Pārvaldības eksperts: Pazīšanās ar ministru - tam nevajadzētu būt par ieejas karti ostas valdē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ostas būtu jāpārvalda profesionāļiem, nevis politiķu virzītiem cilvēkiem, un pazīšanās ar ministru nevarētu būt par ieejas karti ostu valdē, sarunā ar Latvijas Radio sacīja Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs.

Viņš pauda, ka ieejas kartei brīvostu valdēs būtu jābūt profesionalitātei, tam, ka pretendents pārzina ostu darbību, finanšu un risku pārvaldības jautājumu.

Grafs norādīja, ka ostām jākļūst par kapitālsabiedrībām. Valsts kapitālsabiedrību valdēm nebūtu jābūt saistītām ar politiķiem, valsts uzņēmumi nav vietas, kurās politiķi īsteno savus mērķus, politiķiem jāvirza likumi, kā uzņēmumi funkcionē, un tad ir nepieciešami profesionāļi, kas to vada.

Ostu pārvaldība izkrita no šī modeļa, brīvostu valdēs ministri virza savus pārstāvjus, norādīja Grafs.   

Konkursos uz valdēm būtu jāpiesakās profesionāļiem pēc skaidriem kritērijiem, un labākais profesionālis iegūtu amatu, tad uzņēmums iegūtu profesionālu pārvaldi un sasniegtu mērķus, sniegtu labus pakalpojumus un strādātu bez skandāliem, pauda Grafs.

 KONTEKSTS:

Šonedēļ par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju ievēlēts Viesturs Zeps, savukārt par priekšsēdētāja vietnieku - Pāvels Rebenoks. Pašlaik Zeps ir Rīgas domes deputāts un deputātu frakcijas “Latvijas attīstībai” vadītājs. Rebenoks ir zvērinātu advokātu biroja “Rebenoks&Vilders” vadītājs un ekonomikas ministra padomnieks. Rebenoka vārds medijos pēdējā laikā izskanējis arī saistībā ar Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Ērika Eglīša un ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (''KPV LV'') konfliktu. Nemiro stāstīja, ka atstādināja Eglīti no amata saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) uzraudzībā. Savukārt Eglīti norāda, ka tas saistīts ar viņa nevēlēšanos AS "Latvenergo" padomē iecelt ministra padomnieku Pāvelu Rebenoku.  

Izmaiņas Rīgas brīvostas valdē notika, jo ASV sankciju dēļ Saeima atbalstīja Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Tādējādi valdē ir tikai valsts pārstāvji. Tas tika nolemts, jo ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) noteicis sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam un ar viņu saistītajiem uzņēmumiem. Izmaiņas notika ne tikai Ventspils, bet arī Rīgas ostā, lai novērstu iespēju, ka arī galvaspilsētas ostai tiek noteiktas sankcijas. Vienlaikus Latvijas ostu pārvaldes iepriekšējais modelis ir nopelts virknē starptautisku ziņojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti