Panorāma

S.Āboltiņa noliedz šķelšanos "Vienotībā"

Panorāma

Turpinās akcija "Uzlabosim glābēju ikdienu"

Piena cena - 30% mazāka par pašizmaksu

Krievijas sankcijas liek pienu pārdot lētāk par pašizmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 7 mēnešiem.

Zemnieki spiesti pārdot pienu par cenu, kas ir par 30% zemāka nekā viena litra pašizmaksa. Tāpēc daudzi būs spiesti kavēt rēķinu apmaksu vai lūgt bankas atlikt ikmēneša maksājumus. Valdības centieni kompensēt Krievijas embargo radītos zaudējumus ir tikai plāksteris, kas patieso zaudējumu apjomu nespēj nosegt.

Kad augusta beigās Krievija aizslēdza savu robežu mūsu  pārtikas produktiem, Kandavas puses piensaimnieks Guntis Krūmiņš teica šādus vārdus: „Krīzes nav, bet būs!”

Ceturtdien satikts “Lapsu” saimniecības pagalmā, viņš to apstiprina. Pienu viņš nodod zem pašizmaksas. „Tā cena ir 30% zem pašizmaksas, es šorīt vēlreiz pārrēķināju,” saka Krūmiņš.

Toreiz kooperatīvs “Māršava”, kam Krūmiņš nodod pienu, vēl tikai meklēja jaunu noieta tirgu. Tagad tas ir atrasts. Tukuma pusē slauktais piens Latvijā nepaliek. „Piens iet uz Lietuvu, Poliju, demo kravas uz Baltkrieviju, (..) principā piens tiek izvests no Latvijas,” nosaka Krūmiņš.

Kopš piena cena dramatiski kritusies, zemniekam jādomā – kā dzīvot tālāk. Govis neēd par trešo daļu mazāk. Arī degviela nav lētāka un strādniekiem algas jāmaksā. „Lapsu” saimnieks skaidro, ka barība ir sagādāta, bet jebkādi attīstības projekti ir jāaptur. Viens piemērs – vircas novietne. Tā ir uzcelta līdz pusei un tāda arī paliks – kamēr par pienu maksās tik maz, tā pabeigta netiks. „Paspējām vēl kukurūzas novietni uztaisīt, bet te bija domāta kūtsmēslu krātuve. Nu tā vairs nesanāk. Ir tā, kā ir,” saka Krūmiņš.

Valdība reaģējusi, kompensācijām piešķirot sešus miljonus eiro. No šīs summas par savām 110 govīm “Lapsās” saņēma 4500 eiro. Visa šī nauda jau iztērēta degvielā.

Ministrs jānis Dūklavs sola nākamo summu meklēt valdībā mēneša beigās. „Visi piensaimnieki un lauksaimnieki zina, ka mēs oktobra otrajā pusē dodamies uz Ministru kabinetu un runājam par šo jautājumu - par atbalstu, kādā veidā un cik lielā mērā būs iespējams sniegt,” klāsta Dūklavs.

Tāpat šis kompensāciju jautājums tikšot skatīts ES līmenī, bet Dūklavs nevar pateikt, par kādām summām būs runa. „Tā nauda tiek piešķirta par ciltsdarbu, par dzīvnieka saglabāšanu tiem zemniekiem, kam ir piena kvotas un kas nodod pienu pārstrādei,” saka ministrs.

„Lapsu” saimnieks saka – par to pašu paldies, bet kompensācijās piešķirtā nauda nesedz visus zaudējumus. Daudz jūtamāks būtu atbalsts, ja piena ražotāji varētu iegādāties bezakcīzes degvielu. Viņam piešķirtā tūlīt būs iztērēta. Pagaidām vēl izdodas nomaksāt rēķinus, bet ir piensaimnieki, kuri jau dodas runāt ar bankām par atliktiem maksājumiem. „Kolēģi ir bijuši runāt, bet bankas durtiņas ir aiztaisījušas. Nav uzticības piensaimniekiem,” atzīst Krūmiņš.

Līdzīgā situācijā ir arī Latvijas cūkkopji. Viņu zaudējumi jau pārsniedz vienu miljonu eiro. Cenu kritums par gaļas kilogramu ir dramatisks.

Arī “Zemnieku saeima” izplatījusi aicinājumu jaunajai valdībai atcerēties par lauksaimniekiem dotajiem solījumiem saistībā ar Krievijas embargo.

Pagaidām “Lapsās” par piena litru saņem 21 centu, bet Eiropā cena ir 40 centu par litru. Ja  maksātu vismaz 30, varētu izdzīvot. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti