Dienas ziņas

Dubultslepkavība Ventspils novada Tārgalē

Dienas ziņas

Vērtē kā veicies ievērot zaļināšanas prasības

VARAM sola atbalstu Latgales uzņēmējiem

Kārsavas novada «Mežvidos» tomātu audzēšanā izmanto jaunākās tehnoloģijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 9 mēnešiem.

Inovatīva saimnieciskā darbība ir viens no pamatakmeņiem veiksmīgai uzņēmējdarbības veikšanai. Kārsavas novadā uzņēmums, kas tirgū pazīstams ar produkciju “Mežvidu tomāti”, izmanto jaunākās tehnoloģijas gan tomātu audzēšanā, gan arī energoefektivitātē, kur koģenerācijas stacija nodrošina siltumnīcas ar siltumapgādi.

Tomēr uzņēmumā atzīst, ka būtu vēlams lielāks valsts atbalsts. Latgales reģionālajā vizītē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs solījis, ka tiek izstrādāti jauni instrumenti uzņēmējdarbības veicināšanai.

Kārsavas novada lielākais uzņēmums “Latgales dārzeņu loģistika” tirgu iekarojis ar produkciju “Mežvidu tomāti”. Šis uzņēmums pielieto inovatīvas tehnoloģijas savā saimnieciskajā darbībā. Šogad sākta arī produktu pārstrāde. Lai gan aizvadītā sezona bija grūta, tiek strādāts pie jauna darbības virziena ieviešanas.

„Pašreiz mums Lauku atbalsta dienesta apstiprināšanā ir projekts par augļu un dārzeņu pārstrādes cehu izveidi. (..) Ar kolēģiem strādājam pie tā, lai īstenotu ziemas zemeņu siltumnīcu projektu. (..) Ir saprojektēts un faktiski saņemta arī būvatļauja 0,8 hektāru jauna siltumnīcu kompleksa būvniecībai,” stāsta SIA „Latgales dārzeņu loģistika” valdes loceklis Edgars Romanovskis.

Par spīti tam, ka aizvadītajā sezona trūka saules dabiskā starojuma un nācies daudz patērēt enerģijas resursus, tomātus izdevies izaudzēt bez augu ķīmiskajiem aizsardzības līdzekļiem, tas ir., pesticīdiem. Līdz ar to plānots arī turpmāk ražot bioloģisku produktu, ar laiku arī zemenes. “Paļaujamies uz bioloģiskajiem kukainīšiem. Pastiprināti kurinām, vēdinām, tādā veidā novēršot slimības. Protams, ir lielāks enerģijas patēriņš, kas apgrūtina mūsu ekonomiku, bet jāiet tajā virzienā,” uzsver SIA “Latgales dārzeņu loģistika” agronoms Juris Gruduls.

Uzņēmumā strādā 30 darbinieki, kā arī studentiem iespējams gūst vērtīgu studiju praksi. Jau līdz šim īstenoti vairāki Eiropas Savienības (ES) fondu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstīti projekti. Ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) Latgales vizītes ietvaros min, ka tiks lietoti vēl vairāki instrumenti uzņēmējdarbības attīstībai reģionā.

“Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas darbības paplašināšana. (..) Šīs zonas uzņēmumu tiesības, kas ir mazāki nodokļi, praktiski nulles nodoklis un citas tiesības arī citās Latgales vietās pielietot, (..) kuri varētu arī šīs priekšrocības izmantot. Šeit šie likumu grozījumi iet jau uz beigu stadiju,” saka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Gerhards.

Šis lēmums būtu vērā ņemams atspaids vairākiem Latgales uzņēmējiem, dodot impulsu attīstīt savu saimniecisko darbību, kā arī radīt jaunas darba vietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti