ES valstis satrauktas par iespējamām ASV muitas nodevām Eiropas automašīnām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 3 mēnešiem.

Vairākas Eiropas valstis ir ļoti satrauktas par iespējamām muitas nodevām, ko ASV varētu uzlikt Vācijā un citviet Eiropā ražotajām automašīnām. Tomēr lēmums par formālu tirdzniecības sarunu uzsākšanu ar Vašingtonu, kas varētu novērst šādas sankcijas, joprojām nav pieņemts. No dažiem tirdzniecības ministriem, kuri šodien tikās Bukarestē, izskan mājieni, ka tas varētu būt saistīts ar Francijas vilcināšanos, jo tās auto industrijai tik lielas briesmas nedraud.

ES valstis satrauktas par iespējamām ASV muitas nodevām Eiropas automašīnām
00:00 / 01:33
Lejuplādēt

Ja ASV prezidents Donalds Tramps uzliks Eiropā ražotajām automašīnām un to detaļām muitas nodevas, jebkādas tirdzniecības sarunas ar ASV tiks pārtrauktas. Tā vēlreiz apliecināja Eiropas Savienības  (ES) tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma.

“Mēs esam sākuši gatavot sarakstu ar precēm, kurām mēs varētu uzlikt tarifus, lai nodrošinātu līdzsvaru gadījumā, ja automašīnām un to detaļām tiks uzlikti tarifi. Mēs tam esam saņēmuši pilnīgu atbalstu. Ja tarifi tiks uzlikti, mēs uzreiz publicēsim šo sarakstu, kā to pieprasa Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumi un kā mēs arī esam darījuši, kad alumīnijam un tēraudam tika uzliktas nodevas. Mēs to esam skaidri pateikuši arī ASV. Un ja tajā brīdī mums notiktu tirdzniecības sarunas, tad arī tās tiktu pārtrauktas,” teica Malmstrēma.

Komisāre Malmstrēma atbildēja uz žurnālistu jautājumiem pēc Eiropas Savienības valstu tirdzniecības ministru tikšanās Bukarestē. Viens no galvenajiem tās jautājumiem bija par sarunām ar ASV. Pēc vairāku mēnešu priekšizpētes Eiropas Komisija tagad ir formāli pieprasījusi dalībvalstīm sniegt piekrišanu sarunu uzsākšanai ar Vašingtonu.

Tomēr pagaidām nav skaidrs, kad ministri varētu būt gatavi pieņemt tādu lēmumu. Austrijas ekonomikas ministre Margarēte Šrambēka lika saprast, ka vilcināšanās ir saistīta ar Francijas iebildumiem. “Man ir ārkārtīgi svarīgi, lai visas valstis stāvētu plecu pie pleca un nemēģinātu dalīt, vai tā ir mana vai tava auto industrija, vai tā ir Francijas vai Vācijas auto industrija. Tā ir Eiropas auto industrija. Tas ietekmēs darbavietas daudzās Eiropas valstīs nevis tikai atsevišķās vietās,” pauda Šrambēka.

Zviedrijas starptautiskās tirdzniecības ministre Anna Linde atzina, ka ASV importa nodevas Eiropas automašīnām un to detaļām varētu atstāt sāpīgu sitienu ne tikai uz Vācijas, bet arī uz Zviedrijas ekonomiku.

“Esmu ārkārtīgi satraukta par iespējamiem tarifiem automašīnām un auto detaļām. Nedēļas sākumā es apmeklēju ''Volvo'' un arī esmu arī lūgusi vienam no zinošākajiem šīs jomas speciālistiem – Pasaules Tirdzniecības institūta vadītājam - sagatavot izvērtējumu par to, ko tas varētu nozīmēt Zviedrijai. Un tas parāda, ka šādi tarifi varētu maksāt četrus tūkstošus darbavietu autobūves nozarē,” norādīja Linde.

Marta sākumā par atbalstu sarunu uzsākšanai ar ASV būs jābalso Eiropas Parlamentam. Komisāre Malmstrēma cer, ka uzreiz pēc tam zaļo gaismu būs gatavas dot arī dalībvalstis. Tā kā tirdzniecības līgums ar Ameriku tiks attiecināts tikai uz rūpniecības precēm, sarunas ar Vašingtonu varētu tikt pabeigtas dažu mēnešu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti