Liepājas SEZ turpina attīstīt industriālās teritorijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) kapitālsabiedrības pagājušā gadā palielinājušas darba vietu skaitu, apgrozījumu un eksporta apjomu. Tendences saglabājas arī šogad. Vienlaikus tiek attīstīti nākotnes projekti, kas Liepājā saistīti ar industriālo parku teritorijām, un tas ir vēl viens signāls investīciju piesaistei.

Raugoties uz to, kas notiek Latvijā, tad Liepājai pagājušas gads ir bijis veiksmīgs, uzskata Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš. Liepājas SEZ pērn darbojās 37 kapitālsabiedrības, kas strādājušas labāk nekā 2013. gadā - pirmkārt ir kāpināts eksporta apjoms, uzsver Guntars Krieviņš:

„Šobrīd mūsu uzņēmumi visvairāk ir eksportējuši uz Dāniju, Zviedriju, Nīderlandi, Vāciju un Krieviju. Ļoti veiksmīgi ieguldījuši arī savas investīcijas, tie ir apmēram 17 miljoni eiro. Apgrozījums sasniedzis aptuveni 149 miljonus eiro, tātad preces saražotas par šādu vērtību.”

Guntars Krieviņš ir gandarīts, ka attīstās tieši industriālie parki. Viens no veiksmes stāstiem, kā attīstīt un pilnībā izmainīt padomju laiku industriālās teritorijas, ir Liepājas Biznesa centrs.

Agrāk tur atradās gaļas kombināts. „Pumac Liepāja” ir biznesa centra īpašnieks un apsaimniekotājs, prokūrists Livars Vangovskis skaidro, ka viņu uzdevums ir nodrošināt labvēlīgus apstākļus uzņēmumiem, pārsvarā tiem ir skandināvu kapitāls.

„Mēs redzam tendenci, ka uzņēmumi attīstās. Tiek pieņemti darbā cilvēki, uzņēmumi vairāk izmanto elektroenerģiju, vajadzīgas lielākas telpas. Mēs paši esam daudz investējuši labiekārtošanā. Būvējam vairākas ražošanas ēkas. Tas ir liels projekts,” par izmaiņām stāsta Livars Vangovskis.

Liepājas Biznesa centrā pašlaik darbojas 12 uzņēmumi, kuros strādā vairāk nekā 740 darbinieku. Liepāja turpina attīstīt industriālās teritorijas, par kurām jau uzņēmēji interesējas, skaidro Liepājas SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš:

„Te nosacījumi gan būs citi, jo pašvaldība ieguldījusi Eiropas Savienības līdzekļus. Pašlaik tiek izstrādāta metodika par nomas cenām. Uzņēmējiem tiks piedāvātas divas teritorijas, viena no tām Karostā.”

Runājot par „KVV Liepājas metalurgs” nedienām, Liepājas Biznesa centra pārstāvis Livars Vangovskis uzsver iespēju piesaistīt darbā tieši metalurgus: „No vienas puses, dzirdēju mēra teikto, ka mums ir grūtības un bezdarbs, bet, no otras puses, tā ir iespēja atrast labus speciālistus.”

Liepājas SEZ kapitālsabiedrībās vidējā bruto alga 2014. gadā bija 801,80 eiro, kas ir pieaugusi par 5,6%, salīdzinot ar 2013. gadu, un tā ir augstāka nekā vidēji Liepājā (2014.gadā mēneša vidējā bruto darba samaksa Liepājas pilsētā pēc Liepājas pilsētas Domes sniegtās informācijas bija 592 eiro).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti