Rēzeknes pašvaldības budžeta caurumu lāpīs, palielinot īpašuma nodokli

Rēzeknes dome papildu finanšu līdzekļus pašvaldības budžeta caurumu lāpīšanai cer iegūt, ceļot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes.

Rēzeknes pilsētas pašvaldības domes ārkārtas sēdē ceturtdien, 28. septembrī, deputāti izskatīja un apstiprināja saistošos noteikumus "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtība Rēzeknē", kas stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Palielinot NĪN likmes, pašvaldības ieņēmumi palielināsies par 320 tūkstošiem eiro, pauda pašvaldībā. 

Nekustamā īpašuma nodokļa likme par mājokļiem un garāžām, kas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, palielināta no 0,2% līdz 0,4% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, kā arī noteikta nodokļa likme 1,5% no mājokļa kadastrālās vērtības, ja taksācijas gada 1. janvārī plkst.0.00 tajā nav deklarēta neviena persona.

Rēzeknes pilsētas domes deputāte Ināra Groce (partiju apvienība) intervijā Latvijas Radio skaidroja, ka

paaugstinātā NĪN likme attieksies uz tiem īpašumiem, kuros nav deklarētu iedzīvotāju. "Tie ir tā saucamie tukšie dzīvokļi, kas ir kāda īpašumā, bet neviens nav deklarēts," paskaidroja deputāte.

Tie varētu būt ap 2000 dzīvokļu, piebilda Groce. Taču tā kā izmaiņas stāsies spēkā Jaungada naktī, viņa pieļāva, ka daudzi līdz tam laikam savos tukšajos dzīvokļos deklarēsies, lai nemaksātu šo paaugstināto likmi. Tādējādi varētu pieaugt pašvaldības ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Savukārt būvēm, kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas, tāpat kā līdz šim piemēros paaugstinātu NĪN likmi – tā tiks palielināta līdz 3%.

Šādu likmi piemēros arī būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums. Kā sēdē pauda pašvaldības Būvvaldes pārstāvji, orientējoši pilsētā ir ap 200 šādu būvju.

Groce gan atzina, ka šis un vēl citi lēmumi, kurus pašvaldība līdz šim pieņēmusi, lai glābtu budžetu, visdrīzāk neatrisinās problēmu, jo trūkst daudz vairāk līdzekļu.

"Ietaupījums [uz pabalstiem] ir minimālas summas, salīdzinot ar tiem miljoniem, kuru trūkst," sacīja deputāte.

Saistošie noteikumi un paskaidrojuma raksts triju darbdienu laikā pēc to parakstīšanas rakstveidā tiks nosūtīts atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un pašvaldības tīmekļvietnē "rezekne.lv".

KONTEKSTS:

Rēzeknes pilsētas pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkst 3,9 miljonu eiro. 

Rēzeknes pašvaldība sagatavoja rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā, taču pēc tā izvērtēšanas Finanšu ministrija (FM) nav guvusi pārliecību, ka pašvaldība spēs pildīt savas saistības pret kreditoriem.

Revīziju pilsētas domē veic arī Valsts kontrole, un pēc tās izvērtējuma atbildīgā ministrija vērtēs, kam jāuzņemas atbildība par finanšu krīzi pašvaldībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti