Pirmais ieskats Zālītes un Lūsēna kopdarbā «Kā ābeļdārzs ir brīvība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 7 mēnešiem.

23. novembrī pasaules pirmizrādi piedzīvos Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikālā poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība”. Uzveduma pirmatskaņojumam izraudzīta zīmīga vieta – Jelgava, tieši šeit pirms simt gadiem tika uzveikts Bermonta karaspēks un nosargāts tautas  sapnis par brīvu Latviju. Taču veidotāji jau tagad piedāvā iespēju noklausīties muzikālās poēmas “Kā ābeļdārzs ir brīvība” pirmā skaņdarba “Manas Zemgales zelts” ierakstu, paziņojumā medijiem informē Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” pārstāvji.

Pēc divu gadu radoša kopdarba 23. novembrī Jelgavā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna muzikālā poēma “Kā ābeļdārzs ir brīvība”.

Tā aicina ielūkoties vēstures lappusēs un vēlreiz izdzīvot mūsu tautas kopīgo ticību brīvai Latvijai.

Darba mūzikas autors Jānis Lūsēns sadarbību ar Māru Zālīti vienmēr vērtē kā jaunu izaicinājumu un paziņojumā raksta:

“Tās dvēseles stīgas, kas vibrē Māras dzejā un pasaules notikumu redzējumā, iekustina arī manu radošo garu, katrreiz iedzīvinot arvien jaunas skaņas, motīvus un krāsas. Īpaši tuva, šķiet, mums abiem ir latviskā piederības sajūta. Gan vēsturi vētījot, gan sapņus par Latviju izrakstot. Tā tas ir bijis izrādēs – “Sfinksa”, “Indriķa hronika” ”Kaupēn, mans mīļais”, “Meierovics” un “Mistērija par sapni un mīlestību”. Mūsu kopdarbi ir izspēlēti simtiem reižu, un skaņdarbi dzīvo un tiek dziedāti vēl šodien.

Ticu, ka mūsu jaunais darbs “Kā ābeļdārzs ir brīvība” ir skaists, emocionāli dziļš un pacilājošs turpinājums līdz šim jau kopā radītajam."

Pirmā skaņdarba “Manas Zemgales zelts” ierakstā piedalās: balss, solo – Ilze Ķuzule-Skrastiņa, kokle – Latvīte Cirse, koris – meiteņu koris “Spīgo” (vadītāja Līga Celma-Kursiete), vīru koris "Frachori" (vadītājs Ingus Leilands). Ieraksta producents – Jānis Lūsēns juniors

23. novembra pirmizrādē tautas sapņus izstāstīs un izdziedās – Dailes teātra aktieri: Jelgavā dzimušais un augušais Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, operdziedātāja, mecosoprāns  Kristīne Zadovska,  solisti – Zigfrīds Muktupāvels, Daumants Kalniņš un Andris Ērglis. Uzveduma skanējumu papildinās arī jelgavnieki – panākumiem bagātais meiteņu koris “Spīgo” (vadītāja Līga Celma-Kursiete) un jauktais koris “Balti” (vadītāja Maija Branka) –  vīru koris “Frachori”(vadītājs Ingus Leilands}.  Diriģents – Valdis Butāns.

Brīvības stāstus muzikālās skaņās iedzīvinās Latvijas labākie mūziķi – darba komponists Jānis Lūsēns, kā arī Harijs Gūtmanis, Evija Mundeciema, Marita Karpa, Latvīte Cirse, Jānis Ozoliņš un Jānis Lūsēns juniors

Režisors un scenogrāfs – 2018. gada “Spēlmaņu nakts” balvas laureāts Reinis Suhanovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti