Tievēšanas zāļu «Wegovy» ražotājs kļuvis par vienu no Eiropas vērtīgākajiem uzņēmumiem

Svara samazināšanas līdzekļa "Wegovy", kā arī diabēta medikamenta "Ozempic" ražotājs Dānijas farmācijas uzņēmums "Novo Nordisk" ir kļuvis par Eiropas vērtīgāko akciju biržā kotēto kompāniju, apsteidzot Francijas luksusa preču ražotāju "LVMH". "Wegovy" pēdējo gadu laikā ir guvis plašu popularitāti pasaulē – tostarp ASV, kur to lielījušas vairākas slavenības.

"Novo Nordisk" akcijas cena pirmdien tirdzniecības sesijas noslēgumā pieauga par gandrīz 1% un veidoja 1311 Dānijas kronas (176 eiro), bet uzņēmuma tirgus vērtība sasniedza 428 miljardus dolāru (398 miljardus eiro).

Uzņēmuma akcijas cena pieauga pēc tam, kad Lielbritānijā tika uzsākta populārā svara samazināšanas medikamenta "Wegovy" tirdzniecība. 

"Wegovy" jālieto reizi nedēļā, un tas palīdz samazināt pacientu svaru par aptuveni 15%, ja vien paralēli medikamenta lietošanai cilvēks arī nodarbojas ar fiziskām akvititātēm un ievēro veselīgu uzturu.  Gan šis, gan arī diabēta pacientiem paredzētais preparāts "Ozempic" satur aktīvo vielu semaglutīdu. Tiesa, "Wegovy" sastāvā ir augstāka tās deva.

Medikaments lielu popularitāti pasaulē ieguva, pateicoties sociālajiem tīkliem, kur to lielīja dažādi influenceri un slavenības, tostarp uzņēmējs Īlons Masks un sabiedrības dāma Kima Kardašjana.

Cilvēki, kas šo medikamentu lietot pārtrauc, gan atkal strauji pieņemas svarā, liecina līdz šim veiktie eksperimenti. Tādēļ eksperti vairākkārt uzsvēruši, ka "Wegovy" neaizstāj vajadzību pēc veselīga un aktīva dzīvesveida.

Līdz šim medikaments brīvi pieejams Norvēģijā, Dānijā, kā arī ASV un Vācijā, kur pieprasījums pēc "Wegovy" ir īpaši augsts, vēstīja ziņu aģentūra "Reuters"

Lielbritānijā tas bez maksas būs pieejams cilvēkiem, kuru ķermeņa masas indekss (ĶMI) pārsniedz 27 un kuriem ir ar lieko svaru saistītas blakussaslimšanas. Tāpat medikamentu arī varēs brīvi iegādāties par maksu, un "Wegovy" ikmēneša piegādes cena būs ap 200 mārciņām (234 eiro). 

Latvijas Televīzijas (LTV1) raidījums "Aizliegtais Paņēmiens" jau iepriekš vēstīja, ka "Wegovy" ir reģistrēts arī Latvijā, taču piegādes solītas vien 2025. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti