksātnespējīgu tika pasludināts 2009. gadā. Uzņēmuma bankrots bija savulaik smags trieciens gan valmieriešiem, gan apkārtējo pagastu iedzīvotājiem. Bez darba palika vairāki simti cilvēku. Tagad Krievijas koncerns „GazEnergoStroi” sola pēc gada atsākt darbu un vismaz 200 jaunas darba vietas.

Pašlaik bijušā gaļas kombināta teritorijā jau notiek rosība, zem ekskavatoru kausiem pazūd savu laiku nokalpojušās celtnes. Te sastaptā valmieriete Inguna vērtē - tas liecina, ka šeit pārmaiņas jau notiek: „Kad tur notiek tā jaukšana nost, jau liekas, ka tur notiek dzīvība! Jo kādreiz, kad strādāja kombināts, tad arī bija tā dzīvība, tagad pašreiz ir it kā pamests tas rajons.”

Interneta portālos gan komentāros izskan viedoklis, ka atkal viens uzņēmums nokļuvis ārzemnieku rokās, taču gaļas kombināta apkaimē sastaptie valmierieši pauž viennozīmīgu viedokli.
„Būs, kur strādāt cilvēkiem, darba vieta kāda. Tikai jau nu varēja latvieši nopirkt!”
„Sliktuma jau nekāda nevar būt, būs darba vietas, mēs pašas strādājām, tagad mēs pensijā esam, bet mēs visu laiku gaļas kombinātā strādājām."
„Tagad jaunie lai strādā, daudziem jauniem vajag darbu!”
„Ļoti interesējos, ka tur darba vietas būs, man māsa, piemēram, ir bez darba, būtu jau ļoti labi, ja atjaunotu viņu!”
„Slikti jau nebūs, būs darbs cilvēkiem!”

Krievijas koncerns „GazEnergoStroi” iegādājusies īpašumā 16 hektārus līdz šim pamestībā esošās teritorijas un vēl četrus hektārus zemes ilgtermiņa nomai. Iecerēs ir gan atjaunot gaļas kombinātu, gan arī, kā stāsta Valmieras pašvaldības izpilddirektors Jānis Baiks, veidot tehnoloģisko parku no trim-četriem inovatīviem ražošanas uzņēmumiem.

Pašvaldībā vērtē, ka tik apjomīgas investīcijas pilsētai ir ieguvums. „Valmierai tas nozīmē šīs, pašreizējā brīdī briesmīgās, teritorijas sakārtošanu un pietiekami daudz darba vietu. Pēc pirmajā pārrunām, kas bijušas, plāns ir uz 200 darba vietām, tas ir tikai uz gaļas ražošanu. Ņemot vērā, ka jebkura darba vieta ražošanā rada papildus darba vietas apkalpojošā sfērā, jo šeit jau jārēķinās, ka būs tirdzniecība, gan transports un viss pārējais,” stāsta pašvaldībā.

Viens gan valmieriešus dara bažīgus – smakas. Pēdējos uzņēmuma darbības gadus, kad te saimniekoja arī dzīvnieku atkritumu utilizācijas firma „Ekovide”, nepatīkamas smakas sasniedza pat pilsētas centru.

Savukārt vēl viens ieguvums būs sakārtota uzņēmuma teritorijas apkārtne, veicot ielu un pievedceļu rekonstrukciju. Pašlaik gan Krievijas investori nesniedz sīkāku informāciju ne par darījuma apjomu, iegādājoties uzņēmumu, ne arī investīcijām, cik daudz tās nāksies ieguldīt atjaunošanā. Tomēr, kā informē Valmieras pašvaldībā, jaunie īpašnieki ir apņēmušies atjaunot bijušā Valmieras gaļas kombināta kādreiz populāro vārdu, kas savulaik pazīstams bija arī Krievijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti