Labrīt

Ministrs: Labklājības ministrija gatavo atbalsta pasākumus pieaugošās inflācijas dēļ

Labrīt

Depozīta sistēmā pirmajos mēnešos savākts teju miljons iepakojumu

Nacionālais un Leļļu teātris piedāvā Ukrainas kara bēgļiem bez maksas noskatīties izrādes

Māksla kā patvērums – teātri aicina Ukrainas kara bēgļus uz izrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālais teātris un Latvijas Leļļu teātris, sākot no šīs nedēļas, piedāvā vairākas izrādes, ko bez maksas varēs noskatīties arī Ukrainas cilvēki, kas no kara patvērušies Latvijā. Par izrādēm ir vērā ņemama interese. Piemēram, Nacionālā teātra piedāvājumam līdz pirmdienai bija atsaukušies vairāk nekā 80 Ukrainas cilvēku. Teātri ļoti cer, ka māksla kaut uz mazu brīdi ļaus cilvēkiem atslēgties no piedzīvotajām kara šausmām un atveldzēt dvēseli.

Nacionālais teātris jau kopš kara Ukrainā pirmās dienas aktīvi pauž savu pozīciju. Pēc izrādēm Lielajā zālē teātrī skan Ukrainas valsts himna, teātris bija arī līdzdalīgs protesta akcijā pie Krievijas vēstniecības "SkatuvEUkrainai", un nu seko nākamais solis – aicināt uz izrādēm Ukrainas cilvēkus, kas no kara patvērušies Latvijā.

Kā atzīst teātra direktors Jānis Vimba – tas ir kaut neliels, bet reāls atbalsts ar tiem ieročiem, ko var piedāvāt tieši mākslas pasaule:

"Šis ir veids, kā mēs varam vismaz kaut mazu daļiņu šiem cilvēkiem dot no mums, no tā, ko mēs darām.

Jā, šeit ir valodas problēma, bet mēs tāpēc apzināti ar mārketinga un pārdošanas daļu esam meklējuši šos nosaukumus, kas vairāk varētu runāt mūzikas, kustības valodā, un, protams, sagādājot arī tulkojumu ukraiņu valodā."

Kā pirmos teātris izraudzījies piedāvāt koncertu "Īstā sālsmaize", kā arī izrādi "Ferdinads un Luīze", kas arī ir iestudējums, kurā ļoti liels akcents uz mūziku, vizualitāti, turklāt tas ir arī pazīstams klasikas darbs, piepildīts ar lielu jūtu intensitāti un emocionālo spriegumu.

Izrāde "Ferdinands un Luīze"
Izrāde "Ferdinands un Luīze"

Vara un brīvība ir ļoti būtiskas tēmas, par ko runā arī izrāde "Ferdinands un Luīze", bet, kā atzīst Luīzes lomas tēlotāja, aktrise Ieva Aniņa, – viņa līdz šim nekad nebija domājusi, ka ar šiem jēdzieniem mums nāksies saskarties tik tieši: "Tie jautājumi, ko mēs mēdzam izrādēs cilāt – vara, cīņa par varu ar jebkuriem līdzekļiem – kaut kādā ziņā līdz šim tie bija jau tikai teorētiski. Cik fantāzija atļāva, tik mēs līdz tiem aizdomājāmies. Tad šobrīd tie kļūst tādi reāli, praktiski, tiem ir "seja". Kaut arī joprojām mēs šeit Latvijā šos notikumus lasām tomēr vairāk kā romānu un līdz galam tos nevaram iedomāties, bet varbūt vairāk nekā pirms tam. Cerams, ka ne tik ļoti, kā tas ir Ukrainā šobrīd."

Kaut uz brīdi sagādāt kaut nelielu atveldzējumu dvēselei – tas ir galvenais iemesls, kādēļ teātris aicina uz izrādēm Ukrainu šobrīd pametušos iedzīvotājus, šīs idejas iniciators ir aktieris Egils Melbārdis, un tā uzreiz guvusi atsaucību kolektīvā, stāsta direktors Jānis Vimba: "Nu, protams, notikušo nav iespējams aizmirst, bet tomēr mūsu cerība ir, ka kaut uz mazu brītiņu viņi varbūt varēs atslēgties. Es domāju, mēs neviens nesaprotam līdz galam, ko viņi pārdzīvo un ko viņi vēl pārdzīvos, ja kādreiz šis karš beigsies, atgriežoties mājās un atjaunojot valsti.

Māksla, mūzika, teātris – tās tomēr ir lietas, ar kuru starpniecību mēs visi cīnāmies par mūsu brīvībām – vārda brīvību, domas brīvību, kustības brīvību."

Šo ceturtdien un piektdien Ukrainas kara bēgļiem Nacionālais teātris bez maksas piedāvās noskatīties izrādi "Ferdinands un Luīze", savukārt svētdien koncertu "Īstā sālsmaize". Mārketinga, sabiedrisko attiecību un pārdošanas daļas direktore Lolita Grāvīte stāsta, ka – kopš izsludināta pieteikšanās – interese esot gana liela: "Ir jau 80 pieteikumu, un pieteikties var līdz 23. martam, tā ka izskatās, ka tie varētu būt kādi 100 cilvēki, un tad mēs attiecīgi plānosim arī tālāk – aprīlī un maijā citus iestudējumus, ko arī piedāvāt."

Nacionālais teātris uz izrādēm aicina pieaugušos skatītājus, bet Latvijas Leļļu teātris bēgļu ģimenes ar bērniem.

Izrāde "Gudrā sunīte Soņa"
Izrāde "Gudrā sunīte Soņa"

Jau šonedēļ – piektdien un svētdien – būs skatāmas pirmās divas ukraiņu ģimenēm veltītās izrādes – "Īkstīte" un "Gudrā sunīte Soņa".

Ukrainā dzimušais Latvijas Leļļu teātra aktieris Jurijs Luniks pirms izrādēm uzrunās skatītājus un iepazīstinās ar izrādes sižetu savā un skatītāju dzimtajā valodā.

Kā pirmās skatītājiem tiks piedāvātas izrādes krievu valodā, taču teātris jau uzsācis darbu pie sižetu tulkojumu sagatavošanas arī latviešu izrādēm.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Vairāki miljoni cilvēku pametuši Ukrainu. Kopumā, pēc ekspertu aplēsēm, krīze Ukrainā varētu atstāt bez pajumtes 12 miljonus cilvēku. Latvija gatavojas uzņemt 10 000 iespējamo Ukrainas bēgļu.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti