Dienas ziņas

Jaunieši izveido uzvedumu "Dejojam mieram"

Dienas ziņas

Piensaimnieki joprojām cīnās ar grūtībām

Starptautisks uzņēmējdarbības forums Rēzeknē

Investorus vilina investēt Rēzeknē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, Rēzeknē notiek starptautisks biznesa forums. Pilsētai, kurā valda liels bezdarbs un nepieciešamas jaunas ražotnes un darba vietas, tā ir laba iespēja piesaistīt papildu investīcijas.

Rēzekne, darba dienas vidus, pilsētā galvenā atbrīvošanas aleja pustukša. Desmit gadu laikā iedzīvotāju skaits samazinājies par vairāk nekā 7000. Cilvēki noveco un darbaspējīgie aizbrauc. Darbu pilsētā atrast uz vietas ir grūti. Bezdarba līmenis 15,7%, kas ir lielākais starp Latvijas pilsētām. 

„Es esmu pensionāre. Man tā nav problēma, taču man ir radi, kas tiešām nevar dabūt nekādu darbu,” atzīst pensionāre Zita. Viņai piekrīt bezdarbnieks Vilnis. „Nav iespējams [dabūt darbu]. Reāli nav darbavietu,” viņš norāda. „Jā, man laikam paveicās [ar darba atrašanu], jo daudzi sēž un mēnešiem neko nevar atrast,” saka viesmīle Kristīne.

Cilvēku skaita sarukums un bezdarbs ir iemesli, kādēļ fakts, ka Rēzeknē tiek rīkots starptautiskais biznesa forums, tiek uztverts kā liels un nozīmīgs notikums. Tā ir iespēja pilsētai reklamēt sevi.

„Šodien ir tā zvaigžņu diena, kad paziņosim par sevi plaši visai pasaulei. Arī šeit ir iespējas var pelnīt,” saka Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

Forumā piedalās ārvalstu pārstāvji no Eiropas Savienības valstīm, Ķīnas, Krievijas un vēl citām.  Foruma sākumā ciemiņi ir ieinteresēti par Rēzekni. „Jums ir daudz pievilcīgu lietu, lai sāktu šeit biznesu. Pirmkārt, nepieciešama viena diena, lai reģistrētu uzņēmumu. Jums nevajag strādniekus no ārzemēm. Jums tie ir šeit. Jums ir vietējie resursi, loģistika un jums ir atbalsts no vietējās valdības,” Rēzeknes priekšrocības uzskaita Azerbaidžānas vēstniecības atašejs Kanans Rzajevs.

Tomēr ir pāragri priecāties. Šis ir jau otrais Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotais starptautiskais uzņēmējdarbības forums. Pērn šāds notika Liepājā. Šobrīd ir pārsteidzīgi teikt, ka tas ir devis reālu labumu. „Jāatzīst, ka tieši pusgada laikā nav izdevies noslēgt konkrētus līgumus, nofiksēt, ka veiktās iestrādes ir rezultējušās ar noslēgtu līgumu. (..) Galvenais rezultāts ir salīdzinoši vispārīgs, veicināt kolosālu atpazīstamību konkrētai pilsētai, reģionam,” saka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols.

Ekonomiskā situācija Latgalē un Rēzeknē tuvākajos gados uzlabosies, pārliecināta gan ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), gan pilsētas mērs Bartaševičs. Rēzeknē  ir plāns līdz 2020. gadam, apgūstot Eiropas struktūrfondus, pilsētā radīt vismaz 500 jaunas darbavietas. Iespējams, arī piektdien, kad foruma dalībnieki dosies klātienē apskatīt jau esošos uzņēmumus, tiks dibināti jauni biznesa kontakti ar reālām investīcijām  pilsētas ekonomikas veicināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti