Māra Ķimele: Vienlaicīgums ārkārtīgi aktīvi ir ienācis dzīvē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atbildot sev uz jautājumu, kādēļ izvēlējusies iestudēt Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) Perlas Bakas 1929.gadā izdoto romānu „Austrumvējš rietumvējš”, režisore Māra Ķimele sapratusi, ka viens no iemesliem ir sajūtu vienlaicīgums, kas ārkārtīgi aktīvi ienācis dzīvē.

„Es pati sev jautāju, kādēļ šāds materiāls? Un laikam sapratu, – tādēļ, ka arvien vairāk viss sanāk vienā čupā dzīvē. Visu cilvēku dzīvēs viss kļūst vienlaicīgs. Vienlaicīgas kaut kādas daudzas tautības, laiki – pagātne, tagadne, nākotne, – viss kaut kā ir vienlaicīgi, vienā čupā,” iemeslus skaidro režisore.

Es tiešām arī jūtos kā ķīniete, es jūtos kā viduslaikos tieši šajā brīdī, un jūtos kā Kosmosā, un jūtos kā nomirusi, un jūtos kā bērns. Tas vienlaicīgums ārkārtīgi aktīvi ir ienācis dzīvē.”

Tāpat režisore smejot atklāj, ka iestudējums ir viņas vienīgais ceļošanas veids.

„Man likās vilinoši padzīvoties pa Ķīnu, jo manas izrādes jau ir tie mani ceļojumi. Un tad es tādā veidā paceļoju, jo realitātē man kaut kā nesanāk tā ceļošana,” atzīstas režisore. „Tiešām tāda sajūta rodas, jo mēs viss ansamblis pamatīgi padzīvojamies pa to materiālu.”

JRT Lielajā zālē 16.maijā pirmizrādi piedzīvos režisores Māras Ķimeles iestudējums „Austrumvējš rietumvējš”, kas tapis pēc amerikāņu rakstnieces Perlas Bakas romāna motīviem. Pasaulslavenā romāniste ilgus gadus dzīvoja Ķīnā un visi viņas romāni veltīti Tālajiem Austrumiem, galvenokārt Ķīnai.

„Austrumvējš rietumvējš” ir pirmais Perlas Bakas romāns. Tas izdots 1929.gadā. Poētiskais un skaistais romāns ir jaunas, viduslaiku garā audzinātas ķīnietes stāsts par centieniem saprasties ar savu moderni domājošo, Amerikā izglītoto vīru, kuram, pēc studijām atgriežoties dzimtenē, šķiet smieklīgi dzīvot pa vecam, nēsāt tradicionālos ķīniešu tērpus, kopt ierasto vīrieša un sievietes saskarsmes modeli. Šajā stāstā ir daudz humora un arī skumju par aizejošo pasauli, kura neapšaubāmi bijusi gan skaista, gan nežēlīga, bet visās norisēs likumsakarīga.

1938.gadā rakstniece Perla Baka saņēma Nobela prēmiju literatūrā par patieso mīlestību un dziļo cilvēcību, atainojot Ķīnu visās tās daudzveidīgajās krāsās.

Izrādē lomas atveido Jana Čivžele, Kaspars Znotiņš, Inga Alsiņa-Lasmane, Baiba Broka, Jevgēnijs Isajevs, Elita Kļaviņa, Iveta Pole, Edgars Samītis un Andis Strods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti