Būvniecības apjoms pusgadā audzis par 6,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 9 mēnešiem.

Latvijā būvniecības nozarē pašlaik darbojas vairāk nekā seši tūkstoši uzņēmumu. Salīdzinot ar 2010.gadu kopējais apgrozījums būvniecības nozarē palielinājis par pusmiljardu un veido pusotru miljardu latu. Gada pirmajā pusē būvniecības apjoms audzis par 6,5%.

Pēdējo trīs gadu tendences rāda, ka līdz ar valsts kopējo ekonomisko augšupeju arī būvniecības nozarē ir gan apgrozījuma, gan peļņas pieaugums, liecina „Lursoft” uzņēmumu datu bāzes dati.

Lai palielinātu būvniecības uzņēmumu darba efektivitāti, uzņēmēji ekonomikas ministriju aicina mazināt birokrātiju un administratīvos izdevumus. Piemēram, ieviest tipveida līgumus un kvalifikācijas sistēmu. Tas ļautu īpaši lielus un sarežģītus būvdarbus uzticēt tikai pieredzējušiem uzņēmumiem, kas godprātīgi maksā nodokļus un darbiniekiem nodrošina adekvātu atalgojumu un sociālās garantijas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (Reformu partija) pauž - ir nepieņemam situācija, ka valsts pasūtījumus saņem uzņēmumi, kas atļaujas nemaksāt nodokļus. „Vai vēl trakāk, ka valsts savos iepirkumos, tiecoties pēc zemākās cenas piedāvājuma, patiesībā stimulē šo būvuzņēmumu savstarpēji negodīgu konkurenci. Izvairoties no nodokļu nomaksas, gala rezultātā cieš gan industrija, gan arī valsts budžets un nodokļu ieņēmumi,” saka ministrs.

Centrālā statistikas pārvalde secinājusi, ka, salīdzinot ar pērnā gada otro ceturksni, izsniegto būvatļauju skaits ir sarucis par pāris desmitiem, taču pieaugušas būvniecības platības. Jo īpaši pieaugusi platība jaunu rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti