Rīta Panorāma

Izcilais krievu pianists Antons Ļahovskis koncertā Dzintaros

Rīta Panorāma

Intervija ar grupu "Very Cool People"

Intervija ar Jāni Dūklavu

Dūklavs: Šogad graudkopjiem valsts palīdzēs ar sešiem miljoniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lietavu dēļ cietušajiem graudkopjiem valsts nevarēs piešķirt prasītos 30 miljonus eiro, bet ir atrasta iespēja palīdzībai atvēlēt sešus miljonus eiro, LTV “Rīta panorāmai” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

30 miljonus atrast nevarēs, bet ministrijai rezervēs ir atrasti seši miljoni eiro, kas arī ir zināma palīdzība. Turklāt ne visiem graudkopjiem būs krietni mazākas ražas, norādīja ministrs.

Šogad graudkopjiem galvenā problēma ir tāda, ka pēc augusta lietavām labībai būtiski samazinājās kvalitāte, un daudziem pārtikai domātos graudus nāksies pārdot kā lopbarību, sacīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka dažādas saimniecības saimnieko dažādi, vieni iegulda projektos, izmanto Eiropas Savienības fondu naudu, citi dzīvo no rokas mutē.  Bet gan valsts līmenī, gan Eiropas līmenī ieteikts veidot sistēmu atbalstam krīzes situācijas, kas nebūtu no valsts naudas, atgādināja Dūklavs. Viņam gan nav informācijas, ka šādas biedrības būtu izveidotas.  

Jau ziņots, ka laika apstākļi šogad nelutināja graudkopjus, un spēcīgie lieti augustā samazināja ražas, bet Zemkopības ministrija nemeklēs graudkopju atbalstam 30 miljonus eiro.

Ņemot vēra grūtības, ministrija plāno sākt maksāt platībmaksājumu avansus jau no 16.oktobra, lai zemnieki varētu norēķināties ar piegādātājiem. Tāpat ministrija strādā pie tā, lai nākotnē zemnieki varētu apdrošināt sējumus arī pret spēcīgiem lietiem, jo šobrīd šāda riska apdrošināšana nav pieejama. Tāpat nākamgad plānots investīciju atbalsts graudu kalšu jaudu palielināšanai un kombainu iegādei.

"Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš iepriekš paudis, ka zemnieku organizācijas runā ar valdību par iespēju nākamā gada budžetā piešķirt 30 miljonu eiro atbalstu graudkopjiem

Šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, ražas apjomi saruks ar 20% - 30%. Savukārt graudu cenas samazinājās par 20%. Bet šogad, salīdzinot ar 2014.gadu, cenas krita pat par 40% - 50%.

Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra speciālistu veiktā ražas prognozēšana liecina, ka graudu kopraža šogad bijusi 2,5 miljoni tonnas, kas ir par pusmiljonu tonnu mazāk nekā pērn. Pērn graudiem arī bija labāka kvalitāte, šogad augusta lietavu rezultātā daļa graudu sadīga jau uz lauka, daļa sakrita veldrē, un liela daļa labības, ko izdevās novākt, ir derīga tikai lopbarībai.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti