Rīta Panorāma

Aicina novērtēt palīdzību cilvēkiem ar invaliditāti

Rīta Panorāma

Pēta, kā izglītības sistēma var atbalstīt skolotāju

Vācijā plāno plašāk izmantot ģeotermālo enerģiju

Vācijā plāno plašāk izmantot ģeotermālo enerģiju

Lai mazinātu atkarību no energoresursu importa, Vācija gatavojas plašāk izmantot ģeotermālo enerģiju. Par to, apmeklējot šādu staciju Bavārijā, pavēstīja federālais kanclers Olafs Šolcs.

Patlaban šādu videi draudzīgu enerģiju galvenokārt iegūst vietās, kur nelielā dziļumā ir siltie ģeotermālie ūdeņi. Tomēr, attīstoties tehnoloģijām, šādas stacijas iespējams izvietot arī citās vietās. Princips ir vienkāršs – jo dziļāk, jo ieži ir siltāki, un iespējams izveidot noslēgtu sistēmu, pa kuru cirkulē siltuma nesējs – ūdens.

Patlaban Vācijā, galvenokārt dienvidu daļā, kur ir atbilstoši ģeoloģiskie apstākļi, jau darbojas 42 stacijas, bet vēl apmēram 100 tiek būvētas vai projektētas.

Jau pērn Vācijas valdība piešķīra finansējumu piemērotāko vietu izpētei, un Šolcs solīja, ka līdz 2030. gadam šādas enerģijas ražošana tiks palielināta desmitkārt.

Tikmēr eksperti norādīja, ka ģeotermālā enerģija varētu nodrošināt vairāk nekā ceturto daļu no Vācijā apkurei izmantojamā siltuma.

Pētījumi tiek veikti arī Berlīnes apkaimē, un kā viena no perspektīvām vietām minēta bijusī Tēgeles lidosta. Tomēr projektu attīstītāji ir piesardzīgi ierobežotā finansējuma un nepietiekamā atbalsta dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti