Panorāma

E-veselības programma darbojās pārāk lēni

Panorāma

Pārbaudes darbs 10. klasei – tiešsaistē

AS "Latvijas gāze" sadalīta

«Latvijas gāzes» akcionāri nobalso par kompānijas sadali

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gāzes piegādes monopoluzņēmuma AS "Latvijas gāze" (LG) akcionāri piektdien, 2.septembrī, akcionāru ārkārtas sapulcē nobalsojuši par kompānijas reorganizāciju. Tā paredz no LG nodalīt gāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus un izveidot neatkarīgu gāzes pārvades uzņēmumu – “Conexus Baltic Grid".

Sapulcē piedalījās akcionāri, kam pieder kopumā 38 844 603 jeb vairāk nekā 97% kompānijas akciju. Pret kompānijas reorganizāciju balsoja akcionāri, kuru īpašumā ir ap 2000 jeb mazāk nekā 0,01% LG akciju.

 Balsojumā piedalījās arī vairāk nekā 100 tā dēvēto mazo akcionāru, kas kopumā pārvalda 2,8% uzņēmuma akciju, no kuriem daudzi atzina – izvēle izdarīta, sekojot citu piemēram, jo īstas skaidrības par reorganizācijas procesu un tā finansiālajām sekām nav.

Visi lielie uzņēmuma akcionāri balsoja par sadalīšanu, Krievijas enerģētikas uzņēmuma “Gazprom” pārstāvim gan lūdzot ierakstīt sēdes protokolā atrunu, ka    “Gazprom” šādi balsojis piespiedu kārtā. 

LG akcionāru sapulcē lielākoties spriests par jautājumiem, kas skar akcionāru, tostarp mazo akcionāru intereses.

Piemēram, vaicāts, kā pēc reorganizācijas mainīsies viņu kapitāldaļu vērtība, kādas ir iespējas saņemt kompensāciju gadījumā, ja LG akcionārs atsakās no akcijām no LG nodalāmajā uzņēmumā. Visai maz bija diskusiju par to, kāds izskatīsies dabasgāzes tirgus pēc tā reorganizācijas, par akcionāru sapulces norisi stāstīja Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.

LG valdes locekle Zane Kotāne uzsvēra, ka, ņemot vērā darījuma apstākļus, šobrīd paredzamās akciju vērtības izmaiņas ir grūti prognozējamas. Noteicošā ietekme uz tām būšot tirgus apstākļiem.

"Latvijas gāze": Noteicošā ietekme uz akciju vērtību būs tirgus apstākļiem
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

"Akciju nominālvērtība īsti nenosaka katra uzņēmuma vērtību.

Līdz ar to, tas, ka jaunam uzņēmumam akciju [ nominālā] vērtība ir viens eiro, nenozīmē, ka tā ir šo akciju tirgus vērtība," skaidroja teica Kotāne.

Pēc LG sadales jaunajai gāzes pārvades kompānijai tiks nodots aktīvu kopums, lai maģistrālie gāzes vadi un Inčukalna pazemes gāzes krātuve darbotos tieši tāpat iepriekš, noteica LG valdes locekle.

Gunārs Valdmanis par "Latvijas gāzes" akcionāru sapulci
00:00 / 05:57
Lejuplādēt

Pagaidām vēl nav zināms, vai no LG nodalītais jaunais gāzes pārvades uzņēmums būs slēgta vai publiska akciju sabiedrība.

Par to varētu lemt decembrī, kad paredzēts pieņemt lēmumu par jaunās kompānijas “Conexus Baltic Grid" dibināšanu. Ja šis uzņēmums būtu publiska akciju sabiedrība un tā akcijas kotētu biržā, tad tas būtu ieguvums Latvijas ekonomikai un tās gāzes tirgum – tas nodrošinātu lielāku caurspīdību un lielākas iespējas iedzīvotājiem piedalīties šī uzņēmuma darbībā, stāstīja Valdmanis.

To akcionāru, kuri balsoja pret “Latvijas gāzes” reorganizāciju, akciju vērtība pēc uzņēmuma sadalīšanas kritīsies, bet kompensāciju apjoms pagaidām nav zināms. “Latvijas gāzes” vadība sola kompensāciju aprēķināšanai nolīgt neatkarīgu ekspertu, gan norādot uz likumdošanas robiem, kas sarežģī reorganizācijas procesu.

Tā sauktie mazie akcionāri, kas kopā pārvalda vien 2,8% akciju neslēpa neizpratni par reorganizācijas procesu un tā finansiālajām sekām.

"Cik es saprotu, ja es balsoju pret reorganizāciju šajā sapulcē, man pienākas kompensācija, bet šīs kompensācijas apmērs tiks noteikts kaut kad nākotnē. Līdz ar to, vai es balsoju par vai pret, tas ir kaķis maisā. Kā es varu izdarīt izvēli pie šādiem neskaidriem nosacījumiem?" retoriski jautāja viens no mazajiem akcionāriem.

Lēmums "par" reorganizāciju tika pieņemts, "pret" balsojot vien pāris mazajiem akcionāriem, kas savu izvēli pamatoja ar neskaidrību, kas apvij uzņēmuma sadalīšanas procesu.

Arī tie, kas atbalstīja "Latvijas Gāzes" reorganizāciju, pēc balsojuma atzina – šādi rīkojušies, ņemot piemēru no citiem. "Manuprāt, te ir tik daudz neskaidrību. Mums daudz nezināma šajā spēlē. Ceram, ka tā būs labākā izvēle, bet, ja zaudējam, Dievs ar viņu," teica mazākuma akcionārs Raimonds.

Lielākais "Latvijas gāzes" akcionārs, Krievijas enerģētikas uzņēmums "Gazprom", neapmierinātību ar uzņēmuma reorganizāciju bija paudis jau iepriekš, un piektdien, lai arī balsoja par, lūdza sēdes protokolā ierakstīt īpašu atrunu.

"Mēs atdodam savas balsis par piedāvāto reorganizācijas formulējumu piespiedu kārtā, jo Latvijā tika pieņemti likuma grozījumi, kas faktiski piespiež pārskatīt noteikumus, uz kuru pamata tika veikta "Latvijas gāzes" privatizācija. Tāpēc, balsojot par šo jautājumu, mēs paturam sev visas tiesības, ko devusi ES un Latvijas likumdošana," uzņēmuma “Gazprom” pārstāvis Antons Pervitins.

Lielie akcionāri jau iepriekš izteikuši brīdinājumus par iespējamu tiesvedību, ja Latvijas gāzes reorganizācija nesīs finansiālus zaudējumu.

Jau ziņots, ka LG reorganizācijas laikā kompāniju plānots sadalīt, nodalot no tās dabasgāzes pārvades cauruļvadus un arī Inčukalna pazemes gāzes krātuvi – šo saimniecību pārvaldīs jaunizveidotais uzņēmums “Conexus Baltic Grid". LG saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

Dokumenti

"Latvijas gāzes" reorganizācijas prospekts

Lejuplādēt

11.17 MB

Reorganizācijas mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi infrastruktūrai pēc tam, kad beigsies LG monopolstāvoklis un konkurencei tiks atvērts dabasgāzes tirgus.

Neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators ir jāizveido līdz 2017.gada aprīlim.

“Conexus Baltic Grid" akcijas iegūs tie LG akcionāri, kas šodien akcionāru sapulcē balsoja par kompānijas reorganizāciju vai arī iepriekš rakstveidā izteica vēlmi kļūt arī par jaunās gāzes pārvades kompānijas akcionāru.

Tiesa, tiem LG akcionāriem, kas nodarbojas ar gāzes ieguvi vai tirdzniecību, noteikti ierobežojumi. Proti, šiem akcionāriem savas akcijas uzņēmumā “Conexus Baltic Grid" būs jāpārdod un tas būs jāizdara deviņu mēnešu laikā pēc gāzes pārvades kompānijas izveides – līdz 2017.gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti