Dombrovskis: Latvija pēc eiro ieviešanas cerēja uz lielākiem ieguvumiem investīciju jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ja Latvija pirms pieciem gadiem nebūtu ieviesusi eiro, tad investīcijas Latvijā būtu bijušas par 5% zemākas. To intervijā Latvijas Radio teica tā brīža valdības vadītājs, pašreizējais Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, vienlaikus atzīstot, ka pēc eiro ieviešanas Latvija cerēja uz lielākiem ieguvumiem investīciju jomā.

Intervija ar Valdi Dombrovski
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Atskatoties uz pieciem gadiem, kopš Latvijā ir ieviests eiro, Dombrovskis pauda pārliecību, Latvijā eiro ieviests sekmīgi "gan no tehniskā, gan arī no ekonomiskā viedokļa". Eiro ieviešanas ekonomiskie ieguvumi Latvijā redzami detalizētā Latvijas Bankas analīzē.

 

"Redzam, ka faktiski visas tās lietas, par ko mēs runājām arī pirms ieviešanas, - gan samazinātas procentu likmes, gan samazinātas valūtas konvertācijas izmaksas, gan finansējuma pieejamības uzlabošanās, visas šīs lietas ir materializējušās," skaidroja Dombrovskis.

Latvijas Bankas novērtējums liecina arī, ka pāreja uz eiro palīdzējusi investīciju piesaistei. "Bez eiro šo piecu gadu laikā investīcijas būtu bijušas par 5% zemākas," sacīja Dombrovskis.

Pēc viņa teiktā, lielā mērā tās gaidas, kas bija saistībā ar eiro ieviešanu, ir materializējušās. "Varbūt tiešām vairāk tika sagaidīts tieši šajā investīciju jomā," atzina Dombrovskis.

Viņaprāt, investīciju piesaisti Latvijā ietekmēja ģeopolitiskā nestabilitāte reģionā saistībā ar Krievijas-Ukrainas konfliktu Austrumukrainā. "Tas radīja tādu ģeopolitisko nestabilitāti visā reģionā un attiecīgi mazināja šī reģiona pievilcību investīcijām."

Dombrovskis atzīmēja, ka eiro nav vienīgais faktors investīciju ieplūšanai - daudz kas ir atkarīgs no norisēm valstī. "Pēdējā gada laikā esam redzējuši naudas atmazgāšanas skandālus, piemēram, korupcijas skandālus Rīgas domē un tā tālāk. Protams, tas viss arī negatīvi ietekmē valsts tēlu un potenciāli negatīvi ietekmē investīcijas."

Dombrovskis Rīgā pirmdien, 7. janvārī, un otrdien, 8. janvārī, organizē augsta līmeņa konferenci “Eiro 5 gadi Latvijā.” Konference vienlaikus ir arī diskusiju cikla “Dialogs ar iedzīvotājiem” atklāšanas pasākums Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas šogad tiks veltīts eiro 20. gadadienai. Konference būs skatāma arī LSM.lv tiešraidē. 

Latvija par eirozonas 18. dalībvalsti kļuva 2014. gada 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti