Valmieras teātris gaida skatītāju balsojumu par gada labākajiem aktieriem un izrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 5 mēnešiem.

Pašiem sava mazā „Spēlmaņu nakts” – tā var teikt par Valmieras teātra ikgadējo balvu pasniegšanu, kas tradicionāli norisinās īsi pirms gadu mijas. Arī šogad tāda būs, un tagad jau ir sācies skatītāju balsojums par gada labākajiem Valmieras teātra aktieriem un arī  gada izrādi. Teātrī uzskata, ka skatītāju balsojums savā ziņā ir pat svarīgāks par savas jomas profesionāļu vērtējumu, jo skatītāji taču balso arī ar biļetēm.

Pagājušā gada nogalē Gada balvu pasniegšanas ceremoniju ievadīja izrāde „Balle būs”, un katru reizi jau ir padomāts, lai šis vakars būtu  svētki gan skatītājiem, gan pašiem aktieriem. Sākotnēji gada balvām laureātus noteica tikai teātra kolektīvā, bet tagad jau gadus četrus, kā stāsta teātra direktore Evita Sniedze, ir arī vērtējums „Skatītāju balss”.

“Gada nogalē Valmieras teātrim ir tradīcija – iekšēji kolektīvs vai režisori izlemj, kurš ir iepriekšējās sezonas labākais aktieris vai aktrise. Sadarbībā ar “Food Union” radās ideja, ka ļoti svarīgs ir arī skatītāju balsojums. Un lai arī varbūt tas skatītāju skaits nav tik liels kā Rīgas teātros un kā vispār Latvijas teātros, un kā ir uz “Spēlmaņu nakti”, bet šie trīs gadi ir pierādījuši, ka skatītāju interese ir ļoti liela un konkurence ir sīva. Galvenais, ka Valmieras teātra skatītāji ir gudri un viņus nevar apmānīt, jā, viņi izvēlas tiešām labākos aktierdarbus,” stāsta Sniedze.

Šogad atšķirībā no citiem gadiem skatītāji balsos arī par pirmā un otrā plāna lomu atveidotājiem, kā arī tradicionāli par gada izrādi. “Tas, kas ir skatītāju balsojumā vissvarīgākais, ka viņi novērtē arī labāko izrādi. Tas šajā mūsu pašu teātra kolēģu balsojumā nav, teātris savas izrādes nevērtē, bet skatītāji vērtē un tas arī ir tas lielākais ieguvums,” saka direktore.

To, ka arī pašiem aktieriem ir svarīgs viņu darba novērtējums, kuru izsaka skatītāji, atzīst Valmieras teātra aktieri Kārlis Neimanis un Māris Bezmers: “Kas tad nāk uz izrādēm? Skatītāji! Kritiķi ir pieci…viņi nepiepildīs zāli. Tie ir skatītāji, un ja viņi izpauž, ka tavs darbs ir novērtēts, tas ir ļoti patīkami. (..) Mēs jau izrādes taisām skatītājam, ne jau sev, mēs ieliekam sevi tur iekšā, bet principā gala mērķis ir skatītājs. Un man citreiz nepatīk strādāt darbos, kas ir pašmērķīgi, lai kaut kādas savas ambīcijas izceltu. Mēs taču viņiem to darām! Viņi būs tie, kas nāks, skatīsies un galu galā ar savu naudiņu balsos, vai šī izrāde būs vai nebūs.”

Šoreiz skatītājiem būs jāizvēlas labākie aktieri un labākā izrāde no kopumā 10 sezonas jauniestudējumiem. Un tie skatītāji, kas regulāri apmeklē Valmieras teātri, var teikt, ka savu izvēli jau ir izdarījuši.

“No pēdējā laikā redzētajām izrādēm man jāpiemin “Meistars un Margarita”, kur ir ļoti spožs aktieru ansamblis. Prieks ir vērot mūsu aktierus,” saka kāda uzrunāta skatītāja. “Nu, tagad jau visi jauni, bet kad bija vecie aktieri, tad visus pazinu, bet jaunos jau vairs tā nepazīst tik tuvu. Man tā pati Devīte patīk,” atklāj kāda cita kundze.

vēl cits skatītājs atklāj izrādes, kas viņam labāk patikušas: “Šosezon es vairāk esmu nācis uz teātri un vairāk skatījies. Man patika izrāde „Lattia”, un favorītaktieris viennozīmīgi varētu būt Mārtiņš Meijers, jo viņš ir dzimis aktieris, viņam ļoti profesionāli sanāk ieiet lomās.”

Jau pieminētais Valmieras teātra aktieris Mārtiņš Meijers skatītāju vērtējumā Gada labākā aktiera titulu ir saņēmis  divus gadus pēc kārtas. Viņš vērtē, ka ikvienam aktierim jau ir svarīga atgriezeniskā saite ar skatītāju: “Ir ļoti patīkami, ja padarītais darbs ir cilvēkiem devis kādu stimulu vai pārdomas, vai kaut ko pārdomāt, vai  savā dzīvē mainīt, vai emocijas. Piemēram, arī savu dzīvi pārvērtēt, jo tā ir saruna, saruna cilvēkam ar cilvēku.”

Bet par šī gada labākajiem aktieriem un gada izrādi Valmieras teātrī skatītāju balsojums turpināsies līdz 20.decembrim. Tā kā uz Valmieras teātri skatītāji brauc ne tikai no Vidzemes, bet arī Rīgas un citiem reģioniem, tad balsot var ne tikai teātrī, bet arī internetā, teātra mājaslapā.

Ikgadējā Gada balvu pasniegšanas ceremonija Valmieras teātrī būs 29.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti