Dienas ziņas

Liepājā atjaunots J. Čakstes laukums

Dienas ziņas

Streļčenoks atlaiž Strīķi

Valmieras teātris 90 gadu jubileju atzīmē ar koncertu

Valmieras teātrī 90. jubilejai veltīts koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien vakarā Valmieras teātrī vērsies priekškars uzvedumam „Par saknēm, upēm un debesīm", kas veltīts teātra 90 gadu jubilejai.

Uzvedumu iestudējusi režisore Inese Mičule, un tā galvenais vadmotīvs ir ģimeniskuma tēma, jo Valmieras teātra kolektīvs līdzinās lielai ģimenei.

90. jubilejas koncertā izskan daudzas dziesmas, kas savu popularitātes ceļu ir sākušas tieši Valmieras teātrī. Piemēram, „Meldermeitiņa".

Mičule atklāj darbs pie šī svētku koncerta viņai bijis iedvesmojoš un pārsteigumiem bagāts pētījums. „Tas vēstures posms no pašiem pirmsākumiem, kad bija vecā būdiņa, līdz šim mirklim ir milzīgs. Un ļoti daudzi neatceras faktus, kur nu vēl kādas aizkulišu lietas," saka Mičule.

Tomēr, veidojot svētku koncertu, režisore izvēlētajām dziesmām nav meklējusi dokumentālu piesaisti kādreiz Valmierā spēlētām izrādēm, bet gan piešķīrusi jaunu plūdumu.  „Vairāk ar šodienas stāstījumu kāds ir teātris, kāds tas ir bijis. Vērpjam tās krellītes ar dziesmu palīdzību," teica Mičule.

Teātra direktore Evita Sniedze atklāj, ka pašā sākumā uz skatuves videoierakstā būs redzamas Pēteris Lūcis, kurš neapšaubāmi ir viena no nozīmīgākajām Valmieras teātra sejām, tad tiks pamazām iziets cauri visādiem notikumiem, režisoriem, Valmieras teātra cilvēkiem, kas ir bijuši nozīmīgi teātrim, pilsētai un arī Latvijai.

„Skanēs dziesmas, kas dažādos laikos ir bijušas uz Valmieras teātra skatuves un ko izpildīs šī brīža Valmieras teātra aktieri. Es ceru, ka noskaņa būs gaiša un arī nedaudz skumja, jo jubilejas vienmēr ir atskatīšanās uz aizgājušo, un tai pašā laikā tāds gaišs skats uz nākotni," atklāj Sniedze.

Reiz izrādēs skanējušas dziesmas tagad dzied pavisam citi aktieri. Tomēr kā atklāj jaunā Valmieras teātra aktrise Rūta Dišlere, tad saikne ar teātra vēsturi jūtama gan uz skatuves, gan arī aizkulisēs.  „Aktieri, kad mēs sēžam un gaidām savu uziešanu, stāsta par dziesmām, par izrādēm, kā ir bijis kādreiz brīvdabā, kā strādājuši. Tas man tāds interesantākais, garšu sajust visam teātra mūžam," atzīmē Dišlere.

Svētku koncertā dzirdamas dziesmas, kuras vairāku gadu desmitu garumā radījuši komponisti Mārtiņš Brauns, Zigmārs Liepiņš, Emīls Zilberts un citi. Šo dziesmu vēsturiskās versijas apkopotas arī teātra 90. jubilejai veltītā kompaktdiskā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti