Konferencē «Eiro 5 gadi Latvijā» atskatīsies uz valsts gūto pieredzi eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2019. gadā Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāji atzīmēs 20 gadus kopš eiro ieviešanas. Savukārt Latvija svinēs pirmos piecus gadus kopš pievienošanās eirozonai. Par godu šim notikumam Eiropas Komisija (EK) un EK priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis Rīgā 2019. gada 7. un 8. janvārī organizē augsta līmeņa konferenci “Eiro 5 gadi Latvijā.” Konference vienlaikus ir arī diskusiju cikla “Dialogs ar iedzīvotājiem” atklāšanas pasākums ES dalībvalstīs, kas nākamgad tiks veltīts eiro 20 gadadienai. Konference būs skatāma arī LSM.lv tiešraidē. 

Konference pulcēs dažādu institūciju un valstu pārstāvjus, kas bija iesaistīti eiro ieviešanas un evolūcijas procesā Eiropā, tostarp Latvijā. Šis notikums veidos sarunu platformu augsta līmeņa politikas veidotājiem, ekspertiem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, lai atskatītos uz gūto pieredzi un piedāvātu nākotnes idejas, kas padziļinātu Eiropas Monetāro savienību.

Konferences darbs tiks organizēts vairākās paneļdiskusijās, aptverot šādas tēmas:

  • Eirozonas dalībvalstu izaicinājumi;
  • Pieci gadi eirozonā: centrālo banku redzējums;
  • Eiro ieviešanas gaidas un realitāte;
  • Pieci gadi eirozonā: nākotnes redzējums.

Konferencē plāno uzstāties: Valdis Dombrovskis, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Burkhards Balcs (Burkhard Balz), Vācijas Federālās bankas valdes loceklis, Vladislavs Goranovs (Vladislav Goranov), Bulgārijas finanšu ministrs, Luiss de Gindoss (Luis de Guindos), Eiropas Centrālās bankas priekšsēdētāja vietnieks, Ardo Hansons (Ardo Hansson), Igaunijas Valsts bankas vadītājs, Boriss Vujčičs (Boris Vujčić), Horvātijas Valsts bankas vadītājs. Būtiska loma konferencē būs sociāliem partneriem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri aktīvi iestājās par eiro ieviešanu Latvijā.

Plānots, ka piedalīsies Vitālijs Gavrilovs, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Jānis Endziņš un citi. Tāpat konferencē piedalīsies arī eiro ieviešanas komanda, tai skaitā uzstāsies arī Ilze Juhansone, Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietniece un bijusī Latvijas vēstniece Eiropas Savienībā, un Sanita Bajāre, bijusī Pasaules Bankas Direktoru Valdes direktora vietniece un Finanšu ministrijas valsts sekretāre.

KONTEKSTS 

Atbilstoši “Eurobarometer” aptaujām 2012. gada nogalē tikai 35% Latvijas iedzīvotāju pozitīvi vērtēja eiro, taču 2013. gada nogalē, pēc valdības veiktās informācijas kampaņas, eiro pozitīvi vērtēja jau vairāk nekā puse iedzīvotāju – 53%.

Pašlaik atbalsts Eiropas ekonomiskajai un monetārajai savienībai ar vienotu valūtu eirozonas valstu iedzīvotāju vidū ir augstākajā līmenī kopš divtūkstošo gadu sākuma. Proti, šā gada septembrī tam atbalstu pauda 77% aptaujāto eirozonas valstu iedzīvotāju. Zemākais atbalsts savukārt bija 2012. un 2013. gadā, kad pēc finanšu krīzes turpinājās problēmas ar Grieķiju. Jāatzīmē, ka kopumā Eiropas Savienībā, ieskaitot arī ārpus eirozonas esošās valstis, atbalsts Eiropas ekonomiskajai un monetārajai savienībai ar vienotu valūtu ir 61%, bet pret to ir 33% ES un 18% eirozonas iedzīvotāju. Tostarp no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem 80% ir pauduši atbalstu, bet 15% bijuši pret.

Latvija un eirozona skaitļos un faktos: 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti