Panorāma

Likuma grozījumi "Liepājas metalurga" dēļ?

Panorāma

Rīga vēlēšanu gaidās

Gaisotne Briselē liecina, ka Latviju uzaicinās iestāties eirozonā

Balcs: Sabiedrības noskaņojums ir svarīgs aspekts pirms pievienošanās eirozonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Eiropas Padomei, pieņemot lēmumu par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai, sabiedrības noskaņojums ir svarīgs aspekts, intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) atzina Ekonomikas un monetāro lietu komitejas pārstāvis Burkhards Balcs. Viņš gan pauda pārliecību, ka, Briselei pieņemot galīgo lēmumu, Latvijā sabiedrības noskaņojums uzlabosies.

Mūsu valdība un Latvijas Banka stingri iestājas par pievienošanos eirozonai nākamgad. Vai pēc vizītes jums ir pārliecība, ka viņi ne vien vēlas, bet arī ir gatavi to paveikt?

Balcs: Pēc vakardienas un šīs dienas pārrunām man radās iespaids, ka viņi ir pilnībā gatavi ieiešanai eirozonā. Protams, Latvijas iestādēm vēl ir liels sagatavošanās darbs priekšā.

Jūs tikāties arī ar nevalstiskajām organizācijām un uzņēmējiem. Vai jutāt, ka viņi atbalsta pārmaiņas?

Balcs: Protams, bija dažādi viedokļi, bet esmu priecīgs, ka man bija iespēja tos vakar uzklausīt. Dzirdēju ļoti interesantus apsvērumus. Ne tikai ierasto uztraukumu par cenu kāpšanu, bet arī to, ka jūsu nauda esot skaista, un daudziem latviešiem eiro banknotes nešķiet tik pievilcīgas. Interesantas sarunas!

Un kādi ir jūsu secinājumi?

Balcs: Secinājums ir, ka valdībai, iestādēm un arī visām citām ieinteresētajām pusēm – uzņēmumiem, institūcijām – būtu vairāk jārunā ar cilvēkiem. Jāstāsta, kādi no eiro būs ieguvumi, kāpēc ir vērts iestāties. Uzdevums ir cilvēkos mazināt bailes. Domāju, šis ir tuvāko mēnešu lielākais izaicinājums.

Atbalsts eiro Latvijā nav sasniedzis 50% no sabiedrības, kā cerēts. Šobrīd tie ir 38%. Cik svarīgs, pieņemot lēmumu, Eiropas Parlamentam būs šis apstāklis?

Balcs: Tas ir svarīgs aspekts. Teikšu godīgi, salīdzinoši zemais atbalsts man rada bažas. Taču esmu pārliecināts, ka tas uzlabosies, līdzko Brisele pieņems galīgo lēmumu, kad Eiropadome un Eiropas Parlaments uzaicinās Latviju eirozonā.

Līdz jūlijam, kad Eiropas Parlamentam jāizdara izšķirošais lēmums, nav palicis daudz laika. Pieņemu, ka kopumā vērtējums, vai Latvija izpilda visus kritērijus, ir jau izveidojies. Kāda ir atmosfēra Briselē – vai Latvija ir gatava eiro?

Balcs: Domāju, jā. Vispārējā gaisotne Briselē liecina, ka mēs aicinām Latviju eirozonā kā 18. dalībvalsti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti