Dienas ziņas

Mārtiņu Kazāku ieceļ LB prezidenta amatā

Dienas ziņas

Lielbritānijā vēlēšanas "Brexit" zīmē

Ventspils un Rīgas ostas būs valsts pārraudzībā

Saeima vienas dienas laikā nolemj Ventspils un Rīgas ostas nodot valsts pārvaldībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saeima ceturtdien vienas dienas laikā nolēma atbalstīt grozījumus likumā par ostām, kas paredz Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Tie nepieciešami, jo Aivars Lembergs un Ventspils brīvosta iekļauta Magņitska sankciju sarakstā.

ĪSUMĀ:

  • Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldēs būs tikai valsts pārstāvji.
  • Ostām radīs vienu vai vairākas jaunas valsts akciju sabiedrības.
  • Linkaits norāda - grozījumi likumā par ostām jau bija plānoti, bet tagad steidzami bija jāpalīdz Ventspils ostai.
  • Kučinskis iesniedza priekšlikumu no grozījumiem izslēgt Rīgas ostu, bet to neatbalstīja.
  • Debatēs ZZS un "Saskaņas" deputāti stāstīja, ka nesaprot, kā grozījumi palīdzēs Ventspils brīvostai.
  • Feldmans teica, ka Rīgas osta iekļauta, lai tajā nepieļautu līdzīgu situāciju, kāda pašlaik ir Ventspilī.
  • Vucāns uzskata, ka valsts sagrābs ventspilnieku sasniegumus. Viņš bija iesniedzis priekšlikumu, ko noraidīja.
  • Šmits aicina vēlēt jaunu Saeimu, lai atgrieztu ticību šai institūcijai un Latvija varētu turpināt diskutēt ar ASV.

Grozījumus atbalstīja 52 deputāti, bet pret tiem balsoja 22 parlamentārieši.

Grozījumi paredzēs, ka abās ostu pārvaldēs valdes locekļus ieceļ tikai valsts puse. Proti, Ministru kabinets amatā ieceltu un atbrīvotu ekonomikas, finanšu, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru izvirzītus pārstāvjus.

Kā norādīts valdības piedāvāto likuma grozījumu anotācijā, lai ostas pārvaldības modeli mainītu pēc būtības, dibinās vienu vai vairākas jaunas 100% valsts kontrolē esošas valsts akciju sabiedrības. Tas dos iespēju valstij lemt par peļņas izlietojumu. Plānots, ka jaundibināmās kapitālsabiedrības balsstiesīgās akcijas piederēs valstij un tās nedrīkstēs privatizēt, atsavināt, ieķīlāt un citādi apgrūtināt. Kapitālsabiedrības dibināšanai no valsts budžeta vajadzēs līdz 35 500 eiro, no kuriem 35 000 eiro būs minimālais akciju sabiedrības pamatkapitāls.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija (JKP)) stāstīja, ka grozījumi likumā par ostām jau bijuši plānoti. Tomēr saistībā ar to, ka Aivars Lembergs un arī Ventspils brīvosta iekļauta Magņitska sankciju sarakstā, izmaiņas bija vajadzīgas nekavējoties.

JKP deputāts Krišjānis Feldmans stāstīja, ka koalīcija apņēmusies cīnīties ar korupciju. Grozījumi likumā par ostām esot viens no soļiem šajā cīņā, bet sekošot arī citi. Viņš sacīja, ka grozījumos iekļauta arī Rīgas osta, jo Lembergam esot intereses arī tajā.

"Ir jāparāda, ka tajā līdzīgs scenārijs kā Ventspilī nevarēs notikt.

Tas ir ļoti svarīgi, jo konkurenti gaida, kad paklupsim," sacīja Feldmans. Pēc viņa teiktā, valsts ir labākais saimnieks valsts stratēģiskajām infrastruktūrām.

Opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības deputāts Māris Kučinskis bija iesniedzis priekšlikumu no grozījumiem izslēgt Rīgas brīvostu. Arī “Saskaņas” deputāts Ivars Zariņš uzsvēra, ka, lai grozījumos iekļautu Rīgas ostu, vajadzētu būt faktiem, bet tādu nav. Gluži pretēji – Satiksmes ministrijas pārstāve Rīgas ostā saka, ka tajā nav pamata runāt par korupciju. Savukārt "Saskaņas" deputāts Sergejs Dolgopolovs aicināja domāt, ka, grozījumos iekļaujot Rīgu, Latvija aicina ASV sankciju sarakstā iekļaut arī Rīgas brīvostu.

Kučinska priekšlikums netika atbalstīts. Koalīcijā norāda, ka Rīgas brīvosta grozījumos ir iekļauta, jo esot pamats domāt par to, ka Lembergam ir intereses arī tajā. Tajā esot pabijuši arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki. Tādējādi tiekot nodrošināts, ka Ventspils ostas scenārijs neatkārtojas Rīgā.

Priekšlikumu bija iesniedzis arī Kučinska politiskā spēka biedrs Jānis Vucāns. Viņš aicināja no grozījumiem izslēgt, ka:

  • likums vairs neparedzēs ostas darbības saistību ar pašvaldības attīstības programmu,
  • likums paredzēs pirmpirkuma tiesības Ventspils brīvostas pārvaldei, kurā vairs nebūs pašvaldības pārstāvju.

Šie punkti, viņaprāt, nozīmē sagraut to, ko ventspilnieki ir paveikuši, jo Ventspils brīvosta ietver arī industriālās teritorijas, kur notiek uzņēmējdarbības attīstība. Pēdējos gados tur darbojas virkne modernu, lielu uzņēmumu - "HansaMatrix", "Accenture" un citi. Pēc Vucāna teiktā, grozījumi paredz tiesības privatizēt to, kas radīts Ventspilī. "Manā skatījumā šāds pārvaldības modelis nav pārdomāts. Kāpēc jāmaina labi strādājošs modelis, ja ir iegansts tikai Lemberga faktors?" sacīja Vucāns.

Priekšlikumu noraidīja, jo Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā bija bažas par to, ka pašvaldības attīstības programma varētu saistīt ostu ar Lembergu.

Kučinskis debatēs uzsvēra, ka atbalsta Ventspils ostas glābšanu, bet, pirmkārt, nav skaidrs, vai izstrādātie grozījumi palīdzēs izņemt ostu no sankciju saraksta, otrkārt, nav skaidrs, kāpēc grozījumus plāno attiecināt arī uz Rīgu.

Kučinskis uzsvēra, ka paziņojums - Latvijas lielākās ostas ir pakļautas augstam korupcijas riskam - ir slikts signāls investoriem. Viņam debatēs piekrita arī "Saskaņas" deputāts Sergejs Dolgopolovs, sakot, ka jābūt uzmanīgiem. “Valdība ir secinājusi, ka Ventspils brīvosta un Rīgas brīvosta ir pakļauta augstam korupcijas riskam”. Un tad gribas teikt: “Hallo, investori! Ja kāds vēl domāja, ja kādam vēl bija šaubas, ka jāvācas uz... no Rīgas projām, kā jāvācas uz Lietuvu vai Igauniju, vai kaut kur citur, tagad ir kļuvis pilnīgi skaidrs," pauda Kučinskis.

Savukārt "Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis pieļāva, ka Lietuvas vēstnieks jau ir nopircis šampanieša kasti. "Es domāju, ka pēc visiem šiem balsojumiem jūs, īpaši Jaunās konservatīvās partijas deputātus, bet arī, domāju, ka visu koalīciju aicinās uz pieņemšanu Lietuvas vēstniecībā... Es domāju, ka Lietuvas vēstnieks jau ir nopircis šampanieša kasti un tajā kastē droši vien ir arī apsveikuma kartiņa, kurā, visticamāk, ir rakstīts: “Sveicieni un vislabākie novēlējumi!” Paraksts: “Ar pateicību, Klaipēdas osta”," klāstīja Dombrovskis.

JKP deputāte Linda Ozola iesaistījās debatēs, sakot, ka investori redzēs - Latvija cīnās ar korupciju, nevis vienkārši atstāj to pašplūsmā.

Kučinskis tribīnē norādīja, ka atbalsta ilgtermiņā labāka un konkurētspējīga regulējuma izstrādāšanu attiecībā uz ostām, bet pašlaik virzītie grozījumi tādi neesot.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Didzis Šmits aicināja Saeimu "pašatlaisties, sarīkot jaunas vēlēšanas, lai atjaunotu ticību sev un tad sākt nopietnas diplomātiskas pārrunas ar partneriem ASV". Deputāts norādīja, ka sankciju sarakstā ir iekļauta pati Ventspils brīvosta, nevis tikai Aivars Lembergs. Tādējādi, viņaprāt, nekādi grozījumi likumā par ostām situāciju nemainīs.

Grozījumos arī paredzēts, ka Ministru kabinets līdz nākamā gada 1. jūlijam iesniedz Saeimā likumprojektu par Latvijas ostu pārvaldības modeļa maiņu.

KONTEKSTS:

Globālajā Magņitska sankciju sarakstā ASV iekļāvušas no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  

ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV sankcijas tiek ievērotas publiskās un privātās partnerības jomā un Eiropas Savienības fondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības jomās. ASV ir izteikušas brīdinājumu, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Tikmēr valdība paziņoja par ieceri valsts pārvaldībā pārņemt Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti