Valmieras Drāmas teātris jaunajā sezonā uzsvaru liks uz klasiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 9 mēnešiem.

Valmieras Drāmas teātris savā 93.sezonā uzsvaru plānojis likt uz klasiku, videokonferencē sacīja teātra direktore Evita Sniedze.

Viņa arī informēja, ka jaunajā sezonā Valmieras teātris dosies ne tikai viesizrādēs uz Rīgu, bet arī citām Latvijas pilsētām. Ar izrādi "Klaidoņa lūgšana" teātris dosies lielā tūrē uz Kurzemi.

Pirmais sezonas jauniestudējums jau nonācis pie skatītājiem - pēc Ž. Lorensas romāna "Garie gadi" un V. Delmāras kinoscenārija "Dodiet ceļu rītdienai" motīviem tapusī izrāde "Eņģeļa kreisais spārns", kuru teātra Apaļajā zālē iestudējusi režisore Inese Mičule. Viņas režijā teātrī jaunajā sezonā Lielajā zālē taps arī Aspazijas ''Vaidelote", kuras pirmizrāde iecerēta nākamā gada 24.martā. Mičule atzina, ka Aspazija ir izaicinājums mums visiem, un viņa vēlas uz šo darbu paskatīties ar sievietes acīm.

Savukārt izrādi ar Aspazijas dzejas krājumu "Sarkanās puķes" "LMT Mansardā" iepazīstinās režisors Reinis Suhanovs. Pirmizrāde paredzēta 15.oktobrī. Suhanovs sacīja, ka dzeju krājuma galvenajam liriskajam varonim ir ārkārtīgi spēcīgā vēlme izpaust sevi, atrast savu vietu pasaulē, kura ir nestabila un uz kuru nevar paļauties. Tā ir liela un saprotama tēma, un dzeja ir labākā valoda, kurā par to runāt, viņš pauda.

Raiņa dzimšanas dienā 11.septembrī teātra Apaļajā zālē notiks Suhanova iestudējuma "Bērns vārdā Rainis" pirmizrāde, bet 29.novembrī "LMT Mansardā" Suhanovs iestudēs "Vētras sēju". Viņš uzsvēra, ka tas ir ļoti arī ārēji nemiera piepildīts darbs, kas runā par cilvēku, kuram ārkārtīgi rūp, kas notiek apkārt, kā veidojas sabiedrība, kā tā veidota. Divi pretņi - inteliģenti, gudri, lietas saprotoši jauni cilvēki, kas vēlas ko mainīt. No otras puses, 20.gadsimts rāda, ka vienas patiesības ideoloģija nenoturas, tas šajā pasaulē nestrādā, teica Suhanovs.

Indra Roga turpina krievu klasikas iestudējumus Valmieras teātrī, šoreiz pievēršoties Mihaila Bulgakova darbam "Meistars un Margarita". Iestudējuma pirmizrāde Lielajā zālē plānota 2.oktobrī.

Varis Brasla teātra Apaļajā zālē iestudēs Aivona Menčela "Rudenīgo blūzu". Pirmizrāde paredzēta 30.oktobrī. Režisors videokonferencē atzina - ir labi, ka arī vecākā gadagājuma aktieriem iestudējumā ir lielas lomas.

Režisors Mārtiņš Eihe atkal iestudēs Gunāra Priedes lugu, šoreiz - "Smaržo sēnes". Iestudējuma pirmizrāde Apaļajā zālē plānota 17.decembrī. Eihe uzskata, ka Priede ir viens no vislabāk iestudējamiem latviešu autoriem, viņa lugās ir daudz tēmu, par kurām runāt. Viņš atzina, ka šajā iestudējumā nebūs tikai tīri luga, bet arī laiks, kad tā tapa, paužot, ka patiesībā Latvijas inteliģence Priedi nodevusi. Luga, kas ir sociāla drāma par pagātnes ideālu un padomju realitātes neatbilstību, tapusi 1967.gadā un tajā laikā tika aizliegta.

Apaļajā zālē taps arī Maksima Gorkija "Zikovi", kuru iestudēs Felikss Deičs. Iestudējuma pirmizrāde iecerēta nākamā gada 22.janvārī. Deičs sacīja, ka šī Gorkija luga sen nav iestudēta, bet tā ir ļoti interesanta, jo runā tikai par cilvēkiem, viņu attiecībām, nevis par sociāliem jautājumiem.

Harija Gulbja "Medību pili" iestudēs jaunais režisors Jānis Znotiņš. Pirmizrāde teātra Apaļajā zālē notiks 19.februārī. Znotiņš atzina, ka jau no studiju laikiem šī luga viņu saista. Režisors teica, ka luga ir stāsts par to, cik ļoti nepieciešams novērtēt to, kas mums ir dots. Ne vienmēr, skrienot un meklējot lietas, kas, mūsuprāt, mums ir vajadzīgas, tās dod mums to laimes sajūtu, kas mums nepieciešama.

Jaunajā sezonā plānota arī Dāvja Auškāpa debija Valmieras teātrī. Viņš iestudēs Henrika Ibsena lugu "Celtnieks Sūlness". Luga ir par mākslinieku un viņa ideāliem, par to, cik ļoti mākslinieks seko tiem vai tos nodod. Režisors uzsvēra, ka katrs sevī var saskatīt mākslinieku, tā ka tā ir luga par mums, kā "neizmainīt sevi sīknaudā, neejot plašumā, bet atrast vertikāli sevī". Pirmizrāde Apaļajā zālē gaidāma nākamā gada 15.aprīlī.

Jaunās sezonas pēdējā pirmizrāde Valmieras teātrī iecerēta nākamgad 21.maijā, kad Lielajā zālē tiks rādīts Aleksandra Suhovo-Kobiļina darbs "Tarelkina nāve" Viestura Meikšāna režijā. Meikšāns pastāstīja, ka tā tiek uzskatīta par vienu no spilgtākajām satīriskajām komēdijām, kas kritizē esošo varu, iet Gogoļa tradīcijas pēdās. Viņš sacīja, ka luga ir ar ļoti spilgtiem, komiskiem, "garšīgi izzīmētiem tēliem. Aktieriem tur ir atsperties, ko darīt". Viņš teica, ka izrādi plānots iestudēt kā spēles teātri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti