Valmieras teātris ar «Klaidoņa lūgšanu» viesosies Latgalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 5 mēnešiem.

No 26.janvāra Valmieras teātris dosies nedēļu ilgās viesizrādēs pa Latgales pilsētām ar Alvja Lapiņa drāmu "Klaidoņa lūgšana" Vara Braslas režijā.

2012.gada 1.decembrī pirmizrādi piedzīvojusī izrāde "Klaidoņa lūgšana" saņēmusi 2012./2013.gada Latvijas teātru gada balvu nominācijā "Gada aktrise" - Elīna Vāne. Pārējās lomas spēlē aktieri Mārtiņš Meiers, Mārtiņš Liepa, Januss Johansons, Ivo Martinsons, Ilze Lieckalniņa, Arnolds Osis, Inese Ramute, Rihards Jakovels un Kārlis Freimanis.

Alvja Lapiņa izrādes darba pamatā ir trimdas latviešu rakstnieka Gunara Janovska romāns "Balsis aiz tumsas". Bijušais latviešu leģiona karavīrs Arturs Skuja vada savas dienas kādā no Anglijas slimnīcām, dzīvojot dubultu dzīvi. Dienā viņš ir viens no daudzajiem kara traumētajiem veterāniem. Naktī viņš dzīvo pa īstam, iztēlojoties, kāda būtu bijusi pasaule bez kara, iztēlē satiekas ar mirušajiem vai nesasniedzamajā dzimtenē mītošajiem draugiem.

"Izrāde runā par vēstures un varas nežēlīgi sabradātiem cilvēku likteņiem - par to, kā tiek iznīcināta ne tikai ārēja drošības sajūta, bet arī iekšējās pasaules līdzsvars. Trimda šeit izmantota tikai kā katalizators cilvēka vērtību hierarhijas atspoguļošanai - vienam gluži vienalga, vai, dzīvojot Anglijā, viņa bērni runā latviski un vispār zina, kur atradusies Latvija, otrs nespēj atteikties no joprojām dzīvajām atmiņām un latvietības, kas ir neatraujama identitātes daļa," par izrādi savā recenzijā raksta teātra kritiķe Ieva Rodiņa.

Izrāde "Klaidoņa lūgšana" būs skatāma 26.janvārī Aizkrauklē, 27.janvārī Krustpilī, 28.janvārī Līvānos, 29.janvārī Daugavpilī, 30.janvārī Balvos un 31.janvārī Alūksnē.

Savukārt  27.janvārī Daugavpils teātris dosies uz Valmieras Drāmas teātri ar vienu no saviem veiksmīgākajiem sasniegumiem – mūziklu krievu valodā „Dāmu paradīze” (režisors un libreta autors – O. Šapošņikovs).

Tas ir mūzikls par mīlestību, modi un skaistu dzīvi. Skatītājs nokļūst fantastiskā teātra pasaulē, kas paver priekškaru kaislīgajai 19.gadsimta Parīzei. Noticēt šim ceļojumam palīdz gan oriģinālā scenogrāfija, gan ekskluzīvie kostīmi, kā arī valdzinošās balsis, kas skan Raimonda Paula mūzikas pavadījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti