Dienas ziņas

2 eiro monēta - Rīga

Dienas ziņas

Pie Sedas jau ilgstoši gruzd pļava

Noslīkst Liepājas teātra aktieri

Divi jūrā noslīkušie cilvēki ir Liepājas teātra aktieri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas teātra aktieri Inese Jurjāne (23.08.1964.-10.08.2014.) un Uldis Stelmakers (22.02.1959.-10.08.2014.) svētdien, 10.augustā, noslīkuši jūrā pie Bernātiem, aģentūrai LETA apstiprināja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Liepājas teātrī pie abu traģiskajā nāvē mirušo kolēģu portretiem ir aizdegtas sveces viņu piemiņai. Teātrim tas ir ļoti smags zaudējums, atzina Laukšteins. Traģēdija ieviesīs korekcijas arī Liepājas teātra izrāžu grafikā.

Inese Jurjāne dzimusi 1964.gada 23.augustā un bija Liepājas teātra štata aktrise. Stelmakers dzimis 1959.gada 22.februārī, viņš bija Liepājas teātra ārštata aktieris un Liepājas kapsētu pārvaldes vadītājs.

Kā ziņots, svētdienas vakarā Kurzemē trīs cilvēki - vīrietis, sieviete un viņas pusaugu meita - devušies peldēties jūrā, bet krastā atgriezusies tikai jaunākā peldētāja. Viņas māte noslīkusi, bet vīrietis jūrā pazudis.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests 10.augustā plkst.21.59 saņēma informāciju, ka Nīcas novada Nīcas pagasta Bernātos divi cilvēki - vīrietis un sieviete - peldoties pazuduši jūrā. Ar viņiem kopā peldējusies arī 13 gadus vecā sievietes meita, kura pašas spēkiem izpeldējusi krastā.

Kā liecina Liepājas teātra mājas lapā ievietotā informācija, pēc divām nedēļām Inese Jurjāne būtu svinējusi pirmo nopietno dzimšanas dienu. Jubilejas izrāde jau bija teātra plānos - jauno aktieru iestudējumā "Šikās kāzas" Inese Jurjāne būtu ielekusi apsviedīgās topošās sievasmātes Dafnes lomā. Viņa bieži spēlēja kopā ar jaunajiem - gaiša un slaida, gandrīz neatšķirama "Pūt, vējiņi!" dejojošo meitu pulkā.

Inese Jurjāne (foto: Liepājas teātra arhīvs)

Gaiša un slaida viņa arī ienāca savā vienīgajā Liepājas teātrī pēc Oļģerta Krodera vadītā kursa beigšanas Konservatorijas Teātra fakultātē 1986.gadā.

Mellija no "Vējiem līdzi" bija Ineses Jurjānes pirmā lielā loma, un tajā atklājās, ka aiz trauslās blondīnes ārienes patiesībā slēpjas dzelzs stiegras. Redzīgākie režisori to lika lietā. Arnolda Liniņa "Skroderdienās Silmačos" aktrises atveidotā Antonija nāca rasā kājas sabridusi, puķu pilnām rokām.

Oļģerts Kroders viņā ieraudzīja Solveigu saviem pieciem Pēriem Gintiem - gana stipru, lai gaidītu. Mārtiņš Eihe savos uzvedumos "Zilā" un "Citi balti krekli" varbūt visvairāk ļāva nojaust, cik neatšķetināmi spēks un vājums, dzelzs un maigums sapinies Ineses Jurjānes dabā un varonēs Lindā un Bellā.

Arī pēdējos gados aktrisei bijušas spilgtas un pamanāmas lomas - Ausma izrādē "Hanana", Skolotāja "Spēlē, Spēlmani!", Pamāte "Sprīdītī", Bergmana kundze "Pavasara atmodā".

Atvadīšanās no mākslinieces notiks 15.augustā plkst. 10 no Liepājas teātra, pēc tam - Piņķu kapos.

Uldis Steilmakers 1982.gadā pabeidzis Ļeņingradas Kultūras institūtu, iegūstot tur režisora diplomu, tajā pat gadā kļuva par Liepājas teātra aktieri. Pie viņa ievērojamākajām lomām pieskaitāmas Jaņuks "Trīnes Grēkos", Horācijs "Hamletā", Pablo "Trešajā vārdā", Varis "Maijā un Paijā", Bazilio "Figaro kāzās" un citas.

Uldis Stelmakers (foto: Liepājas teātra arhīvs)

Lai arī jau vairākus gadus Uldis Stelmakers nebija Liepājas teātra štata aktieris, pilnībā teātri viņš neaizmirsa. Pēdējos gados uz skatuves viņš tika redzēts vairakkārt gan kā Mārtiņš Zutis izrādē "Ceplis", gan Ezermaļu saimnieks izrādē "Ezermaļu krokodils".

Pirms nedēļas aktieris atkal bija teātrī - tikko uzsācis mēģinājumus jaunajā iestudējumā "Indulis un Ārija", kur viņam bija paredzēta Pudiķa loma.

Atvadīšanās laiks no mākslinieka vēl tiek precizēts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti