Dienas notikumu apskats

Reizniece-Ozola un Reirs iztur Saeimas neuzticības balsojumu

Dienas notikumu apskats

Berlīnē atkal atvēries uzbrukumā cietušais Ziemassvētku tirdziņš

Jaundibinātais gāzes pārvades operators «Conexus» jau iesniedz jaunu tarifu projektu

Jaundibinātais gāzes pārvades operators «Conexus» jau iesniedz jaunu tarifu projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmuma “Latvijas gāze” akcionāru ceturtdien, 22.decembrī, oficiāli nodibinātais  dabasgāzes uzglabāšana un pārvades sistēmas operators “Conexus Baltic Grid”, kurš no dabasgāzes tirgus monopolista pēc tirgus liberalizācijas pārņems visus dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvus, jau pirmajā dienā iesniedza jaunu tarifu projektu.

Paredzams, ka jau gandrīz no nākamā gada sākuma Latvijas dabasgāzes apgādi nodrošinās divi uzņēmumi, jo “Conexus Baltic Grid” no “Latvijas gāzes” pārņems stratēģiski nozīmīgo gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru.

Apstiprinot jaundibinātā uzņēmuma statūtus, uzņēmuma lielākie akcionāri, piemēram, “Gazprom” un “Itera Latvija” arī faktiski ir apliecinājuši gatavību savlaicīgi īstenot arī politikas veidotāju iecerētās tālākās gāzes reformas un pārdot savas akcijas jaundibināmajā uzņēmumā, jo, kā dibināšanas sapulcē norādīja advokāts Sandis Petrovičs, ierobežojumi lielāko akcionāru balsstiesībām ir iekļauti jaunā uzņēmuma statūtos.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar Enerģētikas likumu pēc 2017.gada 31.decembra vieniem un tiem pašiem akcionāriem būs liegts kontrolēt gan gāzes tirdzniecības, gan pārvades un uzglabāšanas uzņēmumu darbību. Tāpēc statūtos paredzēts, ka pēc šī datuma tei akcionāri, kuriem pieder arī  “Latvijas gāzes” daļas, nevarēs izmantot savas balsstiesības “Conexus”.

Savukārt “Latvijas gāzes” vadītājs Aigars Kalvītis, kurš uzsvēra, ka jaunā uzņēmuma dibināšana ir vēsturisks mirklis, norādīja, ka jaunās kompānijas mērķis ir kļūt par līderi Baltijas reģionā.

Jaundibinātais uzņēmums atšķirībā no “Latvijas gāzes” netiks kotēts fondu biržā, un, kā norādīja Kalvītis, par iespējamo “Conexus Baltic Grid” akciju iekļaušanu biržā, visticamāk, būs jālemj jau nākamajiem uzņēmuma akcionāriem, kuri no esošajiem īpašniekiem iegādāsies uzņēmuma akciju lielāko daļu.

Jaundibinātais uzņēmums ceturtdien arī ir iesniedzis jaunu pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kas pēc tā apstiprināšanas stāsies spēkā līdz Latvijas dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Iesniegtais tarifu projekts paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%, un galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apjoma samazināšanās par 46%  kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda.

 Jau ziņots, ka Latvijas dabasgāzes tirgus konkurencei tiks atvērts 2017.gada 3.aprīlī.

Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tiks sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

"Conexus Baltic Grid" kontrolpakete līdz nākamā gada beigām ir jāpārdod. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") iepriekš neizslēdza iespēju valstij kļūt par galveno jaunā gāzes pārvades uzņēmuma lielāko akcionāru.

"Latvijas gāzes" akcionāri lēmumu par monopoluzņēmuma reorganizāciju pieņēma šā gada septembra sākumā. Visi lielie uzņēmuma akcionāri balsoja par sadalīšanu, Krievijas enerģētikas uzņēmuma “Gazprom” pārstāvim gan lūdzot ierakstīt sēdes protokolā atrunu, ka "Gazprom” šādi balsojis piespiedu kārtā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti