Lita Beiris: Šogad ar baleta festivālu iet ļoti grūti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 1 mēneša.

Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris vaļsirdīgi atzīstas, ka šogad ar festivāla rīkošanu iet ļoti grūti, jo saņemti daudzi atteikumi no atbalstītājiem.

„To, ka vieglāk paliek, es neteikšu. Grūti šogad iet. Ļoti grūti! Mums ir ļoti daudz atteikumu no atbalstītājiem, kaut arī mēs faktiski esam vienīgie Baltijā, kas veido šādu baleta festivālu,” runājot par festivāla rīkošanu, stāsta Lita Beiris.

„Festivāls ir tāda unikāla iespēja redzēt tos stilus un veidus, kuri nav pārstāvēti Latvijas dejas mākslā, jo dejas māksla ir ļoti nabadzīga šajā ziņā. Mums ir viena ļoti spēcīga trupa – Nacionālais balets, ir varbūt vēl kādi daži tādi nelieli izrāvieni, bet vispār mums ir ļoti bēdīga situācija ar dejas nozari kā tādu. Tāpēc pašlaik Kultūras ministrijā spriežam, ko varētu lietas labā darīt, lai deja galīgi neaizietu no skatuves, no mākslas skatuves. Mums tomēr ir sava niša, tikai nav cīnītāju, kas cīnās par šo nozari,” situāciju raksturo Beiris, paušot pārliecību, ka "kaktu stilu" piedāvājums pastāv tādēļ, ka dejas profesionāļiem trūkst līdzekļu. ir rezultāts.

Lai gan izglītības sistēma dejas nozarē strādā, Latvijā nav nevienas laikmetīgās dejas un laikmetīgā baleta trupas, nav muzikālā teātra baleta grupas.

„Nav absolūti nekā,” uzsver festivāla direktore, uzskatot, ka Baltijas baleta festivāls varētu mainīt situāciju. Pat skarbā kritika, ko viņa saņēma pēc pirmā baleta festivāla, nespēj kavēt turpmāko festivālu rīkošanu

„Kad es pirmajā festivālā atvedu Somijas Nacionālo baletu ar Čaikovska simfoniju, tad pēc tam „Dienā” parādījās raksti: ko Beire vispār ir iedomājusies, ko viņa rāda, kā to vispār var rādīt cilvēkiem?! Tā bija laikmetīgā deja. Somijas Nacionālais balets. Bet mani nolamāja. Es par to biju dziļā depresijā, un tomēr nemetu plinti krūmos, bet strādāju pie šīs tēmas, lai iepazīstinātu mūsu cilvēkus, Latvijas cilvēkus ar dejas, arī laikmetīgās dejas, iespējām pasaulē.”

„Es varētu simt gadus nodarboties ar šo festivālu un pat tad es nebūtu Latvijā parādījusi, cik bagāta ir dejas pasaule pasaulē,” norāda Lita Beiris.

Baleta kritiķe Inta Balode norāda, ka ir sarežģīts uzdevums, mēģināt īstenot un arī realizēt formulu „no klasikas līdz avangardam”. Kritiķesprāt, tiem, kuriem patīk klasika, nepatīk avangards, un otrādi. Tikšana ar to galā ir liels izaicinājums. Ne jau katru gadu tas izdodas.

„Ir gadi, kad tas sanāk labāk, un ir gadi, kad īsti nevar saprast – nav īsti ne klasikas, ne avangarda. Ir tikai kaut kas, kas piesaista plašāku publiku, jo, protams, tas ir izdzīvošanas jautājums. Tā budžeta situācija ir labi redzama pēdējos gados. Ja šogad ir mazliet labāk ar naudu, programma spēcīgāka,” skaidro Inta Balode, norādot, ka izteikts avangards baleta festivālā nekad nav bijis, jo tas ir baleta festivāls un festivāla direktore ir balerīna. „Līdz ar to viņas lielākā mīlestība ir baleta pusē.”

18. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls „No klasiskas līdz avangardam” šogad notiek no 19. aprīļa līdz 1. maijam. Festivāls tiek organizēts kopš 1996. gada pēc Latvijas baleta eksprīmas Litas Beiris iniciatīvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti