Panorāma

Kam pieder Latvijas piena tirgus?

Panorāma

Sabiedrība gatava sankciju sekām

Intervija ar Jāni Dūklavu

Dūklavs: Piena nozarei grūti laiki, bet tā nav bojāeja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan Krievijas noteiktais embargo daļai lauksaimniecības un pārtikas produktu visvairāk Latvijā varētu ietekmēt piena nozari, tomēr zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) intervijā LTV raidījumam „Panorāma”norāda - nav piena nozares bojāeja.

„Domāju, ka piena nozarei grūti laiki, bet nedomāju, ka tā ir nozares bojāeja. Bet visādā ziņām mums ļoti jāpadomā tieši par piena fermām, piena ražotājiem. Ja pienu nevarēs pārstrādāt, nebūs tirgus, tad, protams, radīsies saprotamas problēmas piena ražotājiem. Var kristies cenas šim produktam,” sacīja Dūklavs.

Kā vēstīts, Krievija ceturtdien ieviesa pārtikas produkcijas embargo no ES, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas. Iepriekš šīs valstis bija noteikušas sankcijas pret daudzām amatpersonām un uzņēmējiem, kas Rietumus apsūdzēja kara musināšanā pret Ukrainu un kas ir tuvi Krievijas elitei vai arī atrodas tajā. Sankcijas bija vērstas arī pret Krievijas uzņēmumiem.

Rietumi sankcijas ieviesa, nosodot Krievijas rīcību - Krimas aneksiju, atbalstu promaskaviskajiem spēkiem Ukrainas austrumos un radīto drošības apdraudējumu visā Austrumeiropā un Rietumeiropā.

Ekonomisti lēš, ka Krievijas sankcijas, visticamāk, veicinās sektorālas problēmas un palēninās ekonomisko izaugsmi Latvijā, taču dziļu krīzi pagaidām neradīs. Lielākās grūtības eksporta aizlieguma dēļ būs tiem, kas lauksaimniecības produkciju nevar uzglabāt ilgstoši, vai pārstrādes uzņēmumiem, kas ir specializējušies tikai uz Krieviju. 

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure lēsa, ka Krievijas sankcijas vissmagāk skars gaļas pārstrādātājus, piena produktu ražotājus un zivrūpniekus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti