Kultūras ziņas

Sākas Valmieras vasaras teātra festivāls

Kultūras ziņas

Mūzika Tiguļkalnā jau desmito reizi

Liepājas teātris sāk 115. sezonu

Liepājas teātris sāk sezonu; režisore Laura Groza iestudēs kabarē izrādi «Teātris»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar deviņu jauno aktieru ienākšanu teātra kolektīvā Liepājas teātris uzsāk 115. sezonu. Februārī gaidāma kabarē izrāde “Teātris” Lauras Grozas režijā, tāpat iestudējumus veidos Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Dž. Dž. Džilindžers, Māra Ķimele un Toms Treinis, bet Dmitrijs Petrenko kļuvis par teātra štata režisoru.

Teātra direktors Herberts Laukšteins atklāj: “Esmu mēģinājis savākt šo sezonu vienā vārdā un esmu nonācis pie vārda – izglābt, jo mums ir jāizglābj Liepājas teātris, pašiem jāizglābj profesija, jāizglābj mūsu skatītājs, mums pašiem jāizglābj mūsu jaunais kurss un jāizglābj nozare, kuru sauc par teātri. Mums jāizglābj visi tie daudzie profesionāļi, kuri strādā teātrī.

Ar mazām ambīcijām nemaz nav vērts dzīvot, arī kara laikā teātris ir bijis, ir izdzīvojis, un šajā laikā mums arī teātris ir jāizglābj, tāda ir mūsu profesionālā misija.”

Visvērienīgāko iestudējumu jaunajā sezonā gatavo režisore Laura Groza – nākamā gada februārī pirmizrāde gaidāma muzikālai izrādei “Teātris” kabarē stilā. Režisore stāsta, ka darbs balstīts Somerseta Moema darbā, ko latviešu publika pazīst pēc Jāņa Streiča filmas “Teātris” ar Raimonda Paula mūziku. Groza kopā ar komponistu Kārli Auzānu un pārējiem kolēģiem nolēmusi iet atšķirīgu ceļu – līdzīgi kā Lielās depresijas laikā Amerikā, kas bija finansiāli nospiedošs laiks, ekonomikā krīze, bet cilvēki meklēja veidu, kā svinēt dzīvi, tieši tāpat režisore veido šo izrādi:

“Mēs ļoti, ļoti svinēsim dzīvi, mākslu un teātri, tas būs ļoti priecīgs notikums, priecīga tonalitāte, neizslēdzot pārdomas.”

Topošajai muzikālajai izrādei 17 jaunas dziesmas ar Ineses Zanderes vārdiem sacer komponists Kārlis Auzāns. Skanēs dzīvā mūzika Liepājas simfoniskā orķestra izpildījumā.

Kārlis Auzāns pauž prieku, ka skatītājiem šī būs iespēja ne tikai redzēt izrādi, bet arī dzirdēt Liepājas simfoniskā orķestra priekšnesumu:

“Tā ir liela pievienotā vērtība skatītājam, klausītājam. Viņš nenāks tikai uz izrādi, viņam būs divi vienā – dzīvais koncerts un vēl ļoti laba izrāde.”

115. sezonas jauniestudējumus Liepājas teātrī gatavos režisori Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Dž. Dž. Džilindžers, Māra Ķimele un vairāki citi, kā režisors Liepājas teātrī debitēs Toms Treinis. Savukārt Dmitrijs Petrenko kļūs par štata režisoru, viņa režijā šoruden pirmizrādi piedzīvos izrāde bērniem “Sapraši-nesapraši”. Tāpat teātrī kā jaunie aktieri ienāk Dmitrija Petrenko vadītā Liepājas teātra aktieru kursa absolventi.

“Es esmu ļoti laimīgs par to, ka varēšu strādāt ar saviem nu jau bijušajiem studentiem pie jauniestudējumiem un ne tikai, būt arī daļa no Liepājas teātra, attīstīt teātri un darīt to no sirds,” teic režisors.

Liepājas teātris finansiālā ziņā visu laiku juties kā rūpju bērns profesionālo teātru saimē, jaunajai sezonai rasts pagaidu risinājums.

Liepājas teātra valdes locekle Eva Ciekurze skaidro: “Situācija ir atrisinājusies tikai ar nelielu, īstermiņa risinājumu, mēs šogad esam iekļuvuši visu teātru pulciņā, bet šis risinājums nav rasts ilgtermiņam. Tas ir papildu finansējums, rasts no Kultūras ministrijas šogad Liepājas teātrim jaunuzvedumu programmas īstenošanai, kas, protams, ir ļoti liels atspaids, bet tas nenozīmē, ka mums pie šī jautājuma nebūs jāatgriežas nākamgad.”

Izrādes tiks spēlētas gan Liepājas teātra lielajā zālē, gan teātra mazajā zālē koncertzālē “Liepājas dzintars”. Tuvākā pirmizrāde gaidāma 17. septembrī – Gundara Silakaktiņa režijā komēdija “Kā mīl tā otra puse”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti